Για τον ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός για να διευκολύνει την προσφυγή σε κάλπες δεν έχει γυρισμό. Από εδώ και στο εξής, ξεκαθαρίζουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» συνομιλητές του προέδρου του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας θα το επαναφέρει καθημερινά, ενταγμένο σε μια νέα επιθετική τακτική, η οποία θα κινηθεί στις κλίμακες της πόλωσης και της μετωπικής σύγκρουσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, με ειδικότερη έμφαση στα προβλήματα της ακρίβειας και της πανδημίας.
Η απόφαση Τσίπρα χαιρετήθηκε ένθερμα από όλες τις εσωκομματικές «φυλές», που έβλεπαν ότι, αφενός, το Μαξίμου προκαλούσε λέγοντας ότι «δεν έχετε τα κότσια να ζητήσετε εκλογές» και, αφετέρου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έτεινε βαθμηδόν να επιβεβαιώσει την εντύπωση στους πολίτες ότι είναι ένας «πλαδαρός» κομματικός οργανισμός, που βρίσκεται πολύ μακριά από την προοπτική της επανόδου στην εξουσία και «δεν τραβάει».
Λίγες ώρες πριν από τη μάχη του Προϋπολογισμού, το περασμένο Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις αποφάσεις του σε κλειστή σύσκεψη στελεχών, όπου έλαβαν μέρος: Η γραμματέας της Κ.Ο. Ολγα Γεροβασίλη, ο συντονιστής Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης και Γιάννης Ραγκούσης, οι τομεάρχες Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος καθώς και ο διευθυντής της Κ.Ο. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Δύο βασικοί λόγοι
Η αποδοχή ήταν καθολική και οι λόγοι ήταν βασικά δύο: Ο πρώτος, η ακαριαία διαγραφή Κουρουμπλή, που έκανε λόγο για «δολοφόνους» στην κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, κάτι που υποχρέωσε την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία διαφωνούσε απόλυτα με την «αντιπολίτευση με νεκρούς», να υποστείλει τη σημαία της κριτικής.
Ο δεύτερος και σημαντικότερος ήταν η δημοσίευση της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα, που έκανε συντρίμμια την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη για τους κινδύνους νοσηλείας εκτός ΜΕΘ, εξέθετε τον πρωθυπουργό και επιβεβαίωνε τη φρικτή υποψία ότι μερικές χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα «πήγαν σαν το σκυλί στο αμπέλι» εξαιτίας της παροιμιώδους κυβερνητικής αδιαφορίας.
Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι απομακρύνθηκαν οι αφορμές και οι αιτίες για τις γνώριμες εσωκομματικές διενέξεις – αγαπημένο «σπορ» αυτού του είδους της Αριστεράς. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, όπου συζητήθηκαν τα οργανωτικά θέματα του επικείμενου συνεδρίου (τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους), εμφανίστηκαν πάλι οι γνωστές διαφωνίες, ειδικά για το κρίσιμο διάστημα των τελευταίων χρόνων της διακυβέρνησης αλλά και όσα ακολούθησαν τη βαριά εκλογική ήττα.
Το κείμενο, που εισηγήθηκε ο Αριστείδης Μπαλτάς, προκάλεσε εντάσεις, καθώς τα μέλη της «Ομπρέλας» (Ν. Φίλης, Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Π. Λάμπρου κ.ά.) θεωρούν άνευρη και άνευ ουσίας την αυτοκριτική που διατυπώνεται και ζητούν ενισχυμένες θέσεις για τον κυβερνητισμό που οδήγησε στη βαριά μνημονιακή υποταγή.
Από την πλευρά της Κίνησης Μελών (Νίκος Παππάς, Χρ. Σπίρτζης, Γιάννης Μπαλάφας), με τη γνώμη των οποίων φαίνεται να συμφωνούν οι «Σύμμαχοι», υποστηρίζεται η σύνταξη ενός πιο ευρύχωρου κειμένου, που θα υπερβαίνει τα ασφυκτικά όρια της «Αριστεράς των Κινημάτων» και θα απευθύνεται σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα.
Συνηθισμένα βέβαια τα βουνά στα χιόνια, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει πάντα τρόπο να συνθέτει ή να καλύπτει τις αντιφάσεις του κάτω από επιφανειακά «συντροφικές» διατυπώσεις. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να στηθεί ξανά την προσεχή εβδομάδα, οπότε θα τεθούν οι αλλαγές στο καταστατικό, ενώ στις 15 Ιανουαρίου υπενθυμίζεται ότι λήγει η προθεσμία για την εγγραφή νέων μελών που θα μπορούν να εκλεγούν σύνεδροι.
Πώς βλέπουν την άνοδο του ΚΙΝ.ΑΛ. και τι περιμένουν από τον Ανδρουλάκη
Κατά τα λοιπά, στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να υποβαθμίσουν τον δημοσκοπικό αέρα που δίνουν στα «πανιά» του Κινήματος Αλλαγής οι εταιρίες μετρήσεων. Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα υπενθυμίζουν ότι ανάλογα ποσοστά κατέγραφε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την Εληά (12%), ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι (15%) και ίδια ποσοστά και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, όταν ανέλαβε το τιμόνι του κόμματος.
«Αν δεν πιστεύετε εμάς, ρωτήστε και τον Ανδρέα Λοβέρδο» προσθέτουν με βιτριολικό χιούμορ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιάδης τονίζει στην «κυριακάτικη δημοκρατία»: «Υπάρχει πολύ μεγάλη και δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα για τις μετρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, εμείς επιμένουμε ότι το μέτωπό μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι επειδή οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, ο στόχος αυτός περνά μέσα από την εκλογική του ήττα».
Κοντά στην αλήθεια
Για την ιστορία, εγγύτερα στην αλήθεια θεωρείται στην Κουμουνδούρου η δημοσκόπηση της Prorata, που διενεργήθηκε μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, στο διάστημα 14-15 Δεκεμβρίου. Στα ευρήματα της μέτρησης, που διεξήχθη για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», αποτυπώνεται «ψαλίδα» οκτώ μονάδων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (33% έναντι 25%) και γενναία αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛ., από 6,5% σε 11%.
Στο περιβάλλον του προέδρου δεν περιμένουν κάποια επίθεση φιλίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κάτι τέτοιο άλλωστε, όπως αναγνωρίζουν, θα ήταν αυτοκαταστροφική επιλογή για τον ίδιο, την ώρα που επιδιώκει να τονίσει την πολιτική και την ιδεολογική του αυτονομία έναντι των δύο εταίρων του νέου διπολισμού. Ούτε επίσης, λένε, τον αντιμετωπίζουν ως ανταγωνιστή. Ενδιαφέρονται όμως θερμά να πληροφορηθούν τις θέσεις του νέου προέδρου, ο οποίος για την ώρα επιμένει να ομιλεί ως ευρωβουλευτής που… τυχαία βρίσκεται στη χώρα, όσον αφορά τα καυτά προβλήματα της ακρίβειας, της πανδημίας, του χρέους που επισώρευσε η υγειονομική κρίση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, της αύξησης του κατώτατου μισθού, της Παιδείας, του νέου ΕΣΥ κ.τλ.
Αργά ή γρήγορα ο Ν. Ανδρουλάκης, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, «θα κληθεί να λάβει θέση», εγκαταλείποντας την τακτική των ίσων αποστάσεων και τότε θα δούμε «τι πραγματικά καπνό φουμάρει».
Γιώργος Χατζηδημητρίου