Στο «κόκκινο» ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία από την πρώτη κιόλας εβδομάδα επαναλειτουργίας τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ακόμη 6.364 νέα θετικά self test βρέθηκαν κατά την τρίτη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού από μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία συνεχίζει να είναι μεγάλη, σύμφωνα με τους αριθμούς καθώς υπενθυμίζεται ότι την πρώτη μέρα λειτουργίας τους τα θετικά test μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν 15.547. Στο δεύτερο έλεγχο την Τρίτη 11 Ιανουαρίου ξεπέρασαν τα 9.600. Συνολικά δηλαδή μέχρι την Τρίτη, είχαμε πάνω από 25.000 κρούσματα μαθητές και εκπαιδευτικούς. Με τον τρίτο έλεγχο προστίθενται 6.364 θετικοί στον κορωνοϊό μαθητές και εκπαιδευτικοί άρα η πρώτη εβδομάδα κλείνει με περίπου 32.000 κρούσματα.
Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι, το πρωτόκολλο των 50+1% είναι αμφίβολο, και δεν αφήνει ουσιαστικά περιθώρια να κλείσουν τμήματα λόγω της ύπαρξης παιδιών ή εκπαιδευτικών που νοσούν, αφού για να κλείσει μία σχολική τάξη πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς!
Το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στα προστατευτικά μέτρα έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και τα κενά είναι πολλά και η αγωνία των γονέων μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση η ακριβής αποτύπωση της διασποράς του ιού αναμένεται να καταγραφεί πιο ξεκάθαρα την επόμενη εβδομάδα.
Πλεύρης: «Η κυβέρνηση πάντως δεν εφησυχάζει»
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε νωρίτερα στα κρούσματα που εμφανίζονται μέχρι σήμερα στις σχολικές μονάδες, και επιβεβαίωσε ότι είναι γύρω στις 6.500, ενώ τόνισε πως όσο κάνει τον κύκλο της η Όμικρον αποσυμπιέζονται και τα νοσοκομεία. Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι «τα αντιικά φάρμακα της Merck θα αρχίσουν να διανέμονται σήμερα για 5.700 ασθενείς μετά από ιατρική συνταγή». Πρόσθεσε ότι αρχές Φεβρουαρίου θα έλθουν στην Ελλάδα άλλες 4 χιλιάδες τέτοια φάρμακα της Pfizer, από τις 15 χιλιάδες που έχει παραγγείλει η χώρα μας.
Παγώνη: «Πολύ επιθετική η Όμικρον στους ανεμβολίαστους»
Το βλέμμα και πάλι είναι στραμμένο στους ανεμβολίαστους, καθώς σε τελευταίες της δηλώσεις η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε ότι «είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από τη μετάλλαξη Όμικρον και να διασωληνωθούν».
«Στις ΜΕΘ μέχρι τώρα έχουμε Δέλτα. Αυτό που βλέπουμε από τις εφημερίες μας είναι ότι η Όμικρον είναι πολύ επιθετική, αλλά ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους. Με πιο σοβαρά συμπτώματα είναι οι ανεμβολίαστοι. Η τρίτη δόση είναι αυτή που μπορεί να σώσει κόσμο και από την Όμικρον, γιατί προφυλάσσει σε υψηλά ποσοστά» επισήμανε η κ. Παγώνη.
Αυτό που προκάλεσε έντονη ανησυχία είναι η αναφορά της προέδρου της ΕΙΝΑΠ στο ενδεχόμενο να αυξηθούν οι διασωληνωμένοι μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς οι ΜΕΘ είναι ήδη γεμάτες από ασθενείς και δεν υπάρχει χώρος για νέες εισαγωγές!
Καπραβέλος: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον»
Σε άγνωστα νερά συνεχίζει να «κολυμπάει» η επιστημονική κοινότητα σε σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον. «Η μετάλλαξη Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα» δήλωσε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εκφράζοντας την ανησυχία του, και προσθέτοντας ότι το νέο στέλεχος δεν έχει δείξει ακόμα μέχρι πού μπορεί να φτάσει.
«Δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δέλτα κυρίως. Δεν έχουμε δει το 50% – 50% (σ.σ σε Δέλτα και Όμικρον), ένα 10% είναι ένα Όμικρον. Μάς κάνει εντύπωση ότι επιμένει η Δέλτα, έχουμε νέες μολύνσεις. Η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα και είναι ανησυχητικό αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων που τους ζητούν να επιστρέψουν στη δουλειά μετά τις πέντε μέρες νόσησης από Covid. Μιλώντας στο OPEN, o N.Κιουτσούκης, Γεν. Γραμματέας ΓΣΕΕ, ο Φοίβος Στρουγγάρης, Δικηγόρος, και ο Δ. Μπράτης, προεδρεύων επιτροπής ΑΔΕΔΥ, περιγράφουν το ζοφερό σκηνικό στα εργασιακά στην περίοδο της πανδημίας.
Διαβάστε ακόμα:
Ποιες επιχειρήσεις αφορά η επέκταση τριών μέτρων στήριξης για τον Ιανουάριο