Το ποινικό ιστορικό του Μένιου Φουρθιώτη περιλαμβάνει δεκάδες υποθέσεις. Κανονικά, θα έπρεπε να μην υπάρχει μέρος για να κρυφτεί. Κι όμως, έφτασε στο σημείο να «κρατάει» μια ολόκληρη κυβέρνηση, εκβιάζοντας καθημερινά και δημοσίως το Μαξίμου με αποκαλυπτικά sms και ηχογραφημένες συνομιλίες.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Το ερώτημα δεν είναι μόνο πώς μπορεί να εμπιστευθεί κανείς μια κυβέρνηση τόσο ευάλωτη και ξεπεσμένη που την «έχει στο χέρι» ο Φουρθιώτης. Το μείζον πολιτικό ζήτημα είναι ποιοι ήταν αυτοί που άνοιξαν την πόρτα σε έναν παρακμιακό τηλεπαρουσιαστή για να αποκτήσει τέτοια πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, να μπαινοβγαίνει σε υπουργεία, να ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
Κανείς δεν έχει τη δύναμη να μπαίνει σε υπουργεία και να απειλεί, όταν δεν διαθέτει «μεγάλες πλάτες». Και ο Φουρθιώτης τις είχε, όπως αποδεικνύεται. Γι’ αυτό και είναι σε θέση να προκαλεί πανικό στο Μαξίμου.
Είναι φανερό ότι οι σχέσεις ράγισαν όταν ο Φουρθιώτης βρέθηκε στο στόχαστρο καταγγελιών την άνοιξη του 2021 και στη συνέχεια προφυλακίστηκε. Εκεί αισθάνθηκε ότι τον «άδειασαν», ότι τον άφησαν αβοήθητο. Μετά την αποφυλάκισή του έκανε «ανοίγματα» απελπισίας μέσω της εφημερίδας του, που δεν απέδωσαν και πλέον πέρασε στη φουλ επίθεση.
Τώρα η κυβέρνηση υποχρεώνεται, όπως και με την περίπτωση Λιγνάδη, να λουστεί ακόμα μία φορά τους «φίλους» της. Αυτούς που κανάκευε και αποτελούσαν τον περίγυρό της. Και όλη η χώρα είναι αναγκασμένη να ζει μέσα σε ένα ελεεινό σκηνικό Φουρθιώτηδων, sms και ηχογραφήσεων με συνομιλίες που γυρίζουν τον τόπο πολύ πίσω, στις «μαύρες κασέτες» της Ομόνοιας τη δεκαετία του ’80.
Αλήθεια, ο «αντ’ αυτού» Γεραπετρίτης, που λύνει και δένει στο Μαξίμου, ή ο φιλόδοξος διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Ρωμανός δεν ήξεραν με ποιον συνομιλούσαν;
- Δεν γνώριζαν ότι ο Φουρθιώτης το 2016 κρίθηκε ένοχος για απάτη, με ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή για απόσπαση υπολογιστών από κατάστημα;
- Δεν ήξεραν για τις μαζικές απάτες με τηλεπωλήσεις δήθεν ακριβών δώρων;
- Δεν είχαν ακούσει τίποτα για την καταγγελία του 2012 από φοιτητή ότι ο Φουρθιώτης τον εκβίαζε με την απειλή δημοσιοποίησης βίντεο -από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν- για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του;
- Δεν πήρε ποτέ το αυτί τους για το δικαστήριο του 2017 για ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο, που υπερβαίνουν τα 250.000 ευρώ;
- Δεν έμαθαν για τα κακουργήματα για τα οποία διώκεται από πέρυσι, επί κυβέρνησης Ν.Δ., και για τα οποία προφυλακίστηκε;
- Δεν έχουν ιδέα ότι ήταν μάνατζερ της πορνοστάρ Τζούλιας Αλεξανδράτου, ούτε ότι αυτή τον κατηγορεί πως της άρπαξε 200.000 ευρώ;
Ο Γεραπετρίτης, που δεν «ήξερε» και δεν «γνώριζε» τον Φουρθιώτη, του έδινε εξηγήσεις για νομοσχέδια της κυβέρνησης και ραπόρτο για το πώς δρούσαν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Στέλιος Πέτσας και ο Θεόδωρος Λιβάνιος. Δηλώνοντας, στο τέλος, και την εκτίμησή του στον Φουρθιώτη.
Ο Ρωμανός, που δεν θεωρεί σοβαρό να ασχολείται κάποιος με τα μηνύματα του τηλεπαρουσιαστή, έπιανε ψιλή κουβεντούλα με τον Φουρθιώτη, του έλεγε ποιον να κόψει από την εκπομπή του κι αν είδε τις δηλώσεις Στουρνάρα. Και από την πλευρά του ο Φουρθιώτης αποθέωνε στις εκπομπές του τον Ρωμανό ως τον «πιο πετυχημένο διευθυντή Τύπου της Ν.Δ.» και τον Μητσοτάκη μέσα από την εφημερίδα του.
Με τέτοια πρόσβαση στο Μαξίμου και τέτοια εκτίμηση από κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος -και ποιος ξέρει πόσα ακόμα άπλυτα θα βγουν στη φόρα από το «βρόμικο» κινητό του υπόδικου τηλεπαρουσιαστή-, μια περσόνα σαν τον Φουρθιώτη αποκτούσε τη δύναμη:
- Να αρπάζει επιδοτήσεις 200.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, να απειλεί υπουργούς, να κλοτσάει πόρτες μέσα στα γραφεία τους.
- Να μπαίνει στη λίστα Πέτσα για να πάρει ρευστό, έστω κι αν μπλοκαρίστηκε η διαδικασία μετά την κατακραυγή.
- Να έχει στη διάθεσή του 14 αστυνομικούς και οχήματα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ.
- Να εισπράττει από κρατικές και ημικρατικές διαφημίσεις.
- Να διατηρεί σκοτεινές επαφές με ποινικούς, αλλά να μη γίνεται αντιληπτός παρά τη διαρκή αστυνομική προστασία στους χώρους που κινούνταν.
Ο Φουρθιώτης είναι ένας άνθρωπος με «χίλια πρόσωπα», όπως θα δούμε σήμερα. Κατάφερε να λύνει και να δένει με την ανοχή των «φίλων» του. Τα κυβερνητικά στελέχη, όμως, είχαν υποχρέωση να γνωρίζουν και τα χίλια πρόσωπά του προτού ανοίξουν παρτίδες μαζί του. Διότι δεν υπηρετούσε μόνο ο Φουρθιώτης την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπηρετούσαν τον Φουρθιώτη το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ., η λίστα Πέτσα κι ένας Θεός ξέρει ποιοι άλλοι.
Είναι κατάντια για την πολιτική ζωή του τόπου μια κυβέρνηση να βρίσκεται όμηρος στα χέρια ενός υπόδικου Φουρθιώτη…
Καταγγελία από Βαξεβάνη για συμβόλαιο θανάτου
Ο Φουρθιώτης συνελήφθη στις 16 Δεκεμβρίου από τη Δίωξη Εκβιαστών, έπειτα από μήνυση που υποβλήθηκε από πρώην συνεργάτη του. Ο πρώην συνεργάτης του φέρεται ότι είναι κρίσιμος μάρτυρας στην υπόθεση που αφορά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του με εντολή Φουρθιώτη.
Ο μάρτυρας είχε καταθέσει επωνύμως, όμως ο Φουρθιώτης πήρε στα χέρια του την κατάθεσή του και την ανέβασε στην ιστοσελίδα που διατηρεί, καθώς και στα social media. Ο μάρτυρας, όταν είδε ότι δημοσιοποιήθηκαν η κατάθεσή του και το όνομά του, πήγε στο τμήμα Εκβιαστών και υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση όσων κατήγγειλε ο Βαξεβάνης και ειδικότερα για τη διάπραξη του αδικήματος της πρόκλησης – προσφοράς προς τέλεση εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκαταρκτική ολοκληρώθηκε και απεστάλη στην εισαγγελία, με τον εισαγγελέα Γ. Νούλη να παραγγέλλει στο τμήμα Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. να κλητεύσει τον Μ. Φουρθιώτη για να εξεταστεί ανωμοτί.
Φιλοκυβερνητικός εκδότης
Οταν ο Φουρθιώτης αποφάσισε να το παίξει κι εκδότης εξέδωσε την εφημερίδα «Αποκαλυπτικά». Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 7 Μαρτίου 2021 με πρωτοσέλιδο «Η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα με τους εμβολιασμούς», με φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη.
Το τρίτο φύλλο, στις 21.3.21, είχε πάλι φωτογραφία του Μητσοτάκη, αλλά σε ακόμα μεγαλύτερο μέγεθος, με πρωτοσέλιδο «Η Ελλάδα στις αγορές με 30ετές ομόλογο – Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». Το τέταρτο φύλλο πρόβαλλε δηλώσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά.
Μάνατζερ της πορνοστάρ Τζούλιας Αλεξανδράτου
Ο Φουρθιώτης γνωρίστηκε με την Τζούλια Αλεξανδράτου το 2006, στα καλλιστεία του ΑΝΤ1. Έπειτα από τρία χρόνια απέκτησαν κι επαγγελματική συνεργασία, αφού έγινε μάνατζέρ της. Ηταν η εποχή που η Τζούλια Αλεξανδράτου θα γινόταν πρωταγωνίστρια σε πορνοταινίες.
Η συνεργασία Φουρθιώτη – Αλεξανδράτου έληξε «πολεμικά» ύστερα από τρία χρόνια, το 2012, όταν η πορνοστάρ κατήγγειλε ότι ο ατζέντης άρπαξε από το χρηματοκιβώτιο του σπιτιού της 200.000 ευρώ. Η υπόθεση, για την οποία ο Φουρθιώτης αρνείται κάθε κατηγορία, βρίσκεται ακόμα στα δικαστήρια έπειτα από 12 αναβολές.
Από εκείνη την περίοδο ο Φουρθιώτης βρέθηκε και με μια καταδίκη φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή για δύο υπολογιστές αξίας 3.000 ευρώ που κατηγορήθηκε ότι πήρε από κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, αλλά δεν πλήρωσε ποτέ.
Παραλίγο και καναλάρχης
Μόλις στα 29 του, το 2014, ο Φουρθιώτης είχε ήδη φτάσει ψηλά στην ελληνική μιντιακή πραγματικότητα. Παρουσίαζε τη δική του εκπομπή, ήταν διευθυντής προγράμματος, είχε τον ρόλο του διευθυντή εμπορικής πολιτικής, αλλά και του διευθυντή μάρκετινγκ στο Epsilon, που ήδη ως κανάλι είχε αρχίσει να ισχυροποιείται.
Γνωστά ονόματα της ελληνικής showbiz αποδέχθηκαν να συμπορευτούν στο κανάλι υπό την εξουσία του Φουρθιώτη, ενώ το 2017 είχε εξελιχθεί σε έναν από τους υπολογίσιμους «παίκτες» της τηλεόρασης. Από την εκπομπή του περνούσε κόσμος και κοσμάκης. Και πολιτικοί, φυσικά.
Εξαπλώθηκε και στο ραδιόφωνο, όπου έγινε CEO του Party FM με πρόγραμμα από δυνατά ονόματα, όμως τα πλάνα του γκρεμίστηκαν όταν το 2018 ο Φίλιππος Βρυώνης αποφάσισε να πουλήσει το πανελλαδικής κάλυψης Epsilon. Κάπως έτσι ο Φουρθιώτης… επέστρεψε στα τοπικής εμβέλειας κανάλια.
Κατηγορούμενος για τον μισό Ποινικό Κώδικα
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Φουρθιώτης αποφυλακίστηκε ύστερα από πέντε μήνες προσωρινής κράτησης για τη γνωστή υπόθεση των σκηνοθετημένων επιθέσεων στο σπίτι του.
Ο τηλεπαρουσιαστής, που αρνείται τα πάντα, κατηγορείται για τον… μισό Ποινικό Κώδικα και για σωρεία βαρύτατων αδικημάτων, ανάμεσά τους και κακουργήματα. Συγκεκριμένα, για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία και της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη και οπλοφορία.
Επίσης, για τα πλημμελήματα της σύστασης συμμορίας, της ηθικής αυτουργίας σε οπλοχρησία, σε προμήθεια και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και σε διακεκριμένη φθορά, της απόπειρας εκβίασης, της ψευδούς καταγγελίας και της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι καταθέσεις των δύο ποινικών που συνελήφθησαν για το περιστατικό των πυροβολισμών, αλλά και της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το σπίτι του παρουσιαστή. Παρότι οι δύο ποινικοί ισχυρίζονται πως δεν διέπραξαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται, παραδέχτηκαν πως ο Μένιος Φουρθιώτης απευθύνθηκε σε αυτούς για να κάνουν τις συγκεκριμένες πράξεις.
Αρχικά ο Φουρθιώτης είχε προσαχθεί από την Αστυνομία μαζί με τα δύο άτομα του ποινικού χώρου που είχαν πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, όταν επιχείρησαν να τους ελέγξουν στη Νέα Ερυθραία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας, αποκαλύφθηκε ότι το όπλο καλάσνικοφ που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν το ίδιο που την επόμενη ημέρα χρησιμοποιήθηκε στους πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του τηλεπαρουσιαστή.
Ο Μένιος Φουρθιώτης προφυλακίστηκε με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα την 1η Μαΐου 2021 και αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.
Kυκλοφορούσε με ισχυρή προστασία της ΕΛ.ΑΣ.
Η προνομιακή μεταχείριση της ΕΛ.ΑΣ. εξέθεσε ανεπανόρθωτα την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επί Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Μάρτιο του 2021 κι αφορούσε το προχειροστημένο έργο από την πλευρά της κυβέρνησης με τα προκλητικά μέτρα προστασίας του Φουρθιώτη.
Παρά τις αρχικές διαψεύσεις, το υπουργείο σύρθηκε από την κατακραυγή να άρει τελικά τη φύλαξή του. Όπως αποκαλύφθηκε, ο Φουρθιώτης φυλασσόταν, με έξοδα του Έλληνα φορολογούμενου, από τον Μάρτιο του 2020.
Ολα ξεκίνησαν όταν είδε το φως της δημοσιότητας το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που περιλάμβανε το ωρολόγιο πρόγραμμα αστυνομικών οι οποίοι είχαν διατεθεί για τη φύλαξη της οικίας του Φουρθιώτη στον Διόνυσο σε 24ωρη βάση. Ο δικομανής Φουρθιώτης, που εκτοξεύει μηνύσεις προς πάσα κατεύθυνση με κάθε αφορμή, κατάφερε να έχει στη διάθεσή του 14 αστυνομικούς και οχήματα.
Ο λόγος που ο τηλεπαρουσιαστής ζητούσε αστυνομική προστασία ήταν ότι φοβόταν για τη ζωή του και της οικογένειάς του επειδή, όπως ισχυριζόταν, είχε λάβει απειλές «από μέλη της 17Ν». Στην αίτησή του, εκτός από φύλαξη του σπιτιού του σε 24ωρη βάση, ήθελε και τη διάθεση «δύο αστυνομικών συνοδευτικών μηχανών».
Με μπράβους στο Υπουργείο Εργασίας
Τον Απρίλιο του 2021 ο πρώην υπουργός Εργασίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη Γιάννης Βρούτσης προχώρησε σε βαριές καταγγελίες για τη δράση Φουρθιώτη. «Ήρθε σε μένα με μπράβους. Φώναζε. Με θράσος. Απειλούσε. Κλοτσούσε πόρτες. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως, ο Φουρθιώτης εμφάνισε ξαφνικά εξωπραγματικές μεικτές μηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 80.000 ευρώ, προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ώστε να λαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος, που τότε κάλυπτε το 60% των μισθών.
Ο κ. Βρούτσης, περιγράφοντας το οικονομικό σκάνδαλο πίσω από τους εκβιασμούς Φουρθιώτη, αποκάλυψε ότι «για τουλάχιστον τρεις μήνες ο παρουσιαστής εισέπραττε με αυτόν τον τρόπο τα λεφτά». Υπολόγισε τη μηνιαία ζημιά γύρω στα 70.000-80.000 ευρώ και το συνολικό ποσό δημόσιου χρήματος που, όπως είπε, απέσπασε ο Φουρθιώτης στα 200.000 ευρώ.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Φουρθιώτης είχε κάτσει στο σκαμνί το 2017 για ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο, που υπερβαίνουν τα 250.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος δεν παρευρέθηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του, ο οποίος είχε ζητήσει τότε να ρυθμιστεί το υπέρογκο χρέος.
Δημοσιογράφος με «πλαστή» ταυτότητα
Επί χρόνια ο Φουρθιώτης εμφανιζόταν σαν δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, παρουσιάζοντας και μια σχετική ταυτότητα. Στις 7 Απριλίου 2021 η ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε ότι ουδέποτε υπήρξε μέλος της Ένωσης, κάνοντας αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η ταυτότητα ήταν πλαστή, όπως καταγγέλθηκε.
Ο εν λόγω κύριος είχε κάνει αίτηση προκειμένου να διαπιστευτεί ως κοινοβουλευτικός συντάκτης, προφανώς για να μπορεί να μπαινοβγαίνει όποτε ήθελε στη Βουλή. Κι αυτή η υπόθεση βρέθηκε στον εισαγγελέα, με αίτημα για έρευνα από τα αρμόδια όργανα της Δκαιοσύνης «περί της τυχόν πλαστότητάς της».
Μάλιστα, το Γραφείο Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης ανακοίνωσε ότι ουδέποτε εξέδωσε διαπίστευση στον προαναφερόμενο ως κοινοβουλευτικό συντάκτη.