Την ώρα που η τουρκική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο και η λίρα πέφτει όλο και πιο βαθιά προς τον πάτο του βαρελιού, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος τις οικονομικές του θεωρίες (σ.σ. Erdonomics) περί χαμηλών επιτοκίων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του λαού της χώρας του, διαβιοί σε κατάσταση εξαθλίωσης.
Η λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ευρώ τη Δευτέρα, ενώ η χώρα κατέγραψε αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, εν μέσω έκκλησης από τον επικεφαλής σύμβουλο του Ερντογάν να αναβιώσει ένα εθνικιστικό μανιφέστο που χρονολογείται από το… 1920, επικαλούμενο την επιρροή των «ξένων δυνάμεων» πάνω στο νόμισμα!
Η τουρκική λίρα υποχώρησε στα 18,27 έναντι του δολαρίου, περίπου 10% πιο αδύναμη από το κλείσιμο της Παρασκευής. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 60% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί στο 21%.
Το χαβά του ο «σουλτάνος»
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Ερντογάν παρουσίασε μια σειρά μέτρων με στόχο, όπως είπε, «να αποτραπεί η περαιτέρω δολαριοποίηση της οικονομίας και να ενθαρρυνθούν οι καταθέσεις σε λίρες».
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος σχολίασε ότι τα μέτρα «θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο νόμισμα, ενώ θα στηριχθούν επίσης οι εξαγωγείς και οι συνταξιούχοι».
Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία οπισθοχώρηση από το νέο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια, επιμένοντας ότι η μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα θα επιφέρει πτώση του πληθωρισμού (αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 21%) «μέσα σε μερικούς μήνες». Επέμεινε επίσης ότι οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές δεν βασίζονται σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στις εξαγωγικές εταιρείες που δυσκολεύονται λόγω των διακυμάνσεων της ισοτιμίας θα δοθεί μέσω της Κεντρικής Τράπεζας ένα προθεσμιακό συμβόλαιο νομίσματος. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει κατά 1% τον φόρο των εταιρειών και να δώσει πιστώσεις για να στηριχθεί η απασχόληση.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν ξεπερνώντας τα 135-150 δισεκ. δολάρια. Επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια των κρατικών τραπεζών από κάποιους για να κερδίσουν χρήματα και είπε ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να κάνει κερδοσκοπικές κινήσεις.
Κατά τον Ερντογάν, η αβεβαιότητα από την αστάθεια της ισοτιμίας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της χώρας. Επέμεινε μάλιστα ότι δεν υπάρχει έλλειψη συναλλάγματος στην Τουρκία, αλλά αφθονία!
Για τον τραπεζικό τομέα, είπε ότι είναι σταθερός, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.