Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους στην Ευρώπη τάσσεται ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA) και κάνει έκκληση στους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μοντγκόμερι ο οποίος είναι και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) η οποία εκπροσωπεί τους Συλλόγους τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λέγοντας: «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος είναι μηδαμινός. Είναι αναγκαίος ο αναμνηστικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα γίνεται πολύ πιο αδύναμο και αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και το ενδεχόμενο θανάτου».
Σημειώνει δε πως η επιστημονική κοινότητα πρέπει να είναι σε επαγρύπνιση γιατί «μπορεί να εμφανιστούν και άλλες μεταλλάξεις: Πι, Ρο, Σίγμα». Όπως λέει, πρέπει να παρεμποδίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του με κάθε τρόπο. «Φανταστείτε τις συνέπειες μιας μετάλλαξης τόσο θανατηφόρας όπως ο ιός Έμπολα. Γι’ αυτό πρέπει να εμποδίσουμε τις μεταλλάξεις. Η “Όμικρον” είναι πιο μεταδοτική από την “Δέλτα”, αλλά όχι πιο θανατηφόρα και όπως δείχνουν τα επιδημικά μοντέλα θα κυριαρχήσει γύρω στα Χριστούγεννα», επισημαίνει.
Ερωτηθείς για την αναμνηστική δόση απάντησε: «Είναι πολύ αποτελεσματική και κατά της “Όμικρον” διότι αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των αντισωμάτων. Ακόμα και εμβολιασμένοι που τυχόν νοσήσουν θα έχουν πολύ ελαφρύτερη εξέλιξη της νόσου. Συμβουλεύω τους πάντες να την κάνουν το συντομότερο δυνατό».
Σε ερώτηση για το εάν είναι σημαντικό να μειωθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης απάντησε: «Ναι, διότι γνωρίζουμε από την εξέλιξη των αντισωμάτων ότι μετά από 6 μήνες, απομένει περίπου 20-30% της ανοσίας. Κάνοντάς το εμβόλιο νωρίτερα αποκτούμε μεγαλύτερη ανοσία, ιδίως οι ευπαθείς ομάδες και όσοι έρχονται σε συχνή επαφή με κρούσματα κορονοϊού, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό. Και εγώ το έκανα νωρίτερα».
Για το ενδεχόμενο τέταρτου εμβολίου είπε: «Ίσως, αλλά εάν είμαστε τυχεροί και δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα και άλλες μεταλλάξεις δεν θα χρειαστεί. Για ορισμένα χρόνια όμως, θα πρέπει να προστατευόμαστε με εμβόλια σε τακτά διαστήματα».
Θεωρεί σωστό να επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν; «Άν έτσι τους ωθούμε να εμβολιαστούν τότε είναι ορθή, αλλά δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να πληρώνουν και αν θα τους προσεγγίσουμε έτσι. Αν υποστούν ως συνέπεια του μη εμβολιασμού τους τον περιορισμό της ελευθερίας τους ίσως το ξανασκεφθούν», απαντά ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.
Υπέρ του εμβολιασμού σε όλους
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους ναι ή όχι; «Είμαι υπέρ διότι οι αρνητές εκτός του ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων. Δεν πρόκειται βέβαια να τους εμβολιάσουμε με τη βία, αλλά πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της απερισκεψίας τους: να μην μπορούν να ταξιδέψουν, να πάνε σε μια συναυλία ή σε ένα εστιατόριο. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει σε ολόκληρη την Ευρώπη υποχρεωτικός εμβολιασμός», αναφέρει σχετικά.
Σε ερώτηση για το εάν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο απάντησε: «Η έρευνα δεν είναι καθόλου νέα. Νέα είναι η χρήση του κατά ενός νέου ιού. Η τεχνολογία mRNA χρησιμοποιείται εδώ και 20 χρόνια για φάρμακα και το σημαντικότερο είναι ότι καταστρέφονται, εξαφανίζονται εντελώς από τον οργανισμό σε δύο μέρες, ενώ δεν προκαλούν καθόλου μακροπρόθεσμες παρενέργειες ή προβλήματα. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά λ.χ. από τη θεραπεία του καρκίνου. Άρα, οι ανησυχίες δεν έχουν βάση. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν πιστεύουν πλέον την επιστήμη».
Σκληρότερα μέτρα για την περίοδο των εορτών
Ο κ. Μοντγκόμερι, ήταν κατηγορηματικός ως προς τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την περίοδο των εορτών. «Ναι, είμαι απολύτως υπέρ. Το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι ο περιορισμός των επαφών, διότι έχει άμεση επίδραση και περιορίζει την μετάδοση. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή των συναθροίσεων είναι απαραίτητα μέτρα. Το αντίθετο θα ήταν ανόητο. Ο ιός ζεί από το γεγονός ότι οι άνθρωποι συναντιούνται. Συνέπεια των περιορισμών αυτών είναι ότι τα κρούσματα μειώνονται στην Γερμανία», είπε.
Στη συνέχεια δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο νέου lockdown, ωστόσο υποστήριξε πως χρειάζονται έξυπνα τοπικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού: «Πρέπει να παίρνουμε έξυπνα τοπικά μέτρα και όχι να επιβάλλουμε ένα γενικό lockdown, διότι οι πολίτες έχουν κουραστεί και η κοινωνία δεν θα συμμετάσχει πλέον».
Τέλος για τα περί αντισυνταγματικότητας των μέτρων είπε: «Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι συνάδουν με το Σύνταγμα και την αρχή της αναλογικότητας επειδή αποσκοπούν στο να προστατευτεί η ζωή και η υγεία των πολιτών. Πολλοί συνταγματολόγοι φρονούν ότι και το υποχρεωτικό εμβόλιο είναι συνταγματικό. Οι σχετικές αντιπαραθέσεις είναι καθόλα νόμιμες Ζούμε σε δημοκρατίες και μπορούμε να έχουμε διαφορετική γνώμη, ακόμα και λανθασμένη. Εκείνο το οποίο δεν επιτρέπεται όμως είναι η βία. Στο δικό μου σπίτι έριξαν μπογιές και έγραψαν υβριστικά συνθήματα εναντίον μου… Επίσης, τα συνταγματικά δικαιώματα περιέχουν και καθήκοντα. Εάν η συμπεριφορά μου οδηγεί στην μετάδοση του ιού ή στον θάνατο συμπολιτών μου θα πρέπει να αποδεχτώ τον περιορισμό της ελευθερίας μου αφού σταματά εκεί που εφάπτεται της ελευθερίας του άλλου».