Στον 54χρονο Ουρουγουανό Γκουστάβο Πογιέτ δίνεται, κατά πάσα βεβαιότητα, το χρίσμα του προπονητή της εθνικής ανδρών. Η ΕΠΟ μετά από πολύμηνη αναζήτηση κατέληξε στο πρόσωπό του σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της της ομάδας που τα τελευταία χρόνια έμεινε μακριά από τις διακρίσεις και τη συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις (Παγκόσμιο Κύπελλο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα).
Η τελευταία συμμετοχή σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης ήταν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος αμέσως μετά… απαλλάχτηκε των καθηκόντων του!
Το οξύμωρο είναι ότι ενώ σε 13 χρόνια εργάστηκαν δύο μόνο τεχνικοί (Ρεχάγκελ, Σάντος) που σημείωσαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες με κορωνίδα την κατάκτηση του euro 2004, στα επόμενα επτά χρόνια, έξι ομοσπονδιακοί τεχνικοί δεν κατάφεραν να φέρουν όχι μόνο πρόκριση σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, αλλά γκρέμισαν την Ελλάδα από την 13η θέση στον κόσμο που βρισκόταν το 2014 στη βαθμολογία της ΦΙΦΑ,στην 55η θέση στο τέλος του 2021!
Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από τη σύντομη θητεία του στην ΑΕΚ (2015-16).
Τι οδηγεί την ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην πρόσληψή του;
1.Ήταν η πιο οικονομική λύση σε σχέση με τις άλλες περιπτώσεις που εξετάστηκαν. Η πτώση της δυναμικότητας της εθνικής έφερε και τεράστια απώλεια εσόδων, όχι μόνο από τις χορηγίες, αλλά και τα μπόνους της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ που προβλέπονται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στις μεγάλες διοργανώσεις.
2.Η γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Θεωρήθηκε ότι ο νέος τεχνικός πρέπει να έχει έτοιμη την ομάδα για τη συμμετοχή της στη «Λίγκα των Εθνών» την «εξπρές» διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ η οποία τέσσερις αγωνιστικές τις έχει τον Ιούνιο με τη λήξη του πρωταθλήματος και τους ποδοσφαιριστές με το μυαλό τους στις ολιγοήμερες διακοπές αφού αμέσως μετά αρχίζει η προετοιμασία για τη νέα σεζόν και συνεχίζεται στο τέλος Αυγούστου όταν παραδοσιακά οι ομάδες, άρα και η εθνική δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
3.Η σχετικά καλή παρουσία του στην ΑΕΚ στο σύντομο πέρασμά του από τις 29 Οκτωβρίου 2015 έως τις 19 Απριλίου 2016. Σε 30 αγώνες είχε ποσοστό επιτυχίας 64,29%, το υψηλότερο της 12χρονης προπονητικής του καριέρας.
Υπάρχουν και τα αρνητικά.
1.Μετά την ΑΕΚ δεν είχε μεγάλες επιτυχίες. Εργάστηκε στην Ισπανική Μπέτις (2016), στην Κινεζική Σανγκάη Σενχούα (2016-17), τη Γαλλική Μπορντό (2018) και τη Χιλιανή Ουνιβερσιτάδ Κατόλικα (2021).
2.Σε όλες τις ομάδες το τέλος της συνεργασίας δεν ήταν συναινετικό. Ποτέ η απόφαση δεν ήταν δική του. Αποκορύφωνα η απόλυσή του από την Μπράιτον που την έμαθε σε ζωντανή μετάδοση ως σχολιαστής σε εκπομπή του BBC.
3.Δεν έχει εργαστεί σε εθνική ομάδα, όπου ο τρόπος δουλειάς είναι τελείως διαφορετικός από τους συλλόγους.
Η εθνική Ελλάδος τον άλλο μήνα έχει δύο σημαντικά ματς για να τεστάρει τους παίκτες ο νέος τεχνικός. Στις 25 Μαρτίου αγωνίζεται στο Βουκουρέστι με τη Ρουμανία και στις 28 Μαρτίου με το Μαυροβούνιο στην πρωτεύουσα της χώρας Ποντγκόριτσα.