Συναγερμός για το σύνδρομο MIS-C που «χτυπάει» τα παιδιά – Τα συμπτώματα

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Must Read

To Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο (MIS-C) που σχετίζεται με τον κορωνοϊό έχει προσβάλλει μέχρι σήμερα περίπου 100 παιδιά στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες τρία παιδιά νοσηλεύτηκαν στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας με τη διάγνωση του Πολυσυστηματικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου (MIS-C). Το πιο πρόσφατο περιστατικό, αυτό με τον 12χρονο με κορονοϊό που διακομίστηκε επειγόντως με ΕΚΑΒ, από τη Λέσβο στην Αθήνα. Το αγόρι που υπέστη πνευμονική εμβολή πριν 15 ημέρες είχε προσβληθεί από Covid-19.

«Μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ μικρά παιδιά, αλλά και σε νέους ενήλικες έως 21 ή ακόμα και 22 ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύαμε δύο παιδιά ταυτόχρονα στο νοσοκομείο Παίδων. Η αλήθεια είναι πως δεν βλέπουμε αύξηση. Αυτά τα περιστατικά βλέπουμε πάντα με το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, αυτήν την εποχή», λέει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρίζα Τσολιά, μιλώντας στο iatropedia.gr.

Τα συμπτώματα

Το σύνδρομο MIS-C -το οποίο έχει παρεμφερή συμπτώματα με τη νόσο Kawasaki. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το σύνδρομο αυτό, περιλαμβάνουν επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή με σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, καρδιογενές σοκ, υπόταση και συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που συχνά απαιτεί φροντίδα σε ΜΕΘ.

Εκδηλώνεται έως 10 εβδομάδες μετά τη μόλυνση

Τo σύνδρομο MIS-C εκδηλώνεται κάποιες εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και στους περισσότερους ασθενείς, όταν δεν ανιχνεύεται πλέον ο ιός με την PCR. Η προηγηθείσα λοίμωξη διαπιστώνεται με την ανίχνευση αντισωμάτων κατά του ιού.

«Δεν εμφανίζεται στην οξεία φάση, αλλά 2 με 10 εβδομάδες αργότερα. Είναι παιδιά που δεν το είχαν καταλάβει καν οι γονείς τους ότι είχαν περάσει Covid. Ήταν εντελώς ασυμπτωματικά. Είχαμε ένα 10χρονο πρόσφατα, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση είχε μολυνθεί όλη η οικογένεια. Όμως, σε άλλες περιπτώσεις πιο πριν τους κάναμε εξέταση για αντισώματα και είδαμε μετά ότι είχαν περάσει Covid δηλαδή, χωρίς να το ξέρουν», λέει η κυρία Τσολιά.

Τι να προσέξουν οι γονείς

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά με το φλεγμονώδες σύνδρομο, σχετίζονται με τα βαριά συμπτώματα που εμφανίζουν οι ενήλικες από τη νόσο Covid. Το κυρίαρχο σύμπτωμα, ωστόσο, που θα πρέπει να θορυβήσει τον γονέα ώστε να ζητήσει ιατρική συμβουλή για το παιδί του, είναι ο πυρετός κι όταν αυτός δεν υποχωρεί, όπως συμβαίνει με τις συνηθισμένες ιώσεις, αλλά παρατείνεται.

«Αν κάνει το παιδί πυρετό κάποιες εβδομάδες μετά την οξεία φάση της Covid και μάλιστα έναν πυρετό που δεν φαίνεται να είναι ίωση, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό. Κάποια παιδιά που θα περάσουν οξεία Covid οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον νου τους. Κάποιοι άλλοι άλλοι βέβαια μπορεί να μην καταλάβουν καν ότι το πέρασαν. Άρα ο επίμονος πυρετός που μπορεί να εμφανιστεί στην οξεία φάση και μετά να επανέλθει χωρίς αφορμή και να επιμένει χωρίς εμφανή αιτία, όπως π.χ. ίωση, θα πρέπει να μας υποψιάσει. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο νου της μήπως έχει συμβεί αυτό το σύνδρομο», λέει η Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά.

Δεν είναι, όμως, μόνο μόνο ο πυρετός το «επίμαχο» σύμπτωμα που θα πρέπει να θορυβήσει τους γονείς για την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου MIS-C, αλλά και το εξάνθημα στο σώμα και οι γαστρεντερικές διαταραχές. Επίσης: τα κόκκινα μάτια και χείλη, το εξάνθημα στο σώμα και το οίδημα παλαμών και πελμάτων.

Διαβάστε ακόμη: Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα με σύνδρομο MIS-C – Προβληματισμός με τον εμβολιασμό σε ηλικίες κάτω των 5 ετών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This