Ακόμα μία εφιαλτική περίοδο ζουν χιλιάδες Έλληνες, καθώς, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε το γ’ τρίμηνο του 2021 κατά 6,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η εταιρία Focus Bari / YouGov αποτυπώνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν ίδια κατάσταση σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα (38%) αναφέρουν πως τα οικονομικά τους είναι χειρότερα σήμερα έναντι του 2020.
Μάλιστα, όσοι παρουσιάζονται ότι βελτίωσαν τα οικονομικά τους, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως δεν υπήρξε αύξηση στις αποδοχές, αλλά προχώρησαν σε «κούρεμα» των εξόδων τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και σχεδόν ένα εξάμηνο ακρίβειας κόβουν από παντού για να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις πάγιες ανάγκες τους.
Με βάση την έρευνα, για όσους η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη σήμερα σε σχέση με δύο χρόνια πριν οφείλεται στα εξής:
· Το 55% είχε μείωση εσόδων
· Για το 28% προέκυψε αύξηση εξόδων ή έμειναν στα ίδια επίπεδα, με παράλληλη μείωση των εσόδων
· Για το 27% υπήρξαν έκτακτα έξοδα
· Το 21% αναγκάστηκε να βοηθήσει άλλα μέλη της οικογένειάς του
Η δημογραφική ομάδα με τον μεγαλύτερο βαθμό οικονομικής απώλειας μέσα στα τελευταία δύο χρόνια είναι το ηλικιακό γκρουπ 45-54 χρόνων, δηλαδή οι οικογενειάρχες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να συντηρήσουν τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Μόνο 1 στους 10
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επαγγελματικές προοπτικές έχουν μπει στον «πάγο», καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σημειώνει πως τα επαγγελματικά τους είναι στην ίδια κατάσταση με πριν ή έχουν χειροτερέψει.
Συγκεκριμένα:
· τρεις στους πέντε δηλώνουν τα επαγγελματικά τους στην ίδια κατάσταση
· ένας στους τέσσερις ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση
· ένας στους δέκα σε καλύτερη