Σοβαρή εμπλοκή στη διαδικασία της ανάκρισης του ειδικού δικαστηρίου που εξετάζει το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας στην υπόθεση Novartis και στη «λίστα Λαγκάρντ» αποτελούν οι βάσιμες αιτιάσεις ακυρότητας που κατέθεσε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, μέσω των δικηγόρων της Δημήτρη και Λυδίας Τσοβόλα, μετά την κλήση που έλαβε από την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου να απολογηθεί ως κατηγορούμενη.
- από τη Μαρία Παναγιώτου
Και η εμπλοκή είναι σχεδόν βέβαιη, καθώς η διαδικασία της ανάκρισης θα πρέπει πλέον να παγώσει, μέχρις ότου το Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάσει και αποφανθεί επί της αίτησης που κατέθεσε η κυρία Παπαδάκου.
Στις αιτιάσεις της η γνωστή δημοσιογράφος ξεδιπλώνει μια σημαντική πτυχή της νομικής υπόθεσης, καθώς, όπως αναφέρει, καταστρατηγήθηκε το δικαίωμά της να δώσει εξηγήσεις με βάση τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα ενώπιον του φυσικού δικαστή της, δηλαδή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Εν ολίγοις, μετά την έγκληση που υπέβαλε εναντίον της ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, τον Φεβρουάριο του 2020, παρανόμως παραλείφθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί οι διεργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που εξέταζε το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας.
Η έγκληση, εξάλλου, του Σάμπυ Μιωνή αποτελεί, όπως αναφέρει η κυρία Παπαδάκου, το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο βάσει του οποίου διώκεται ως κατηγορούμενη. Όμως, η έγκληση αυτή δεν διερευνήθηκε ποτέ από τον φυσικό δικαστή της πριν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να κριθεί εάν στοιχειοθετούνται ή όχι επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος της. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών απεμπόλησε έτσι τη δικαιοδοσία του και προκάλεσε απόλυτη ακυρότητα της προδικασίας, καθώς η ίδια δεν κλήθηκε για εξηγήσεις ως ύποπτη. Επομένως, σύμφωνα με την αίτησή της, η κλήση της από την ανακρίτρια τώρα είναι παράνομη.
Να υπενθυμίσουμε πως και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής είχε γνωμοδοτήσει τον Ιούλιο του 2015, πριν δηλαδή ασκηθεί δίωξη από την Ολομέλεια της Βουλής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, πως για τα μη πολιτικά πρόσωπα η διαδικασία έπρεπε να διαχωριστεί και να συνεχιστεί η προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελικό λειτουργό.
Για άσκηση ποινικής δίωξης χωρίς να τηρηθούν ούτε τα προσχήματα έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Δημήτρης Τσοβόλας. «Αποφάσισαν τελείως αυθαίρετα, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, και χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη προδικασία» είπε συγκεκριμένα ο συνήγορος της κυρίας Παπαδάκου.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η κυρία Παπαδάκου έχει ακόμη ζητήσει τόσο τη δικογραφία για την οποία ενεργείται ανάκριση εις βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου όσο και τις δικογραφίες που εκκρεμούν για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεδομένου ότι στο κατηγορητήριο που της κοινοποιήθηκε αναφέρεται πως οι φάκελοι εστάλησαν στη Βουλή από την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη χωρίς την ύπαρξη στοιχείων κατά των πολιτικών προσώπων.