«Μάχη» δηλώσεων για τα σχολεία: Δεν πρέπει να ανοίξουν Vs Πρέπει να ανοίξουν

Τι θα γίνει τελικά στις 10 Ιανουαρίου;

Must Read

Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων, στις 10 Ιανουαρίου και στη σκιά της ραγδαίας επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, η συζήτηση έχει φουντώσει για τα καλά σε ότι αφορά το αν πρέπει ή δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία (μαζί και οι δημοτικοί βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – σήμερα άνοιξαν οι  ιδιωτικοί βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι σταθμοί που λειτουργούν υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εργασίας).

Μεσοβδόμαδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για να μελετηθούν τα δεδομένα και να  ληφθεί η οριστική (;) απόφαση για το πώς και πότε θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Η δεδηλωμένη πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στις 10/1, αλλά με κάποιες αλλαγές στα πρωτόκολλα.

Αυτές πιθανόν να περιλαμβάνουν rapid test αντί για self test και μείωση της απαίτησης για κλείσιμο ενός τμήματος στο 30% των θετικών σε μια τάξη, αντί για 50%+1 που ισχύει σήμερα.

Παγωνη: Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τάχθηκε υπέρ του κανονικού ανοίγματος των σχολείων, με τις απαραίτητες προσαρμογές:

«Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια. Θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια. Πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον».

Καπραβέλος, Γεροτζιάφας και Παυλάκης υπέρ του κλεισίματος

Οι γνωστοί υπέρμαχοι του κλεισίματος (των πάντων) εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την άποψη ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία.

Τόσο ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, όσο και ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, αλλά και ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης ζήτησαν οι μαθητές να μην επιστρέψουν στις τάξεις.

«Οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά. Στην Ελλάδα τις αποφάσεις θα τις λάβει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων», σχολίασε ο κ.Γεροτζιάφας.

Ο ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε:  «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα».

Ο κ.Παυλάκης με τη σειρά του είπε: «Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν  στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία».

Και οι τρεις επανέλαβαν ότι είναι επιβεβλημένη η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές υπέρ του lockdown

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This