Τεσσερισήμισι δεκαετίες μετά τη Μεταπολίτευση, η Αθήνα συνειδητοποίησε ότι η Δυτική Θράκη αποτελεί τμήμα του ελληνικού κράτους. Και ότι μπορεί να γίνει «εύκολη λεία» στον τουρκικό επεκτατισμό, εάν δεν ενδιαφερθεί σοβαρά για την ουσιαστική και κατά προτεραιότητα ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής.
Η σημασία υλοποίησης του σχεδίου «Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός για την ανάπτυξη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης», που εκπονήθηκε από την προς τούτο συσταθείσα επιτροπή της Βουλής, υπό την προεδρία της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, έγκειται, κατ’ αρχάς, στην επανεμφάνιση του κράτους των Αθηνών στην ακριτική περιοχή.
Η πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη, που συντόνισε το έργο, παρέδωσε το σχετικό πόρισμα προ δεκαπενθημέρου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα (08/12), αποσπώντας υποσχέσεις για την ταχεία προώθηση και εφαρμογή του.
«Μια ακριτική περιοχή να πάρει και πάλι ανάσα προς όφελος συνολικά τελικά της πατρίδας μας» είπε ο Κ. Τασούλας, παραλαμβάνοντας το σχέδιο.
Η πρόεδρος της επιτροπής υπογράμμισε πως «επί της ουσίας, η πρόταση αυτή μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στη Θράκη και είναι μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά», τονίζοντας πως ό,τι περιλαμβάνει «είναι υλοποιήσιμο και δεν αποτελεί ευχολόγιο». Μάλιστα, απευθυνόμενη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε πως «πρόκειται για ένα στοίχημα, που έχουμε σκοπό να το κερδίσουμε».
Η διακομματική επιτροπή συνεστήθη ομόφωνα από τη Διάσκεψη των Προέδρων τον Ιούλιο του 2020, έπειτα από σχετική πρόταση του πρωθυπουργού και απόφαση της Ολομέλειας, και όλες οι πτέρυγες, ασχέτως πλειοψηφιών ή μειοψηφιών, εργάστηκαν με πατριωτική και όχι κομματική υπευθυνότητα.
Και σε αυτή την περίπτωση, τα γεγονότα είχαν τη σημασία τους. Η σφοδρή -κατευθυνόμενη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες- μεταναστευτική επίθεση που δέχθηκε η Θράκη και η συνεχής, έκτοτε, επιβάρυνσή της από μεμονωμένα περιστατικά, που δεν γίνονται γνωστά, ώθησαν την παρούσα κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα σε μια περιοχή που, διαπιστωμένα πλέον, κινδυνεύει στο άμεσο μέλλον με… ακρωτηριασμό.
Στην πολυετή απουσία του κράτους από τα συμβαίνοντα έγκειται και η πολυσχιδής δράση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, με την εισροή και διανομή εκατομμυρίων ευρώ από την Τουρκία για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, επιχειρώντας να τους εκμεταλλευτεί ως το «μακρύ χέρι» της Αγκυρας στο πεδίο αυτονόμησης της Θράκης και αποκοπής της από τον ελληνικό κορμό.
Στις 135 σελίδες, το πόρισμα ήταν αποτέλεσμα της συγκέντρωσης προτάσεων και υλικού από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγους και συνδέσμους, επιμελητήρια, οργανισμούς, εταιρίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και από απλούς πολίτες, μέσω της ειδικής πλατφόρμας διαβούλευσης που συστάθηκε στο πλαίσιο της επιτροπής.
Περιλαμβάνει εκτενή μελέτη για τον πρωτογενή τομέα και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου. Την ίδια στιγμή, προωθεί σημαντικές πρωτοβουλίες σε κομβικούς τομείς, όπως η χρήση τεχνολογικών πρακτικών έξυπνης καλλιέργειας, η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω ειδικών προγραμμάτων, καθώς και η δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, η τεχνολογία και η ψηφιακή αναβάθμιση της περιοχής αποτελούν προτεραιότητα. Η δουλειά βασίστηκε σε συνεννόηση με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που προωθεί πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής δικτύου 5G στις μεγαλύτερες πόλεις της Θράκης και στα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης.
Το θέμα είναι ότι η ελίτ των Αθηνών ξύπνησε και αντιδρά. Τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα…
Νίκος Σταυρουλάκις