Γκίκας Μαγιορκίνης: «Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα για την Όμικρον»

«Έχουμε ιλιγγιώδη μετάδοση λόγω των πολλών ασυμπτωματικών»

Must Read

Την εκτίμηση ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές για την εξέλιξη της πανδημίας, εξέφρασε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, χτυπώντας ταυτόχρονα καμπανάκι κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων στους ηλικιωμένους.

«Έχουμε ιλιγγιώδη μετάδοση λόγω των πολλών ασυμπτωματικών, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε την εβδομάδα αυτή, στις τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η μεταδοτικότητά της Όμικρον είναι σημαντικά υψηλότερη του αρχικού στελέχους της Γουχάν, ενώ φαίνεται να υπερβαίνει και αυτή του ιού της ιλαράς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την μείωση των κρουσμάτων

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των ημερήσιων μολύνσεων, τόνισε πως αυτή αναμενόταν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, όπως είπε «είναι πολύ πιθανό τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην εστίαση να έχουν επιταχύνει αυτήν την πτώση. Εάν αυτή η εικόνα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, τότε θα περάσουμε σε ύφεση πολύ σύντομα».

«Η σημερινή εικόνα της συρρίκνωσης της πανδημίας δεν είναι σίγουρο εάν θα συνεχιστεί» προσέθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνοντας σαφές ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει σε μία με δύο εβδομάδες. «Δεν ξέρουμε αν θα παραμείνει αυτή η πτώση ή θα φτάσει σε ένα ενδιάμεσο πλατό. Παρακολουθούμε το κύμα και τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πως θα κινηθεί η Όμικρον στην Ελλάδα», ανέφερε.

«Ανησυχεί η αύξηση λοιμώξεων στις μεγαλύτερες ηλικίες»

Ο καθηγητής συνέκρινε την μετάλλαξη Όμικρον με προηγούμενα στελέχη, επισημαίνοντας  πως τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ήταν πολύ χαμηλότερα, ενώ πλέον η Όμικρον καλύπτει το 90% των κρουσμάτων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού.

Βασικό στοιχείο στην παραλλαγή Όμικρον είναι ότι ο χρόνος από τη μόλυνση μέχρι τη μετάδοση είναι μικρότερος. «Ακόμη, ο ιός έχει μεγάλη διεισδυτικότητα αναφορικά με στην ανοσολογική διαφυγή, και σε ό,τι αφορά στα εμβόλια και σε όσους είχαν προηγουμένως νοσήσει», υποστήριξε ο καθηγητής. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα κρούσματα σε νεαρότερες ηλικίες είναι λιγότερα, αλλά αυτό που ανησυχεί είναι μία αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Από στοιχεία που βρίσκονται προς το παρόν υπό έρευνα, η νέα παραλλαγή αφορά και το 50% των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ήδη βλέπουμε να μειώνεται η διασπορά της στους νέους. Ανησυχεί βέβαια η αύξησή της στις μεγαλύτερες ηλικίες» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This