Στα 26 τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα – Φόβοι Τσιόδρα για «επιδημία τεραστίων διαστάσεων»

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ενημέρωσαν για την πανδημία

Must Read

Αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, στην διάρκεια της εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ζαούτης, τα 26 κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε Κρήτη, Λακωνία και Αττική και δεν σχετίζονται όλα με ταξίδι στο εξωτερικό.

«Οι συρροές και τα κρούσματα που αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή είναι στη Κρήτη, στη Λακωνία και κάποια στην Αττική. Η παραλλαγή Όμικρον έναν μήνα έχει εξαπλωθεί σε 90 κράτη και όλη η βιβλιογραφία δείχνει πως είναι πιο μεταδοτική» δήλωσε ο κ. Ζαούτης και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με πιο ελαφριά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα παιδιά, καθώς από 5% που είχε καταγραφεί στα πρώτα κύματα, πλέον το ποσοστό κρουσμάτων σε παιδιά έως 17 ετών, φτάνει το 25-30%. Το φαινόμενο αύξησης κρουσμάτων στα παιδιά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μπορεί να οφείλεται είτε στη μετάλλαξη Δέλτα, είτε στο αυξημένο ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες.

Φόβοι για «πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα: «Όταν έχουμε ένα κρούσμα σε μια οικογένεια, αυτομάτως θεωρούμε πιθανόν ”θετικούς” και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Άρα γι αυτό έχει νόημα το self testing ειδικά την περίοδο των εορτών όπως τώρα τα Χριστούγεννα». Ο ίδιος μιλώντας για τις επιπλοκές που έχουν προκύψει από τους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι είναι ελάχιστες.

Ωστόσο ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, κάνοντας λόγο για «πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων»: «Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί» δήλωσε.

Τα συμπτώματα

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στα συμπτώματα της νόσησης, σημείωσε: «Αρχικά πυρετός και ξηρός βήχας, αγευσία και ανοσμία, κόπωση, δύσπνοια και γαστρεντερικές διαταραχές ήταν τα συμπτώματα της covid19. Αλλά όταν εμφανίστηκε η Δέλτα ο ασθενής εμφάνισε καταρροή και βήχα, όπως και στο κρυολόγημα. Όταν όμως πρόσθεσε, το άτομο είναι εμβολιασμένο και νοσήσει από κορωνοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος  χωρίς πυρετό» είπε και πρόσθεσε: «Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της covid 19».

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Σιάσο, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Σωτηρία και Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Έχουν νοσηλευτεί πάνω από 4.000 ασθενείς στις πανεπιστημιακές κλινικές του Αττικόν, περίπου 1.000 ασθενείς στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και 2000 στο Σωτηρία. Άλλοι 4.500 ασθενείς με Covid-19 εχουν νοσηλευτεί στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και στο Αλεξάνδρα».

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου ανέφερε ότι υπάρχει σχετική μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες: «Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και γι΄αυτό το λόγο 20 περιοχές παραμένουν στο βαθύ κόκκινο. Η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες».

Αναφερόμενος στο θέμα της «πηγής» που προκάλεσε την εμφάνιση του κορωνοϊού, ο Καθηγητής Ιστολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας, Βασίλειος Γοργούλης υποστήριξε ότι «πηγή του ιού Sars-COV 2  είναι η νυχτερίδα και όχι κάποιο εργαστηριακό πείραμα». Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι δεκτή για δημοσίευση ελληνική μελέτη που δείχνει ότι, ο ιός όταν εισβάλλει στον οργανισμό προκαλεί στα κύτταρα του πνευμόνων γήρανση».

Τα περισσότερα παιδιά είναι ασυμπτωματικά

Από πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 χρόνων, όταν νοσούν με κορωνοϊό, είναι ασυμπτωματικά. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δύσπνοια: «Το 1% των παιδιών στην Ελλάδα χρειάστηκαν νοσηλεία, λόγω της σοβαρής πνευμονίας που εμφάνισαν» ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις  εμφανίζουν περικαρδίτιδα, θρομβώσεις, σηπτικό σοκ.

«Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν έως 7 φορές περισσότερο σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Στο Παίδων το 70% των εφήβων που νοσηλεύτηκαν, ήταν παχύσαρκοι! Το φλεγμονώδες πολυσυστηματικό σύνδρομο έχει εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση ή τη νόσηση παιδιών. Άφορα 1 στα 3. 000 παιδιά που νοσούν. Τα παρατεινόμενα συμπτώματα στα παιδιά, όπως πυρετός ή γαστρεντερικές διαταραχές, για δυο-τρεις ημέρες σε ένα περιβάλλον, που υπήρχαν ασθενείς κορωνοϊου, ακόμη κι αν δεν νόσησε το παιδί, πρέπει να οδηγήσουν στον παιδίατρο για περαιτέρω έλεγχο» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Οι θεραπείες

Μιλώντας για τις φάσεις της θεραπείας του κορωνοϊού, ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιδανική θεραπεία, ωστόσο μέσα στο νοσοκομείο με την οξυγονοθεραπεία high flow και με τον σωστό τρόπο χορήγησης των φαρμάκων, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα.

Για τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι τα αντιικά φάρμακα δεν επηρεάζονται από τη μετάλλαξη Όμικρον: «Η  Όμικρον έχει σχεδόν 50 μεταλλάξεις αλλά και οι 30 εμφανίζονται στην πρωτεϊνη ακίδα. Τα αντιικά φάρμακα έχουν ένζυμα και δεν αναμένουμε να έχουμε σημαντικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα» υποστήριξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This