Εντονα σημάδια στην ψυχική υγεία και την κοινωνική ζωή των Ελλήνων έχουν αφήσει τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα της Focus Bari που διεξήχθη από 21 έως 31 Δεκεμβρίου 2021 σε δείγμα 1.002 ατόμων, ηλικίας 18 έως 74 ετών.
Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει ψυχολογία με ασταθή διάθεση και πολλά σκαμπανεβάσματα, το 32% ανέφερε καλή ψυχολογία, ενώ το 12% κακή ψυχολογία με φόβο και ανησυχία για το πότε θα τελειώσει η πανδημία.
Καλύτερη κατάσταση υγείας σε σχέση με πριν από δύο χρόνια έχει μόνο ένας στους 10 Ελληνες (10%), ένα διπλάσιο ποσοστό (21%) δηλώνει χειρότερη υγεία σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι (69%) αναφέρουν ίδια κατάσταση.
Για εκείνους που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με δύο χρόνια πριν οι λόγοι εστιάζονται στις νέες καλές συνήθειες που υιοθέτησαν κατά την πανδημία, όπως η καλύτερη διατροφή, οι περισσότερες υγιεινές συνήθειες που υιοθέτησαν για πρόληψη και προστασία, η άσκηση, ο καλύτερος ύπνος και το λιγότερο στρες λόγω της τηλεργασίας.
Εκείνοι που δηλώνουν ότι η υγεία τους είναι χειρότερη από πριν εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στο άγχος για τις επιπτώσεις της πανδημίας, την επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, τη μελαγχολία και τη μοναξιά που βιώνουν λόγω του εγκλεισμού, κάποια ασθένεια που παρουσιάστηκε, καθώς και την αύξηση του σωματικού τους βάρους.
Οι νεαρές ηλικίες
Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των συμμετεχόντων ισχυρίζεται ότι η κοινωνικότητά του είναι χειρότερη σε σχέση με την προ Covid εποχή, το 35% ίδια και το 7% καλύτερη. Πολλοί αποφεύγουν να βγουν από το σπίτι για διασκέδαση σε φιλικά και συγγενικά σπίτια ή συναντήσεις σε εστιατόρια και καφέ. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι νεαρές ηλικίες που στην πλειονότητά τους βγαίνουν για διασκέδαση πολύ συχνότερα.
Το 21% -δηλαδή ένας στους πέντε- δηλώνει ότι δεν βγαίνει καθόλου σε σπίτια ή χώρους διασκέδασης, το 43% πηγαίνει επιλεκτικά σε σπίτια και καταστήματα εστίασης, το 29% μόνο σε φίλους και συγγενείς, ενώ μόλις το 7% διατηρεί τις ίδιες συνήθειες χωρίς κανέναν περιορισμό.