Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σχεδόν σε κάθε της δημόσια παρέμβαση επιχειρεί να μας θυμίζει πως απ’ όταν πέρασε την πόρτα του υπουργείου Υγείας πήρε… διαζύγιο από την ιατρική, αλλά και την πραγματικότητα των δημόσιων νοσοκομείων.
Μετά το επαίσχυντο, προπαγανδιστικό βίντεο για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, χθες η κυρία Γκάγκα «ξαναχτύπησε», ισχυριζόμενη αυτήν τη φορά πως «κανένας ασθενής δεν πέθανε λόγω burn out υγειονομικού».
Την ίδια ώρα που η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας γίνεται… ένα με την προπαγανδιστική μηχανή του Μαξίμου, επιχειρώντας να παρουσιάσει την αυξημένη θνητότητα της χώρας μόνο ως αποτέλεσμα του χαμηλού εμβολιασμού, μια σειρά επιστημόνων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να υπάρξει διερεύνηση των αιτιών και δείχνουν το ΕΣΥ ως «αχίλλειο πτέρνα».
Η μελέτη αλλά και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Βασίλης Τσαουσίδης είναι αποκαλυπτικά: Η θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας υπολογίζεται περίπου στο 68,5%, ενώ περίπου το 62,5% των συνολικών θανάτων από Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2022 συνέβησαν εκτός ΜΕΘ. Παράλληλα, από την ανάλυση των στατιστικών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει πως και οι θάνατοι από άλλες αιτίες στη χώρα αυξήθηκαν κατά 5% το 2021 σε σχέση με το 2020. Σχολιάζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη μελέτη, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν στην ανεπάρκεια του συστήματος υγείας ως τον κυρίαρχο λόγο για την υψηλή θνητότητα.
Χαρακτηριστική, όμως, είναι η χθεσινή παρέμβαση του Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ο οποίος με εκτενή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε να υπάρξει άμεσα μια κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή που να καλέσει επιστήμονες για να καταλάβουν τι δεν πάει καλά και τι χρειάζεται να διορθωθεί, «ώστε να σταματήσει το θανατικό».
Καυτηριάζοντας την ίδια ώρα το προπαγανδιστικό βίντεο του υπουργείου Υγείας, είπε: «Αυτό είναι η προτεραιότητα, και όχι τα πανηγύρια και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».