Η επιθεώρηση είναι ένα είδος θεατρικής τέχνης που στη χώρα μας έχει αναδείξει πραγματικά μεγάλους καλλιτέχνες. Δεκαετίες ολόκληρες δημιουργοί και εκφραστές καυτηριάζουν στο σανίδι την πολιτική επικαιρότητα και τους «εκλεκτούς του λαού» με τρόπο μοναδικό.
- Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΡΓΗ
Η επιθεώρηση αποτελεί κορυφαία γέφυρα επικοινωνίας με τον κόσμο και μέσα από τον κωμικό λόγο, μέσα από τη σάτιρά της, οικοδομείται η κριτική στον ύψιστο βαθμό. Τσακίζει κόκαλα προσφέροντας χαμόγελα!
Οι πολιτικές συμπεριφορές αποτελούν αναμφισβήτητα πηγή έμπνευσης των δημιουργών. Και οι χειμερινοί μήνες είναι το μπαούλο στο οποίο φυλάσσονται όλα όσα θα βγάλουν οι δημιουργοί το καλοκαίρι στο σανίδι.
Με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα για την έμπνευση και την κατάθεση έργου από την πλευρά των δημιουργών της επιθεώρησης. Και τούτο γιατί είναι η ίδια η κυβέρνηση μια «πολιτική επιθεώρηση». Σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιέσαι πολλάκις αν πρόκειται για πολιτικούς ή για ηθοποιούς!
Ο πρωθυπουργός μαζί με τους συνεργάτες του υπουργούς δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στη δουλειά ανθρώπων που ζουν από την επιθεώρηση. Για παράδειγμα, ο Μάρκος Σεφερλής. Πώς να γράψει ο δημιουργός όταν το πρόσωπο που θέλει να σατιρίσει είναι σαν να… παίζει καθημερινά στη ζωή;
Οι άνθρωποι της συγκεκριμένης κυβέρνησης είναι πραγματικά… απίθανοι. Και κάθε φορά που νομίζεις ότι έξυσαν πάτο, αποδεικνύουν ότι είναι ανεξάντλητοι. Ακόμη και ο Ψαθάς, ο Τσιφόρος, ο Γιαννακόπουλος θα δυσκολεύονταν να σκεφτούν και να γράψουν σε επιθεώρηση αυτό που είπε στη Βουλή των Ελλήνων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή ότι το χιόνι πέφτει συνήθως βράδυ και όχι πρωί, όπως συνέβη και τούτο αιφνιδίασε τον κρατικό μηχανισμό!
Μια τέτοια ατάκα θα μπορούσε να την είχε πει ο αείμνηστος Κώστας Χατζηχρήστος ως Ζήκος στην ανεπανάληπτη κωμωδία «Της κακομοίρας». Και θα είχε μείνει διαχρονικά στην ιστορία από τις κορυφαίες. «Πατέρας» της ατάκας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ας τον χειροκροτήσουμε. Είναι αδύνατον όμως ο Μάρκος Σεφερλής να βρει καλύτερη στην καλοκαιρινή του επιθεώρηση!
Από ποιον να αρχίσεις και σε ποιον να σταματήσεις σε τούτο τον πολιτικό «θίασο»! Από τη Νίκη Κεραμέως και το σκοταδιστικό «Βίντεο γονιμότητας» που εστάλη με την έγκρισή της στα σχολεία; Λες και βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα και θα κάψουν τις… μάγισσες! Κι όμως, η κυρία Κεραμέως παραμένει στη θέση της. Πού να βρει χρόνο με τόσα χιόνια να… ενημερωθεί ο κ. Μητσοτάκης για τα κατορθώματα της υπουργού Παιδείας που έχει.
Αμ, ο εκ μετεγγραφής υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης; Εψαχνε τα… ραντάρ χιονιού! Όχι όμως και τα πρακτικά, αφού αυτά δεν κρατήθηκαν! Τέτοια μυαλά δεν χρειάζονται πρακτικά. Τα «αποστηθίζουν» όλα!
«Απόλαυση για επιθεώρηση» ήταν και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος δήλωσε ανερυθρίαστα ότι δεν γνωρίζει καν αν υπάρχουν πρακτικά. Λογικό είναι να μην ξέρει. Είχε άλλες δουλειές. Παρακολουθούσε την… εκπληκτικής έμπνευσης δημοσκόπηση της Abacus, η οποία ρώτησε 350 νεοδημοκράτες «αν είναι αλήθεια πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τόσο καλός όσο φαίνεται»!
Η αλήθεια όμως είναι ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπέροχη «επιθεώρηση» έχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Από εκείνον άρχισε αυτό που χθες η «δημοκρατία» πολύ εύστοχα αποκάλεσε «Φουρθιώτης Gate». Το δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχή ήξερε, αλλά μετά δεν ήξερε τον Φουρθιώτη, με τον οποίο μπορεί να μιλούσε στο κινητό, αλλά όχι επίσημα, γιατί έτσι μας είπαν οι άλλοι που δεν είναι σαν τους δικούς μας… Ο σύγχρονος αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού σε μοναδική ερμηνεία Γεραπετρίτη!
Και δεν είναι ο μόνος, αφού σε λίγο θα πρέπει να αρχίσουν να… μετριούνται στο υπουργικό συμβούλιο ποιος ΔΕΝ μιλούσε με τον Μένιο!
Εξαιρετικές ερμηνείες, επίσης, από τους κ. Βορίδη και Λοβέρδο. Ο πρώτος αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει καμία αξία στην επί χρόνια συζήτηση για την πανδημία. Ποια η προστιθέμενη αξία αυτής της παρενθετικής συζήτησης; «Καμία» είπε, δίχως ευτυχώς να βγάλει… τσεκούρι!
Οσο για τον Γιάννη Λοβέρδο, του έφταιξαν τα… στατιστικά για τους (23.000!) νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού! Αυτός, πραγματικά, θα έκανε καριέρα και σε επιθεωρήσεις της δεκαετίας του ’60!
ΥΓ.: Τον Αδωνι Γεωργιάδη θα μου επιτρέψετε να μην τον αναφέρω καθόλου, καθώς για τα δικά του «επιθεωρησιακά» πεπραγμένα θα χρειαζόμουν όλες τις σελίδες της «δημοκρατίας»!