Συνεχίζονται οι έρευνες στη ναυτική βάση στη Λέρο, μετά την ανακάλυψη της απώλειας δύο αντιαρματικών ρουκετών, τουλάχιστον 20 χειροβομβίδων, ναρκών, βραδύκαυστου φιτιλιού αλλά και σφαιρών.
Η μονάδα βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μαζί με ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιεί έρευνες για τις μαύρες τρύπες φύλαξης και αποθήκευσης υλικού και οπλισμού, που προορίζεται για τους κομάντος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το συμβάν στη Λέρο ξύπνησε μνήμες από τη μεγάλη κλοπή στο Συκούριο της Λάρισας από τη 17Ν το 1989, αλλά και την υπόθεση της Κω το 2002.
Τα τρία σενάρια
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία σενάρια που εξετάζονται:
- Την πιθανή συνεργασία των δραστών με πρόσωπο-πρόσωπα που βρίσκονται εντός της ναυτικής βάσης.
- Στην κλοπή να συμμετείχαν πρόσωπα που συνδέονται με τρομοκρατική οργάνωση.
- Το να έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση
Επικρατέστερα σενάριο θεωρείται το πρώτο, καθώς η αποθήκη δεν έχει ίχνη παραβίασης, κι έτσι ενδέχεται να έχει γίνει από μέσα η κλοπή. Σε αυτό συμφωνεί και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λ. Τζούμης που δήλωσε στο κανάλι ΟΡΕΝ: «Όπου υπάρχουν τέτοιου είδους πυρομαχικά και οπλισμός υπάρχουν κάμερες που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Συνεπώς λοιπόν το να προβεί κάποιος σε μία τέτοια ενέργεια, ο οποίος δεν γνωρίζει τι γίνεται, πρέπει να έχει πληροφόρηση εκ των έσω».
Στο… στόχαστρο 10 άτομα
Η αποθήκη από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά, διαθέτει τρεις κλειδαριές. Τα κλειδιά τα έχουν ο διοικητής της βάσης, ο αξιωματικός ασφαλείας και ο αποθηκάριος, ενώ υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, καθώς η πρόσβαση ελέγχεται από κάμερες και αισθητήρες.
Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής εστιάζεται σε 10 άτομα που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου.
Πάντως, τον προηγούμενο Δεκέμβριο έγινε καταμέτρηση χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.
Η Αντιτρομοκρατική συλλέγει στοιχεία μέσα από την αποθήκη και θα πραγματοποιήσει ακόμα και εξετάσεις DNA για να φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα.
Είναι πολύ πιθανό κατά τις αρχές ο οπλισμός να έφυγε από τη θάλασσα, καθώς οι αποθήκες δεν απέχουν πολύ από τη παραλία και τα υλικά που χάθηκαν δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδη και βαριά.