Χωρίς επί της ουσίας απαντήσεις για τη δυσώδη υπόθεση Φουρθιώτη, αλλά και χωρίς απολύτως καμία ευθιξία, ώστε να λογοδοτήσει τόσο για το φιάσκο της κακοκαιρίας όσο και για τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.
Επίσης, παρά τις δεκάδες αναρτήσεις του Μένιου Φουρθιώτη, που «καίνε» τη μισή κυβέρνηση, και παρόλο που προκλήθηκε σχετικώς από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τόλμησε να αναφερθεί στην ουσία των μηνυμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αντ’ αυτού επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πως πήρε αγκαλιά έναν υπόδικο, ο οποίος παραπέμφθηκε επί των ημερών της Ν.Δ. και μεγαλούργησε επί των δικών του ημερών. «Για τον κ. Φουρθιώτη κάνατε την πρόταση δυσπιστίας; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε, πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;» είπε στον Αλέξη Τσίπρα.
Επιχείρησε μάλιστα να στρέψει αλλού τη συζήτηση, αναφερόμενος στην υπόθεση Νovartis, πανηγυρίζοντας επειδή οι υποθέσεις των πολιτικών προσώπων μπήκαν στο αρχείο, αποσιωπώντας πως δεν αθωώθηκαν.
«Ελευθεροδολοφονία»
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η επίθεσή του στη Γιάννα Παπαδάκου και στον Κώστα Βαξεβάνη, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει. Υπενθυμίζεται πως τους δημοσιογράφους, που διώκονται για τα ρεπορτάζ τους στην υπόθεση Νovartis, στηρίζουν δεκάδες διεθνείς οργανώσεις Τύπου. Ο πρωθυπουργός ωστόσο μίλησε για «υπόκοσμο», φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως «αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία. Δεν είναι ελευθεροτυπία, είναι ελευθεροδολοφονία».
Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην κούφια συγγνώμη και τις δικαιολογίες αναφορικά με το χάος που προκάλεσε η κακοκαιρία, καθώς δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη ευθύνη για κάτι που πήγε στραβά. Οσο για την πανδημία, ανέφερε: «Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από τις θύελλες».
Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του πρωθυπουργού στην έναρξη της τοποθέτησής του στα ψέματα τα οποία είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, πιάστηκε απροετοίμαστος, καθώς δεν ήταν σε θέση να αναφέρει συγκεκριμένα ποια ήταν αυτά. Την ίδια ώρα, επιτέθηκε με σφοδρότητα τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο Κίνημα Αλλαγής. Υποστήριξε ειδικότερα πως ο Αλέξης Τσίπρας «θυμήθηκε τώρα τις εκλογές για να κλείσει εσωκομματικές πληγές», ενώ δεν έλειψαν οι ειρωνείες για τη βεβαιότητα του πολιτικού του αντιπάλου ότι θα βρεθεί ξανά στο τιμόνι της χώρας.
«Ποιος να κυβερνήσει; Αυτός που επί 2,5 χρόνια δεν τόλμησε να κάνει απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια ήττας του; Που επικαλείται ως νέα μια πολιτική που έχει ήδη καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό;», διερωτήθηκε.
Ακόμη μία φορά μάλιστα έβαλε στο στόχαστρό του τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος άρχισε να διαμαρτύρεται από τα έδρανα, με τον πρωθυπουργό να καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον «συγκρατήσει», «ώστε να μην είναι τόσο προφανής η ταύτισή τους» και με τον Αλέξη Τσίπρα να φωνάζει από τα έδρανα: «Εγώ με τον Πολάκη, εσύ με τον Φουρθιώτη».
Οσο για το ΚΙΝ.ΑΛ., ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως «δεν θα μπορείτε να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας», ενώ σχολίασε πως θα περίμενε από το κόμμα να διαφοροποιηθεί και να μη συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας.
Τσίπρας: Σκληρή επίθεση εφ’ όλης της ύλης
Σκληρή εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για την κακοκαιρία και την πανδημία όσο και για την υπόθεση Φουρθιώτη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανιζόμενος ωστόσο προκλητικός για την τραγωδία στο Μάτι, καθώς, στην προσπάθειά του να αμυνθεί και να αντικρούσει τα μαζικά πυρά που δέχθηκε το τελευταίο τριήμερο, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει εκείνος συγγνώμη για τη στάση του στην ανείπωτη τραγωδία του 2018.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ο πολιτικός του αντίπαλος «έχει τελειώσει πολιτικά», κατηγορώντας τον πως «αντί για τη δημοκρατική κάθαρση των εκλογών προτιμά την προσχηματική συγγνώμη», επιμένοντας πως μόνο με εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει ο κατήφορος.
«Ιδού η κάλπη» είπε, ζητώντας αρκετές φορές και με εξαιρετικά επιτακτικό ύφος προσφυγή στην κάλπη. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση Φουρθιώτη, η οποία αναζωπυρώθηκε από τα μηνύματα και τις κλήσεις που δημοσίευσε χθες ο τηλεπαρουσιαστής, αλλιώς «ο βούρκος στον οποίο επιπλέετε θα σας καταπιεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Φουρθιώτης σάς έχει στο χέρι, κύριε Μητσοτάκη. Και το ερώτημα είναι γιατί. Αν δεν έχετε απαντήσεις, να παραιτηθείτε. Είστε σε δρόμο ολισθηρό και αδιέξοδο», είπε ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας πως «δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση που να έχει αφήσει τη νύχτα να διεισδύσει στο Μέγαρο Μαξίμου», όπως ανέφερε, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν γνωρίζει ότι η μισή κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις στον υπόδικο και ότι τις μέρες που αντάλλασσε sms με τους υπουργούς έστησε 13 εταιρίες «βιτρίνα», όπως κατήγγειλε.
«Εσείς κυβερνάτε τη χώρα ή οι Φουρθιώτηδες;» διερωτήθηκε μάλιστα. Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και αναφορικώς με την κακοκαιρία και την πανδημία. Υποστήριξε πως δεν αρκεί μια συγγνώμη «για να καθαρίσετε έτσι εύκολα». Σημειωτέον πως στην εκτός προγραμματισμού παρέμβαση του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε πως η συγγνώμη του πρωθυπουργού για την κακοκαιρία είναι «απολύτως προσχηματική και υποκριτική», κάνοντας λόγο για απόπειρα αποποίησης ευθυνών με λαθροχειρίες και ψέματα, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς Μητσοτάκη – Στυλιανίδη περί μη καταγεγραμμένων πρακτικών από τη σύσκεψη της Κυριακής εν όψει της κακοκαιρίας.
Αναφορικώς με την πανδημική κρίση, ανέφερε πως «χρωστάτε 23.275 συγγνώμες, χρωστάτε συγγνώμη σε κάθε οικογένεια που έχασε άδικα τους ανθρώπους της επειδή δεν ενισχύσατε το ΕΣΥ, στις οικογένειες που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα με την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη κατανάλωσης, στους πολίτες που εξαπατήσατε και τους κοροϊδέψατε χυδαία με το Μακεδονικό».
Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση χρωστάει «103 συγγνώμες στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι, καθώς κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί για να ανεβείτε στην κυβέρνηση και συνεχίζετε να κάνετε το ίδιο», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν εντόνως από τα έδρανα. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πάντως πως η τραγωδία στο Μάτι ήταν και παραμένει ένα συλλογικό τραύμα και δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δεκάδες αναφορές βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι υπενθύμιζαν με κάθε ευκαιρία κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή τους ολέθριους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στις φονικές πυρκαγιές.
Ο Ανδρουλάκης ονειρεύεται ολική επαναφορά του ΚΙΝ.ΑΛ.
Πύρινα βέλη, τόσο προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης όσο και προς εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτόξευσε η ελάσσων αντιπολίτευση. Ολα ανεξαιρέτως τα μικρότερα κόμματα επέλεξαν τη διμέτωπη τακτική, ασκώντας σκληρή κριτική στη Ν.Δ., αλλά επιτιθέμενα ταυτοχρόνως μετωπικά και στην Κουμουνδούρου, παρόλο που συντάχθηκαν με την αξιωματική αντιπολίτευση ως προς την πρόταση δυσπιστίας, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τοποθετούμενος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής -η οποία διεξήχθη νωρίς το πρωί της Κυριακής-, καθώς, ως εξωκοινοβουλευτικός, δεν μπορεί να παρέμβει στην Ολομέλεια και να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, υποστήριξε: «Είμαστε έτοιμοι για την ολική επαναφορά της δημοκρατικής παράταξης».
Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας για τους δικούς του λόγους τακτικισμού, αλλά και στην κυβέρνηση, μιλώντας για «ακολουθία αποτυχιών της». Οσο για τον Μιχάλη Κατρίνη, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ., ο οποίος έχει αναλάβει να εκπροσωπεί το κόμμα του στις μάχες των αρχηγών στην Ολομέλεια, υποστήριξε πως «η θέση του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ξεκάθαρη. Θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. Ενοχλεί πολλούς, όμως, η επιλογή μας για αυτόνομη πορεία», όπως είπε, υποστηρίζοντας πως το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν προσφέρεται για βολικός κυβερνητικός εταίρος.
Κουτσούμπας: Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και… «ΕΣΤΙΑ»
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος αναλώθηκε στην κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς τη «δημοκρατία» και την «Εστία», που έφεραν στο φως τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης, που αποδεικνύουν τον βρόμικο ρόλο του κόμματος κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε «αντικομμουνιστικό οχετό», μιλώντας για έγγραφα που το ΚΚΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν απάντησε επί της ουσίας των αποκαλύψεων. Κατά τα λοιπά, υποστήριξε πως η μομφή απευθύνεται και στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Ν.Δ. που δεν λογαριάζει τίποτα, ούτε τη ζωή σας, μπροστά στα κέρδη λιγοστών».
Πρόσθεσε ωστόσο πως «το ίδιο δυνατά πρέπει να ακουστεί και το “καμιά προσδοκία απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ”, που θέλει να ξαναγίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη» για να ξανακάνει τα ίδια.
Ο Βελόπουλος ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες
Χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα -με εξαίρεση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της προδοσίας της Μακεδονίας, όπως είπε χαρακτηριστικά- αποκάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση ο Κυριάκος Βελόπουλος και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Ανοχή τέλος στη Ν.Δ.», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, εκτιμώντας πως οι πολίτες με την ψήφο τους δεν πρόκειται να δολοφονήσουν το αύριο των Ελλήνων.
«Είστε η κυβέρνηση των λαθών. Είστε ανεπαρκείς απέναντι στις περιστάσεις» είπε, αναφέροντας πως στην πανδημία η Ελλάδα είναι στην πρώτη τριάδα στην Ε.Ε. σε θανάτους, στην ακρίβεια πρώτη, δεύτερη στις τιμές χονδρικής στην ενέργεια, και πρώτη στο χρέος και στα ελλείμματα. «Λέτε ότι δεν έχετε αντίπαλο. Έχετε αντίπαλο, και αυτός είναι η Ελληνική Λύση. Θα είμαστε ο μοναδικός σας αντίπαλος με προτάσεις και επιχειρήματα, όχι με λαϊκισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Πάντως, σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, είπε ότι είναι πολιτικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δίνει άλλοθι συσπείρωσης στη Ν.Δ., ενώ απέδωσε την πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου στο ένστικτο επιβίωσής της έναντι του ΚΙΝ.ΑΛ.
Βαρουφάκης: Κάλπικη η συγγνώμη του Μητσοτάκη
Κάλπικη χαρακτήρισε την πρωθυπουργική συγγνώμη ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί κάθε απαίτηση της κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας. «Το δήθεν επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε. πρέπει να πέσει, επειδή το επιτελείο του είναι οι ολιγάρχες, ενώ στα υπουργεία και στο Μαξίμου κατοικοεδρεύουν οι ορντινάντσες τους», κατήγγειλε.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, αφού μίλησε για «κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και για κατοχικό καθεστώς που επιβλήθηκε από το 2010 στη χώρα μας από την τρόικα», εκτίμησε πως, επειδή η αποτροπή της αποτυχίας κοστίζει στους ολιγάρχες, είναι εσκεμμένη, αφού λόγου χάρη για τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται τον δρόμο ο απεγκλωβισμός των πολιτών έχει κόστος.