Προσφυγές-αιτήσεις προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα αλλά και προς το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κατέθεσε η Γιάννα Παπαδάκου, η οποία έχει κληθεί να καταθέσει ως κατηγορούμενη από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που εξετάζει εάν οι έρευνες για το σκάνδαλο Novartis και τη «λίστα Λαγκάρντ» ήταν πολιτική σκευωρία.
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Στις αιτήσεις-προσφυγές της η γνωστή δημοσιογράφος ζητεί από τη μία να λάβει το σύνολο της δικογραφίας και από την άλλη να κληθούν να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες τους οποίους έχει υποδείξει ως ουσιώδεις, ώστε να αντικρούσει τις κατηγορίες που της αποδίδονται. Υπενθυμίζουμε πως η γνωστή δημοσιογράφος έχει στην πραγματικότητα στοχοποιηθεί τόσο για τη συνέντευξη που πήρε από τον Ερβέ Φαλτσιάνι, τον «πατέρα» της «λίστας Λαγκάρντ», όσο και για τα ρεπορτάζ της σε σχέση με τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος ήλεγχε ή διαχειριζόταν το 55% των συνολικών καταθέσεων της περίφημης λίστας.
Στις προσφυγές-αιτήσεις της η κυρία Παπαδάκου, η οποία έχει κληθεί να καταθέσει αύριο, ζητεί την αναστολή της προόδου της εις βάρος της ποινικής διαδικασίας μέχρι να ολοκληρωθούν οι ποινικές υποθέσεις των πολιτικών προσώπων που το όνομά τους έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο Novartis. Δηλαδή των Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου, εναντίον του οποίου έχει ήδη ασκηθεί δίωξη. Ζητεί ακόμη να λάβει τις δικογραφίες των υποθέσεων των παραπάνω πολιτικών, τις οποίες η ανακρίτρια συνεκτίμησε για την έκδοση του κατηγορητηρίου. Τέλος, ζητεί να ικανοποιηθεί το αίτημά της και να κληθούν ως μάρτυρες, μεταξύ άλλων, ο Ερβέ Φαλτσιανί, οι εισαγγελείς Ηλίας Ζαγοραίος και Γιώργος Καλούδης αλλά και η Φωτεινή Δαυίδ.
Εν τω μεταξύ, απορία έχει προκαλέσει η -ακόμη μια φορά- προαναγγελία από την εφημερίδα «Παραπολιτικά» ενέργειας για τη συγκεκριμένη υπόθεση προτού ανακοινωθεί κάτι από την ίδια τη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, ο εκδότης της εφημερίδας Γιάννης Κουρτάκης έγραψε στη στήλη του στην εφημερίδα πως θα λάβει κλήση για απολογία και δεύτερος εκδότης, «για τον οποίο φαίνεται πως έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία από τη διαδικασία της προανάκρισης».
Ο δε υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, του οποίου ο φάκελος για την πιθανή εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis παραμένει ορθάνοιχτος στην οικονομική εισαγγελία και δεν μοιάζει να κλείνει, είπε κι αυτός σε χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση πως αναμένεται να κληθεί για την υπόθεση Novartis και ο Κώστας Βαξεβάνης.
Εάν τελικά κληθεί, πράγματι, ο Κώστας Βαξεβάνης, τότε αυτό που θα πρέπει να εξετάσει η Δικαιοσύνη είναι πώς γίνεται ένας εκδότης, ο οποίος μάλιστα στην κατάθεσή του στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας ούτε λίγο ούτε πολύ σφύριξε αδιάφορα (…), να γνωρίζει και να προαναγγέλλει ανακριτικές ενέργειες προτού ολοκληρωθούν. Θα πρέπει να εξετάσει, επίσης, γιατί ο συγκεκριμένος εκδότης, από το βήμα της εφημερίδας του, ισχυρίζεται με αέρα φωτεινού παντογνώστη πως γνωρίζει πολλά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά όταν φτάνει μπροστά σε ανακριτικούς λειτουργούς δεν είναι σίγουρος για τίποτα ή δεν γνωρίζει τίποτα.
Κι επιπλέον η Δικαιοσύνη θα πρέπει να διερευνήσει πώς γίνεται κι ένας εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας να γνωρίζει τι πρόκειται να κάνουν οι ανακριτές σε μία υπόθεση για το κύριο μέρος της οποίας ο ίδιος εξετάζεται ακόμη ως ύποπτος. Γιατί εάν οι κύριοι Κουρτάκης και Γεωργιάδης δεν αποδείξουν πως έχουν κάποιο μαντικό, κληρονομικό χάρισμα, τότε οι δηλώσεις τους είναι ύποπτες, καθώς μπορεί να μαρτυρούν συγκεκριμένες μεθοδεύσεις που προσβάλλουν και υποβαθμίζουν το έργο της Δικαιοσύνης.