Θέμα χρόνου ήταν να φτάσει και στη χώρα μας η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς. Δυο κρούσματα ήδη εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα κρούσματα είναι εισαγόμενα και εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα.
Η υποπαραλλαγή αυτή, έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που την κάνει μη ανιχνεύσιμη από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή της.
Γνώριζαν από τον Δεκέμβρη την ύπαρξή της
Νωρίτερα ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς αναφερόμενος στη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που προβληματίζει τους επιστήμονες, συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.
Σχετική με την υποπαραλλαγή της Όμικρον αναφέρθηκε και ο καθηγητής Υγιεινής Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος διευκρίνισε ότι ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εντοπιστεί η ύπαρξή της. «Από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η “Όμικρον” έχει δύο κλάδους» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Ο ένας από τους δύο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, “κρυφό κλάδο”, επειδή έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στη Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε, γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες» δήλωσε ο καθηγητής Υγιεινής.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε για την Όμικρον 2 πως: «Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με τη μετάλλαξη Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας».