Ιταλία: Η νέα ζωή του Μουζνίρ και του Μουσταφά – Σύμβολα της φρίκης του συριακού πολέμου

Αισιοδοξία για το μέλλον τους

Must Read

Ο 33χρονος Μουνζίρ έχασε προ ετών το πόδι του σε βομβιστική επίθεση στο υπαίθριο παζάρι της Ιντλίμπ στη Συρία.

Ο μικρός Μουσταφά γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια, συνέπεια της θεραπείας που έλαβε η μητέρα του όταν ήταν ακόμη έγκυος σε αυτόν και δηλητηριάστηκε από επίθεση με χημικά στη βορειοδυτική Συρία.

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ενώ βρισκόταν στα τουρκοσυριακά σύνορα, ο φωτορεπόρτερ (κτηνίατρος στην κανονική ζωή) Μεχμέτ Ασλάν απαθανάτισε με τον φακό μια εικόνα, που έμελλε να γίνει σύμβολο της φρίκης του πολέμου, αλλά και της αστείρευτης θέλησης για ζωή.

«Κακουχίες της ζωής» ήταν ο τίτλος που ο Ασλάν επέλεξε να δώσει στη φωτογραφία, η οποία αργότερα αναδείχθηκε η καλύτερη της περσινής χρονιάς, στα Διεθνή Βραβεία Φωτογραφίας της Σιένα, στην Ιταλία.

Νέα ζωή, σε νέα πατρίδα

Ένα χρόνο μετά πατέρας και γιός, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της πενταμελούς οικογένειας των Σύρων προσφύγων, έχουν ανοίξει πια ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, στην Τοσκάνη.

Το ταξίδι τους κατέστη δυνατό χάρη στην πρωτοβουλία των διοργανωτών των Διεθνών Βραβείων Φωτογραφίας της Σιένα και της Καθολικής Εκκλησίας.

Παράλληλα, μέσω crowdfunding, κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά χρήματα για να αποκτήσουν ο Μουσταφά και ο Μουνζίρ τεχνητά μέλη.

«Ευχαριστώ όλο τον ιταλικό λαό που συμφώνησε να δώσει θεραπεία στον Μουσταφά» επαναλαμβάνει ο Μουζνίρ κάθε φορά που μιλά στα ΜΜΕ από το νέο σπίτι της οικογένειας, στα περίχωρα της Σιένα, το οποίο παραχώρησε η φιλανθρωπική οργάνωση Caritas της Καθολικής Εκκλησίας.

Το επόμενο βήμα

Μέσα στις προσεχείς ημέρες, πατέρας και γιος θα συναντηθούν με ομάδα ειδικών του Centro Protesi Inail, κορυφαίου κέντρου αποκατάστασης και προσθετικής στη βόρεια Ιταλία.

Θα είναι το πρώτο σκέλος μιας μακράς διαδικασίας, με το πέρας της οποίας ο Μουνζίρ και ο Μουσταφά θα αποκτήσουν τεχνητά μέλη.

Κατά τον διευθυντή του κέντρου, Γκρεγκόριο Τέτι, ο 33χρονος πατέρας θα μπορούσε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της κινητικότητάς του μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Για τον 6χρονο Μουσταφά ωστόσο, εκτιμά, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος.

Ο σχεδιασμός είναι η προσπάθεια να αρχίσει με τα άνω άκρα, καθώς οι ειδικοί κρίνουν ότι έτσι θα είναι πιο εύκολο για το παιδί να εξοικειωθεί με τα τεχνητά μέλη, αλλά και με τη ριζική αλλαγή που θα έρθει στη ζωή του.

 

Τα όνειρα δε σταματούν ποτέ

«Θέλω να πάω σχολείο με τα άλλα παιδιά και να οδηγήσω αυτοκίνητο», λέει ο μικρός. «Δεν θέλω τίποτα για μένα, μόνο ένα μέλλον για τον Μουσταφά», επαναλαμβάνει συνέχεια ο πατέρας του στους δημοσιογράφους, στον δήμαρχο, στους ιερείς και τους νέους γείτονες της οικογένειας των Σύρων προσφύγων στη Σιένα, που τους επισκέπτονται τακτικά.

«Είχα λίγη γη να καλλιεργώ. Είχα γραφτεί στο πανεπιστήμιο. Ήθελα να σπουδάσω νομικά για να αμφισβητήσω τον πόλεμο στη Συρία», αναφέρει ο πατέρας ραγίζοντας καρδιές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This