Το πρώτο κουδούνι μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων χτυπά αύριο, Δευτέρα 10/1, για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις από επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και γονείς, και το νέο μπάχαλο που, όπως αναμενόταν, δημιουργήθηκε με τα self tests, να είναι ενδεικτικό της προχειρότητας και της βιασύνης με την οποία αντιμετωπίστηκε η επαναλειτουργία των σχολείων.
Όπως ανακοινώθηκε εντός της εβδομάδας, με βάση τα… ελαφρώς διαφοροποιημένα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, για την πρώτη εβδομάδα οι μαθητές καλούνται να διενεργήσουν τρία self tests για τον έλεγχο της διασποράς του ιού, κάτι που στην πράξη αποδείχθηκε κομματάκι δύσκολο, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές ελλείψεις των εν λόγω σκευασμάτων στα φαρμακεία, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων της χώρας να λαμβάνουν μέσω e-mail ειδοποίηση που τους καλούσε σε… προμήθεια self tests!
Ως εκ τούτου, στις 7 το πρωί της Δευτέρας, όσοι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν τα απαιτούμενα τεστ, θα μπορούν να πάνε στο σχολείο για να τα παραλάβουν (θα δίνονται στην είσοδο των σχολικών μονάδων 5 self tests ανά ενδιαφερόμενο) με τους γονείς να καλούνται να κάνουν αμέσως στα παιδιά τους το πρώτο, εκτός, φυσικά, της σχολικής μονάδας. Οι γονείς, δηλαδή, θα παίρνουν το τεστ, θα το κάνουν στο παιδί τους (στο αυτοκίνητο;, στο παγκάκι;, στο… πόδι;) και, αν αυτό βγει αρνητικό, ο μαθητής θα μπαίνει στο σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως αυτοί που θα μοιράσουν τα τεστ στα σχολεία δε θα μπορέσουν να εξακριβώσουν τον ΑΜΚΑ των δικαιούχων («μπάτε σκύλοι αλέστε» η όλη φάση, δηλαδή…)
- Δείτε επίσης: Έτσι γίνεται η καταχώρηση του αποτελέσματος του self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές
Με βάση, πάντως, τον κυβερνητικό σχεδιασμό, από αύριο άπαντες (εμβολιασμένοι και μη) οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν ένα επιπλέον self test την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου), με τα τρία συνολικά self tests να διατίθενται δωρεάν στους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Από την πλευρά τους, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται για την ίδια περίοδο να προμηθευτούν με δική τους δαπάνη το επιπλέον self test, πέραν των δύο τακτικών τους rapid tests.
Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της ιδιαίτερα αυξημένης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, εξάλλου, φεύγουμε, πλέον, από την λογική του «σταυρού» (αυξημένοι έλεγχοι μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα), και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα, ενώ, όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα, για 5 ημέρες και πιο συγκεκριμένα δύο rapid tests και ένα self test σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self tests την εβδομάδα, δηλαδή συνολικά 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self test, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων self tests, δηλαδή συνολικά τρία δωρεάν self test δωρεάν την εβδομάδα.
Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει είτε επίσημα είτε μέσω διαρροών ότι δεν θα δικαιολογούνται απουσίες μαθητών οι οποίοι θα προτιμήσουν να απέχουν από τα μαθήματά τους μέχρι να εμβολιαστούν.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
Πρεμιέρα με στάση εργασίας
Σε στάση εργασίας καλεί τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ, για να μπορέσουν να παραστούν οι εκπαιδευτικοί σε παράσταση διαμαρτυρίας. Η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει ελλιπές το υγειονομικό πλαίσιο και προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας για αύριο, από τις 12 έως τις δύο μετά το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, αναφέρει: «Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα προχωρήσει σε διερεύνηση θεσμικών και νομικών ενεργειών, για τη διασφάλιση της προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Καλούμε τους/τις συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στις 13.30 μ.μ. στο ΥΠΑΙΘ για να απαιτήσουμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! Για το λόγο αυτό κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 14.00!».
Στην ανακοίνωσή της, ο ΟΛΜΕ σημειώνει ακόμη ότι, στη συνάντησή τους με την υπουργό Παιδείας, δεν υπήρξε «καμία θετική ανταπόκριση στα προβλήματα και στα επιστημονικώς τεκμηριωμένα αιτήματα». Οι προτάσεις της ΟΛΜΕ είναι:
- αραίωση των πολυπληθών τμημάτων
- πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας
- δωρεάν rapid test σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με ευθύνη του ΕΟΔΥ
- προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
- ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ
- αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες
- δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής προστασίας και αντισηπτικά)
Η ΟΛΜΕ διαφωνεί, επίσης, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και με το μέτρο που προβλέπει κλείσιμο τμήματος μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριών. Η Ομοσπονδία κατηγορεί το υπουργείο, ότι κάλεσε την ΟΛΜΕ «για να καλύψει επικοινωνιακές ανάγκες», μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αποφάσισε το ΥΠΑΙΘ για την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει εγγράφως στις 16/12 άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας. «Η κ. Κεραμέως δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει, έστω και αρνητικά», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Μαζί με την χώρα μας, πάντως, αύριο ανοίγουν ξανά τα σχολεία και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Kreport, αυτά θα λειτουργήσουν με τους εξής τρόπους:
- Ολλανδία: Προαιρετική η μάσκα, τεστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα όλη η τάξη μετά το πρώτο κρούσμα. Επαγγελματικές σχολές, κολέγια και πανεπιστήμια κλειστά.
- Βέλγιο: Υποχρεωτική η μάσκα. Διακοπή μαθημάτων αν σε ένα τμήμα παρουσιαστούν δύο κρούσματα σε επτά ημέρες.
- Ιταλία: Υποχρεωτική η μάσκα και τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία. Αν υπάρχουν δύο κρούσματα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα. Από το τρίτο κρούσμα σε καραντίνα όλη η τάξη.
- Ισπανία: Από το τρίτο κρούσμα της τάξης οι αρχές κάθε περιφέρειας αποφασίζουν τι μέτρα λαμβάνονται.
- Γαλλία: Υποχρεωτική η μάσκα. Μόνο οι θετικοί στον ιό μαθητές πρέπει να απομονωθούν. Οι υπόλοιποι επιστρέφουν στην τάξη μετά από αρνητικό τεστ. Οι τοπικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν το κλείσιμο τάξεων, αν υπάρχουν πολλά κρούσματα.
- Γερμανία: Υποχρεωτική η μάσκα. Έγιναν καθημερινά τεστ την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές, από αυτή τη Δευτέρα επιστρέφουν στα τρία τεστ, ενώ τηλεκπαίδευση προβλέπεται ανά σχολείο, μόνο αν υπάρχουν πολλά κρούσματα. Τεστ-γλυφιτζούρι(!) θα διατίθεται προς τα τέλη Ιανουαρίου τρεις φορές την εβδομάδα, για τα παιδιά παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.
- Βουλγαρία: Δύο τεστ για κάθε μαθητή την εβδομάδα, τηλεκπαίδευση για όποιον αρνείται το τεστ. Όσοι έχουν «πράσινο πάσο» (εμβολιασμός ή ανάρρωση) δεν χρειάζονται τεστ.
- Αυστρία: Υποχρεωτική η μάσκα. Γίνονται τρία τεστ την εβδομάδα, οι θετικοί απομονώνονται, εξαίρεση για όσους έχουν κάνει ενισχυτική δόση εμβολίου και ύστερα από αρνητικό τεστ.
- Βρετανία: Κλείσιμο τάξεων προβλέπεται μόνο ως έσχατο μέσο αποτροπής της διασποράς, όταν έχουν αποτύχει όλα τα άλλα. Υποχρεωτική η μάσκα από την πρώτη τάξη στην Αγγλία, προαιρετικά δύο τεστ την εβδομάδα.
- Πορτογαλία: Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά από αύριο. Οι μαθητές δεν χρειάζεται να απομονωθούν, ακόμη και αν υπάρξει κρούσμα στην τάξη, αν δεν ζουν στο ίδιο σπίτι με διαγνωσμένο κρούσμα.
- Ρουμανία: Από το πρώτο κρούσμα κάθε τάξη αρχίζει τηλεκπαίδευση που τελειώνει σε μια εβδομάδα, αν όλα τα παιδιά έχουν αρνητικό τεστ. Αν κλείσουν οι μισές τάξεις, κλείνει όλο το σχολείο.
- Κροατία: Οι γιατροί κάθε σχολείου αποφασίζουν αν πρέπει να μεταβεί σε τηλεκπαίδευση. Γενικός κανόνας τα σχολεία να λειτουργούν ακόμη και με τους μισούς μαθητές στην τάξη.
- Πολωνία: Δεν υπάρχουν επίσημα μέτρα, επαφίεται σε κάθε διευθυντή σχολείου η αποτροπή της διασποράς του ιού. Έγινε μια εβδομάδα τηλεκπαίδευσης πριν από τις διακοπές και μια μετά την Πρωτοχρονιά. Ο υπουργός Παιδείας θέλει τα σχολεία ανοιχτά, ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξουν κανονικά.
- Σλοβακία: Υποχρεωτική η μάσκα από την πρώτη τάξη. Από το πρώτο κρούσμα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι μαθητές της τάξης δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από Covid-19.
- Σλοβενία: Τρία τεστ την εβδομάδα, τα προμηθεύουν οι γονείς, γίνονται όμως στην τάξη. Από το πρώτο κρούσμα μαθητή ή καθηγητή ολόκληρη η τάξη σε καραντίνα για δέκα ημέρες, θα μειωθεί στις επτά την επόμενη εβδομάδα.
- Τσεχία: Καραντίνα ανά τάξη από το πρώτο κρούσμα. Δύο τεστ την εβδομάδα, θα μειωθούν σε ένα από τις 17 Ιανουαρίου.