Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, ειδικά όταν συνοδεύεται και από την παρέα φίλων. Νέα έρευνα έδειξε ότι τα αστεία και τα γέλια με έναν καλό φίλο μειώνει τον κίνδυνο νοητικής ή σωματικής αναπηρίας κατά 30% στους ανθρώπους ηλικίας 65 και άνω.
Αυτό προέκυψε μέσα από σύγκριση με ανθρώπους αυτής της ηλικίας που γελούν μόνοι βλέποντας τηλεόραση. Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος αυτής της διαφοροποίησης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το γέλιο με φίλους μπορεί να βελτιώνει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας γεγονός που τελικά μειώνει τον κίνδυνο αναπηρίας. «Το γέλιο με φίλους φέρνει οφέλη στην υγεία, όπως η εκτόνωση του στρες, η βελτίωση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού και μια αίσθηση κοινωνικής σύνδεσης» σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας Γιουντάι Ταμάντα του πανεπιστημίου Ναγκόγια στην Ιαπωνία.
Μαζί με τους συναδέλφους του άντλησαν τα δεδομένα τους από έρευνα του 2010 που είχε γίνει με στόχο να ερευνήσει τους παράγοντες που συνδέονταν με την υγεία και την ευεξία ενηλίκων ηλικίας 65 και άνω. «Αξιολογήσαμε το γέλιο τους στην καθημερινότητά τους από τρεις σκοπιές: τον τύπο των καταστάσεων στις οποίες γελούσαν, τον αριθμό των καταστάσεων στις οποίες οι άνθρωποι γελούν με άλλους, και τα άτομα με τα οποία γελούν» διευκρίνισαν οι ερευνητές.
«Το να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρία γέλιου με άλλους ή τουλάχιστον η δυνατότητα να γελάς μ’ έναν φίλο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου λειτουργικής δυσκολία αργότερα στη ζωή» πρόσθεσαν στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Preventive Medicine».