Ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες του λαιμού, της καρδιάς και των ποδιών αυξάνεται από την περιβαλλοντική έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων, όπως το αρσενικό, το κάδμιο και το τιτάνιο.
Τα ίχνη μετάλλων μπορούν να διεισδύσουν στο σώμα μέσω του μολυσμένου εδάφους, το οποίο μεταφέρει τα μέταλλα στο πόσιμο νερό, στα τρόφιμα, στον καπνό του τσιγάρου και στην ατμόσφαιρα. Η έκθεση στο τιτάνιο προέρχεται συνήθως από οδοντικά, προσθετικά και ορθοπεδικά εμφυτεύματα, βηματοδότες, καλλυντικά και μερικές τροφές.
Στην ισπανική έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB)» οι ερευνητές του αυτόνομου πανεπιστημίου της Μαδρίτης ανέλυσαν στοιχεία για 1.873 άτομα, από 40 έως 55 ετών, που εργάζονταν σε εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων και εκτέθηκαν σε διάφορα τοξικά μέταλλα. Διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είχαν υψηλότερα επίπεδα μετάλλων στα ούρα τους σε σχέση με τους νεότερους, όπως και οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, καθώς και οι καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Τα υψηλότερα επίπεδα αρσενικού, καδμίου, τιτανίου και πιθανώς αντιμονίου σχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης. Το αρσενικό και το κάδμιο επηρεάζουν περισσότερο τις καρωτίδες αρτηρίες, το κάδμιο και το τιτάνιο τις μηριαίες αρτηρίες, ενώ το τιτάνιο τις στεφανιαίες αρτηρίες. Το αρσενικό φαίνεται πιο τοξικό σε συνδυασμό με κάδμιο και τιτάνιο.