Ακύρωση της κλήσης σε απολογία ζητά η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου η οποία κατέθεσε σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο λόγω παραβίασης ευρωπαϊκών συνθηκών και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Η δημοσιογράφος εκλήθη σε απολογία στην Ανακρίτρια του άρθρου 86 του Συντάγματος, γιατί μετέβη στο Παρίσι όταν πήγαν και οι αρμόδιοι εισαγγελείς για να λάβουν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιάνι για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.
Σήμερα η Γιάννα Παπαδάκου μαζί με τη συνήγορο της Λυδία Τσοβόλα κατέθεσαν αίτηση στο Δικαστικό Συμβούλιο του άρθρου 89 του Συντάγματος, ζητώντας την ακύρωση της κλήσης σε απολογία, αλλά και της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί σε βάρος της.
Όπως αναφέρουν, παραβιάστηκε ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), γιατί δεν διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, ούτε εκλήθη σε ακρόαση πριν την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της.
Επισημαίνουν δε πως η ποινική δίωξη ασκήθηκε παρά την αντίθετη γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής χωρίς να έχει προηγηθεί η νόμιμη προδικασία.
Μάλιστα καλούν ως μάρτυρες τον μάρτυρα Ερβέ Φαλτσιάνι από τον οποίο πήρε συνέντευξη, τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, τον Εισαγγελέα Γεώργιο Καλούδη που χειρίστηκε την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη που ήταν αρμόδιος για τη διερεύνηση της υπόθεσης φοροδιαφυγής στην οποία εμπλέκονται οι επιχειρηματίες Σάμπυ Μιωνή, Άγγελος Μεταξάς και ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.
Επίσης, ζητά να καταθέσουν ως μάρτυρες ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Σταύρος Καπάκος και η επί σειρά ετών δικαστική συντάκτρια Τζώρτζια Κοντράρου για την επαγγελματική πορεία της Γιάννας Παπαδάκου ως δικαστικής συντάκτριας και ειδικότερα ως προς τη δημοσιογραφική διερεύνηση του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ, στο οποίο εμπλέκεται ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και οι επιχειρηματίες Μιωνή και Μεταξάς.
Υπενθυμίζεται ότι στον Στ. Παπασταύρου ανήκε ο λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα ΗSΒC που βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ και είχε 5.386.374,49 δολάρια. Ο Σ. Μιωνή παρουσίασε ένα κυπριακό έγγραφο «Deed of Declaration» στο οποίο ισχυριζόταν πως ο λογαριασμός είναι δικός του.
Όμως, σύμφωνα με το πόρισμα του Εισαγγελέα Γ. Καλούδη, το έγγραφο συντάχθηκε εκ των υστέρων και προσκομίσθηκε από τους Σταύρο Παπασταύρου και Σάμπυ Μιωνή στο ΚΕΦΟΜΕΠ προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο πρώτος και η οικογένειά του δεν ήταν αληθινοί δικαιούχοι του ποσού, αλλά ο δεύτερος, ο οποίος όμως υποστηρίζει ότι δεν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας αλλά Ισραήλ και ως εκ τούτου δεν υπέχει υποχρέωση για δήλωση του ποσού αυτού στις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές.
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Στ. Παπασταύρου για απόπειρα απάτης και κατά του Σάμπυ Μιωνή για άμεση συνέργεια στην απόπειρα απάτης…
Με την ευκαιρία της κατάθεσης της αίτησης ακύρωσης οι συνήγοροι της Γιάννας Παπαδάκου Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα η Γιάννα Παπαδάκου μαζί με τη συνήγορό της Λυδία Τσοβόλα κατέθεσαν στο δικαστικό Συμβούλιο του άρθρου 86 του Συντάγματος, αίτηση με την οποία ζητούν την ακύρωση της κλήσης σε απολογία της και της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον της, διότι παραβιάστηκε και η ΕΣΔΑ και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, αφού δεν προηγήθηκε ακρόασή της ούτε ολοκληρώθηκε η σχετική προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στον οποίο είχε διαβιβαστεί μήνυση του Μιωνή Σάμπυ, ούτε κρίθηκε από τον Εισαγγελέα αυτόν το βάσιμο ή μη της ανωτέρω μήνυσης. Η ποινική της δίωξη ασκήθηκε παρά την αντίθετη γνωμάτευση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής χωρίς να έχει προηγηθεί η νόμιμη προδικασία, με αυθαίρετο τρόπο.
Επίσης προ ημερών υποβλήθηκε αίτηση προς την ανακρίτρια του άρθρου 86 του Συντάγματος για να εξεταστούν, πριν την απολογία της, οι ακόλουθοι ουσιώδεις μάρτυρες που ανατρέπουν ακόμη και τις πιο αυθαίρετες υποψίες σε βάρος της.
Οι μάρτυρες είναι οι ακόλουθοι:
1. Herve Daniel Mercel Falciani, ο οποίος μπορεί να καταθέσει σχετικά με το πως κλείστηκε το ραντεβού στο Παρίσι από την εισαγγελία και για το εάν την γνώριζε πριν τη συνάντηση αυτή στο Παρίσι την 12.9.2015,
2. Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος πρέπει να κληθεί εκ νέου προκειμένου να καταθέσει επίσης για τον τρόπο με τον οποίο κανονίστηκε το ραντεβού στο Παρίσι και ποιος ήταν ο σκοπός της κατάθεσης του Φαλτσιανί, καθώς επίσης και αν τον επισκέφτηκε ελεγκτής του ΣΔΟΕ προκειμένου να του καταγγείλει απειλές που δέχθηκε.
3. Γεώργιος Καλούδης, προκειμένου να καταθέσει επίσης για τον τρόπο με τον οποίο κανονίστηκε το ραντεβού στο Παρίσι και ποιος ήταν ο σκοπός της κατάθεσης του Φαλτσιανί και εάν γνώριζε την Παπαδάκου πριν το ταξίδι στο Παρίσι και εάν τους συνόδευσε.
4. Τρύφων Αλεξιάδης, προκειμένου να καταθέσει για τις συνθήκες ελέγχου σχετικά με την φοροδιαφυγή των κ.κ. Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά. Ο μάρτυρας αυτός υπήρξε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ.
5. Σταύρος Καπάκος, ο οποίος θα καταθέσει σχετικά με την επαγγελματική της πορεία και
6. Γεωργία Κοντράρου προκειμένου να καταθέσει τι προβλέπει για το ρεπορτάζ ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και τον τρόπο που γίνονται οι επαφές των δημοσιογράφων με τους εισαγγελείς.
Ακόμη έχουμε αιτηθεί από τις 21.12.2021 στην κα ανακρίτρια να ζητηθούν η δικογραφία για την οποία ενεργείται ανάκριση σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς και οι δικογραφίες που εκκρεμούν ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από προκαταρκτική εξέταση, για τους Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτριο Αβραμόπουλο, προκειμένου να λάβει γνώση η κα Παπαδάκου των δικογραφιών αυτών πριν την απολογία της στην ανακρίτρια, δεδομένου ότι στο κατηγορητήριο που της κοινοποιήθηκε αναφέρεται αυθαίρετα ότι εστάλησαν οι φάκελοι από την κυρία Τουλουπάκη στη Βουλή χωρίς την ύπαρξη στοιχείων κατά των πολιτικών προσώπων. Αυτονόητο βέβαια ότι η Γιάννα Παπαδάκου ως δημοσιογράφος δεν έχει καμία σχέση με τις ενέργειες της δικαιοσύνης».
Αντιδράσεις για την ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας
Η κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία για τα αποκαλυπτικά της ρεπορτάζ για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, προκάλεσε την αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εκφράζει τον προβληματισμό του για την κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης από την ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή.
Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την συμπαράστασή της στη Γιάννα Παπαδάκου, μέλος της Ενώσεως και τονίζει ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε γίνει απόπειρα να κληθεί ως ύποπτη, από την Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, αλλά δεν κατέθεσε ποτέ μετά από την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ.