Δραματική αύξηση έως και 60% σε κοκαΐνη, αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά στην Αττική

Η αύξηση παρατηρήθηκε την περίοδο της πανδημίας!

Must Read

Δραματική αύξηση παρουσίασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η χρήση κοκαΐνης, αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών χαπιών από τους Αθηναίους, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νικόλαο Θωμαΐδη. Μάλιστα, από τα ευρήματα που προέκυψαν κατά την ανάλυση των λυμάτων στην Ψυττάλεια από τον Νοέμβριο του 2020 ως τον Νοέμβριο του 2021, προκύπτει ότι η χρήση της κοκαΐνης σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων δέκα ετών.

«Η αύξηση αγγίζει το 60% και αφορά περίπου το 2% του πληθυσμού της Αττικής» εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Οι αναλύσεις που κάνουμε στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων μάς έδειξαν ότι από τον Νοέμβριο του ’20 μέχρι τον Νοέμβριο του ’21 παρατηρήθηκε μία επιπλέον αύξηση στη χρήση των αγχολυτικών, κυρίως των βενζοδιαζεπινών, με την οξαζεπάμη να είναι η πρωταθλήτρια. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 36%, σε σχέση με τον Μάρτιο του ’20. Αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν στο επόμενο διάστημα, το καλοκαίρι του ’21 και εμφανίστηκε ξανά η ίδια περίπου χρήση τον Νοέμβριο του ’21» εξήγησε, τονίζοντας πως η χρήση παρουσιάζει μια περιοδικότητα, δηλαδή αυξάνεται από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο και στη συνέχεια μειώνεται.

Όσον αφορά τα αντικαταθλιπτικά χάπια, ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε πως η χρήση τους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου εγκλεισμού, ο οποίος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020. Σχολιάζοντας τη χρήση των αντιψυχωσικών φαρμάκων επισήμανε πως παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στο διάστημα της οικονομικής κρίσης το 2014 και το 2015, αλλά ύστερα από αυτή τη δύσκολη περίοδο υπήρξε μία μικρή ύφεση.

«Τον Μάρτιο του 2021 παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξης του 58% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή παρατήρησε πως, εκτός από την αύξηση των ψυχοτρόπων φαρμάκων, οι κάτοικοι της Αττικής κατανάλωναν αφειδώς αντιιικά και αντιβιοτικά.

«Μετά την πρώτη περίοδο, αυτά παρουσίασαν μία σχετική μείωση, διότι άλλαξε το κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγούν οι γιατροί στα νοσοκομεία. Ωστόσο, σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει και η χρήση παρακεταμόλης. Και μάλιστα έχει ενδιαφέρον το εύρημα ότι και αυτή έχει την κορύφωσή της τον Ιανουάριο με Μάρτιο του 2021, το καλοκαίρι υπάρχει πτώση και μετά πάλι άνοδος» κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This