Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αεροπορική βάση Ελευσίνας η παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα rescEU, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στον χαιρετισμό του επεσήμανε:
«Είναι η τέταρτη φορά που συναντώ τον κ. Στυλιανίδη μέσα σε δύο μήνες περίπου. Και τούτο διότι είναι ένας άνθρωπος με φλόγα, με πάθος, ένας άνθρωπος που έχει πιστέψει σε δύο πράγματα: στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία έννοια της αλληλεγγύης υλοποιείται μέσα από το rescEU, μέσα από την προσπάθεια δηλαδή που καταβάλει σήμερα η Ευρώπη να οργανώσει την Πολιτική Προστασία με ένα νέο μοντέλο συνεργατικό, εταιρικό των μελών κρατών. Και θέλω να σας πω ότι είναι μία πάρα πολύ καλή στιγμή σήμερα και είναι μια πάρα πολύ καλή στιγμή και ευνοϊκή για την Ελλάδα διότι αγαπητοί φίλοι και φίλες αυτή τη στιγμή σχεδόν σύσσωμη η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία πριν λίγα χρόνια ήταν ξένα προς αυτήν δηλαδή σήμερα και η Σουηδία και οι σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία και πολύ βορειότερες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα μεγάλων δασικών πυρκαγιών λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ακριβώς λοιπόν σε αυτό έρχεται να απαντήσει το rescEU, δηλαδή ότι μπορούμε να συγκροτήσουμε έναν οργανισμό αξιόμαχο με μικρότερα κόστη, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα είναι στην διάθεση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες καταστροφές.
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη, γιατί οι καιροί αλλάζουν, γιατί αλλάζει το κλιματικό μας σύστημα παγκοσμίως. Αλλάζει το κλίμα, υπάρχουν ακραίες -πολλές φορές- καταστροφές, ακραίες μορφές καταστροφών οι οποίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα και κάποιες από αυτές τις είδαμε πριν από λίγους μήνες στην Ελλάδα όπως στην Χαλκιδική, όπως οι δεκάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε φέτος εδώ στην Ελλάδα και τις αντιμετωπίσαμε με οργάνωση με σχέδιο, ήμασταν αξιόμαχοι, ήμασταν δυνατοί γιατί πιστέψαμε ότι είμαστε μία χώρα που μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές οργανωμένα.
Διαθέτουμε ένα πυροσβεστικό σώμα αξιόμαχο με δυνάμεις και μέσα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε καταστροφή, διαθέτουμε μία Πολιτική Προστασία η οποία επιτέλους η οποία μπορεί να οργανώσει όλες τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους, τις περιφέρειες, τους εθελοντές και έτσι εμφανίστηκε πραγματικά ένα στράτευμα ολόκληρο αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο είπε παρών και ένα επιτυχημένο και αποτελεσματικό παρών στις φυσικές καταστροφές.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που άφησα και τελειώνω. Είπα για τον κ. Στυλιανίδη δυο πράγματα το ένα αφορούσε όλο αυτό που περιέγραψα, το rescEU. Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος μας δίδαξε όλα αυτά τα χρόνια με ποιον τρόπο μπορεί να εφαρμόζεται στην πολιτική και να αποδίδει στην κοινωνία η έννοια της ανθρωπιστικής βοήθειας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ο Χρήστος Στυλιανίδης με το έργο του έχει συνδράμει σε πολύ σημαντικούς τομείς και μεγάλες ανάγκες που είχαν όχι μόνο Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και πολίτες από ευαίσθητες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Και αυτό τον τιμά γιατί αυτό είναι μια παρηγοριά ξέρετε. Η αλληλεγγύη είναι μια παρηγοριά για όλους μας, ότι σε μια δύσκολη στιγμή υπάρχει μια πολιτική, ένας μηχανισμός, μια κυβέρνηση, μια χώρα ή μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι πολύ μεγάλη, να μας παρέχει αυτή την αλληλεγγύη. Γι’ αυτό τον ευχαριστούμε και γι’ αυτό θα είναι διαρκώς και στη μνήμη μας και στην ψυχή μας, ως Έλληνες, γι’ αυτή την ανθρωπιστική του και αλληλέγγυα διάθεσή του.