Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν πλέον απτές αποδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία κατασκευάζει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους με τη βοήθεια της Κίνας, όπως αποκαλυπτει το CNN.
Αυτή είναι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει ολέθριες επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή και να περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, που είναι ο κορυφαίος αντίπαλος των Σαουδάραβων.
Η Σαουδική Αραβία είναι γνωστό ότι αγόρασε βαλλιστικούς πυραύλους από την Κίνα στο παρελθόν, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να κατασκευάσει τους δικούς της μέχρι τώρα, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τις τελευταίες πληροφορίες. Οι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από το CNN υποδηλώνουν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία κατασκευάζει επί του παρόντος τα υπερσύγχρονα αυτά όπλα σε τουλάχιστον μία τοποθεσία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι σε πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, έχουν ενημερωθεί τους τελευταίους μήνες για απόρρητες πληροφορίες που αποκαλύπτουν πολλαπλές μεγάλης κλίμακας μεταφορές ευαίσθητης τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τις τελευταίες αξιολογήσεις.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με ολοένα και πιο επείγοντα ερωτήματα σχετικά με το εάν η κατασκευή των βαλλιστικών πυραύλων της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να αλλάξουν δραματικά τις ισορροπίες περιφερειακής ισχύος και να περιπλέξουν τις προσπάθειες επέκτασης των όρων της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν ώστε να συμπεριληφθούν περιορισμοί στη δική του πυραυλική τεχνολογία — στόχος που συμμερίζονται οι ΗΠΑ, Ευρώπη, Ισραήλ και χώρες του Κόλπου.
Οι πληροφορίες των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία κλιμάκωσε το πυραυλικό της πρόγραμμα με τη βοήθεια της Κίνας
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι ορκισμένοι εχθροί και είναι απίθανο η Τεχεράνη να συμφωνήσει να σταματήσει να κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους εάν η Σαουδική Αραβία έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει δικούς της.
«Ενώ όλη η προσοχή έχει επικεντρωθεί στο μεγάλο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, η παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει τύχει του ίδιου ελέγχου», είπε ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός όπλων και καθηγητής στο Middlebury Institute of International Studies, σχολιάζοντας την αποκάλυψη του CNN.
«Η εγχώρια παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων από τη Σαουδική Αραβία υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια για τον έλεγχο της διάδοσης πυραύλων θα πρέπει να περιλαμβάνει άλλους περιφερειακούς παράγοντες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, που παράγουν τους δικούς τους βαλλιστικούς πυραύλους», πρόσθεσε ο Lewis.
Οποιαδήποτε απάντηση των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να επαναπροσεγγίσει το Πεκίνο σε πολλά άλλα θέματα υψηλής προτεραιότητας, όπως το κλίμα, το εμπόριο και η πανδημία.
«Όλα είναι θέμα αξιολόγησης», είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden στο CNN.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν!
Ερωτηθείς εάν υπήρξαν πρόσφατες μεταφορές στρατιωτικής τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε στο CNN ότι οι δύο χώρες είναι «σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι» και «διατήρησαν φιλική συνεργασία σε όλα τα τομείς, μεταξύ άλλων στον τομέα του στρατιωτικού εμπορίου». Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες για την συμπαραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων.
«Τέτοια συνεργασία δεν παραβιάζει κανένα διεθνές δίκαιο και δεν συνεπάγεται διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής», ισχυρίστηκε ο Κινέζος αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση και η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν στο αίτημα του CNN για σχόλιο.