Μπορεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να χαρακτηρίζουν «καινοτόμο» το σχέδιο αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που απεργάζονται, όμως η πραγματικότητα είναι πως το σχέδιο Πλεύρη – Γκάγκα, που περιλαμβάνει τη συγχώνευση των περιφερειακών νοσοκομείων και τη μετατροπή ορισμένων εξ αυτών σε Κέντρα Υγείας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σχέδιο της τρόικας, που είχε τεθεί τόσο στην κυβέρνηση Παπανδρέου όσο και στην κυβέρνηση Σαμαρά!
Τότε, υπό τον φόβο της γενικευμένης αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών αλλά και των κυβερνητικών βουλευτών της περιφέρειας, οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να εφαρμόσουν ένα τόσο ανάλγητο σχέδιο. Σήμερα, όμως, ακόμα κι αν η χώρα δεν δεσμεύεται από κανένα Μνημόνιο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σπεύδει να ολοκληρώσει ένα σχέδιο εις βάρος της δημόσιας υγείας.
Το ερώτημα που τίθεται με τον πλέον ευθύ τρόπο είναι γιατί η κυβέρνηση βιάζεται εν μέσω πανδημίας να βάλει λουκέτο σε τριτοβάθμια νοσοκομεία. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, ο οποίος τόνισε πως από μια τέτοια πολιτική επιλογή οι μόνοι που ευνοούνται είναι ο ιδιωτικός τομέας και τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της υγείας. «Αν κλείσουν περιφερειακά νοσοκομεία, αυτό σημαίνει πως οι ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα σε τριτοβάθμιο επίπεδο είτε θα έχουν πολυήμερες αναμονές στο ΕΣΥ είτε θα στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα» είπε ο κ. Παπανικολάου και ξεκαθάρισε πως η επιλογή αυτή των Πλεύρη και Γκάγκα είναι ακόμα ένα «δώρο» της κυβέρνησης στους ιδιώτες.
Κι ενώ η κυβέρνηση απεργάζεται το σχέδιο για την αναμόρφωση – διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η πίεση του κορωνοϊού συνεχίζει να «ματώνει» τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Η ταυτόχρονη πίεση των παραλλαγών Δέλτα και Ομικρον έχει διπλό αντίκτυπο. Από τη μία πλευρά, η μετάλλαξη Δέλτα διατηρεί σε πολύ υψηλούς αριθμούς τους διασωληνωμένους, οι οποίοι ξεπερνούν σταθερά τους 650, ενώ η Ομικρον συνεχίζει να προκαλεί αθρόο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.
Αυτό σημαίνει πως πλέον τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μόνο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και στις απλές κλίνες Covid-19, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας. Οπως έχουν επισημάνει πολλοί επιστήμονες, η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας έχει ευθεία αντανάκλαση στον υψηλό αριθμό των θανάτων, που κατατάσσουν τη χώρα «πρωταθλήτρια» στους θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών σε όλη τη δυτική Ευρώπη. Είναι άξιο απορίας, λοιπόν, πώς η κυβέρνηση, αντί να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα που κάνει την ελληνική κοινωνία να αιμορραγεί, επιλέγει να βάλει στο στόχαστρο τα νοσοκομεία της περιφέρειας.