Την σημασία του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού επεσήμανε για ακόμη μία φορά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας σαφές με τον τρόπο αυτό οι θάνατοι θα μειωθούν.
«Μπορεί οι θάνατοι να πέσουν δραματικά ακόμη κι αν έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων τους επόμενους μήνες», εξηγεί, αρκεί, όπως λέει, να αυξηθούν κι άλλο οι εμβολιασμοί των μεγαλύτερων ηλικιακά πολιτών.
«Το θέμα είναι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός αυτών των 250 χιλιάδων πάνω από τα 60, που πρέπει να εμβολιαστούν. Και αυτή τη στιγμή, έχουμε ακόμα 250 χιλιάδες που εμβολιάστηκαν πρόσφατα και είναι πρόσκαιρα εμβολιασμένοι και δεν έχουν αποκτήσει πλήρως ανοσία. Οπότε συνεχίζουμε να έχουμε περίπου 500 χιλιάδες ανοχύρωτους στην Ελλάδα», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.
Όπως εξήγησε στο iatropedia, μπορεί οι θάνατοι να πέσουν δραματικά και ξαφνικά τους επόμενους μήνες και να δούμε στην Ελλάδα 5 με 10 θανάτους τη μέρα, ακόμη κι αν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. «Αν δούμε δηλαδή ότι έχουμε ημερησίως 5 με 10 θανάτους και 150 διασωληνώσεις παρ’ ότι μπορεί να έχουμε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα, αυτό θα σημαίνει ενδημικότητα», λέει.
Πώς κατάφεραν άλλες χώρες να μειώσουν τους θανάτους μέσω του εμβολιασμού
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Δ/ντης ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ), εξηγεί με παραδείγματα πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες με καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού -ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες- βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από εμάς.
«Να φανταστείτε πως η Πορτογαλία με 100% εμβολιασμένους πάνω από 60 ετών, με 97% εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό και με σχεδόν 1,5 φορά πάνω από εμάς στην αναμνηστική δόση, αυτές τις μέρες έχει 45 νεκρούς, ενώ έχει 50 χιλιάδες κρούσματα. Μπορεί να οφείλονται στην Όμικρον 1 ή στην Όμικρον 2, αλλά δεν παύει να έχει διπλάσια ή τριπλάσια κρούσματα από εμάς, εντούτοις έχει τους μισούς θανάτους. Ακριβώς διότι είναι οχυρωμένοι με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών», σημειώνει ο ίδιος.
Έκανε σαφές δε, πως παρόμοια εικόνα υπάρχει και στην Ιταλία, καθώς με λίγο καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού από εμάς, οι Ιταλοί έχουν έχουν μικρότερο αριθμό θανάτων. «Δηλαδή εμείς μετράμε 139 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού στον κυλιόμενο μέσο όρο των 14 τελευταίων ημερών, ενώ στην Ιταλία, 86. Είναι λίγο λιγότερο εμβολιασμένοι στην Ιταλία από την Πορτογαλία. Οι Ιταλοί έχουν εμβολιασμένο το 95% στους άνω από 60 ετών και περίπου στα ίδια επίπεδα με εμάς στην αναμνηστική δόση. Είναι πολύ καλύτεροι οι Ιταλοί από εμάς στον εμβολιασμό, αλλά όχι τόσο καλά όσο η Πορτογαλία. Και αμέσως είδατε λιγότερους θανάτους από εμάς. Είναι καθαρά ο σημαντικότερος παράγοντας που δίνει τους θανάτους αυτός. Δυστυχώς! Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άλλοι λόγοι, αλλά οι εμβολιασμοί είναι ο σημαντικότερος», επεσήμανε.