Γκίκας Μαγιορκίνης: «Σταδιακά η μετάλλαξη Όμικρον εκτοπίζει την Δέλτα, αλλά δεν είναι αθώα»

Must Read

Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι αθώα εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας ότι ανιχνεύεται σε ποσοστό 90% σε αρκετές περιοχές της χώρας.

«Ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους είναι πολλαπλάσιος, η Όμικρον εκτοπίζει την Δέλτα, η οποία αν θα παραμείνει στην κοινότητα και σε τι ποσοστό θα το γνωρίζουμε σε περίπου έναν με δύο μήνες» τονίζει, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πιθανότητα αναζωπύρωσης της Δέλτα είναι μηδενική.

«Αυτή τι στιγμή το Α και το Ω είναι ο εμβολιασμός. Σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, πάνω από 95-98% στους άνω των 60 ετών, το σύστημα υγείας δεν πιέζεται. Η Αγγλία δεν χρειάστηκε να λάβει μέτρα, η Πορτογαλία το ίδιο, γενικά χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν ήδη περάσει στο μετα-πανδημικό στάδιο» αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι ο ιός δεν πρόκειται να φύγει ποτέ.

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθούν σε νοσοκομείο»

Εξήγησε δε, ότι το σενάριο που συζητάνε όλοι είναι το μετα-πανδημικό, όπου ο ιός θα κυκλοφορεί στην κοινότητα, όχι όμως στα σημερινά επίπεδα. «Οι εμβολιασμένοι που θα “συναντηθούν” μαζί του θα περάσουν τη λοίμωξη ήπια, αλλά οι ανεμβολίαστοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθούν σε νοσοκομείο» επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά στην υποπαραλλαγή του στελέχους ‘Ομικρον (ΒΑ.2 ή 21L), όπου έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά στη χώρα μας, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.

«Το αισιόδοξο είναι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπως το περσινό Πάσχα», τονίζει.

«Η Όμικρον δεν είναι αθώα»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κάνει σαφές ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη από την Δέλτα, αλλά για τους ανεμβολίαστους μπορεί να είναι επικίνδυνη. «Θεωρητικά ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων και θανάτων είναι με λοίμωξη COVID-19 από την Δέλτα, αλλά σίγουρα και ένα ποσοστό είναι και από την Όμικρον» αναφέρει.

Στην επικράτεια η παραλλαγή Όμικρον έχει ξεπεράσει το 80% και σε κάποιες περιοχές το 90%, όπως λέει ο κ. Μαγιορκίνης, δείχνοντας ότι σταδιακά εκτοπίζει την Δέλτα.

«Υπάρχει ένα σενάριο ότι η Δέλτα μπορεί να παραμείνει σε ένα ποσοστό του πληθυσμού γιατί έχει και αυτή αυξημένη διεισδυτικότητα, κάτι που θα το ξέρουμε σε περίπου ένα με δύο μήνες» εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι με βάση τα δεδομένα από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας η μία παραλλαγή εκτοπίζει την άλλη. «Τα πρώτα στελέχη της Wuhan έχουν εκτοπιστεί, η Δέλτα εκτόπισε την μετάλλαξη Άλφα και το φυσιολογικό είναι η Όμικρον να εκτοπίσει την Δέλτα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Δέλτα δεν θα παραμείνει σε μικρό ποσοστό στην κοινότητα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This