Στη σκιά της Όμικρον επανεκκινεί τις εργασίες της η Βουλή, μετά τη δεκαπενθήμερη εορταστική ανάπαυλα, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην έξαρση του κορωνοϊού, ο οποίος έχει χτυπήσει την πόρτα και των «300». Μάλιστα, επί τάπητος τίθεται η αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία ήδη τηρούνται από το 2020.
Εξάλλου, το ζήτημα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, εν μέσω των περιορισμών, είχε προκαλέσει «σύρραξη» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Κουμουνδούρου είχε διαφωνήσει με τις επιστολικές ψήφους στις ονομαστικές ψηφοφορίες. Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις όποιες επιπλέον προφυλάξεις ληφθούν, οι κοινοβουλευτικές μηχανές ανάβουν στο φουλ, με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης να αναμένεται πλούσιο.
Από τα πρώτα σημαντικά νομοσχέδια που θα ψηφιστούν είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, τον οποίο έχει διαφημίσει υπέρ το δέον η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, διατρανώνοντας πως θα οδηγήσει στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στο «χτίσιμο της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας, πολιτών και επιχειρηματικού κόσμου». Δεύτερο σημαντικό νομοσχέδιο είναι ο πολυαναμενόμενος νέος κλιματικός νόμος, του οποίου η διαβούλευση πήρε παράταση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν χρόνο ώστε να υποβάλουν τις προτάσεις τους επί των διατάξεων του νομοθετήματος.
Στη διαβούλευση βρίσκεται για ακόμη δύο εβδομάδες και το περιβόητο νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ, που έχει προκαλέσει ήδη τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά παράδοση του οργανισμού στους ιδιώτες. Το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή γύρω στα τέλη του μήνα.
Οι πορισματικές θέσεις για τις λίστες Πέτσα
Την ίδια ώρα, εντός των επόμενων ημερών τα κόμματα καταθέτουν τις πορισματικές τους θέσεις στην εξεταστική επιτροπή για τις λίστες Πέτσα. Η Ν.Δ. στο πόρισμά της θα αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη στην υπόθεση. Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να περιγράφει τα στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση της κρατικής χρηματοδότησης των μίντια.
Υπενθυμίζεται πως ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων έκλεισε μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά δεν κλήθηκαν για εξέταση τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.