Σε «σημείο μηδέν» βρίσκονται, πλέον, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας, όσον αφορά στο θέμα της ρωσοδυτικής κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του στη Μόσχα με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους. «Δυστυχώς, το επίπεδο της συνεργασίας μας είναι σχεδόν στο μηδέν και σύντομα θα περάσει το μηδέν και θα γίνει αρνητικό», εκτίμησε ο Σοϊγκού. Προέτρεψε δε τη Δύση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν είναι αυτή που ευθύνεται για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι επιθυμεί να μάθει γιατί το Λονδίνο στέλνει ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Russian-UK Defense Ministers’ meeting KEY POINTS: NATO 'intends to comply'?
British Def. Minister Ben Wallace was in Moscow to talk with Russian counterpart Sergey Shoigu – both have played down invasion hysteria and stressed dialogue in a "frank" discussion. @EmmanuelMacron pic.twitter.com/zRVARC9UpT
— JACCUSE 🇵🇸🇯🇴✌️✌️🔻🔻 (@Chaww8) February 11, 2022
Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει «στο εγγύς μέλλον» στις αντιπροτάσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που έγιναν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες να εγγυηθούν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αφήσει ποτέ την Ουκρανία να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Δύση αρνήθηκε αυτό το αίτημα, και έστειλε τις δικές της προτάσεις στο Κρεμλίνο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της.
Μέσω της διπλωματικής οδού
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας τόνισε ότι ελπίζει πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνάντησή τους με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα για να επιλύσουν μια σειρά ζητημάτων μέσω της διπλωματίας. «(Θεωρώ ότι) μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που εγείρονται στο προσχέδιο της συνθήκης της Ρωσίας… και μπορούμε να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε εκεί όπου μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματά μας μαζί μέσω διπλωματίας, μέσω άλλων ενεργειών και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός.
Νωρίτερα, το ρωσικό ΥΠΕΞ απέρριψε την κοινή απάντηση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ερωτήματά του σχετικά με την ασφάλεια, ως ασεβή και άνευ ουσίας. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη “συλλογική” απάντηση, που θυμίζει “συλλογική ευθύνη”. Περιμένουμε μια λεπτομερή απάντηση στο ζήτημα που θέσαμε από τον κάθε παραλήπτη. Η υπεκφυγή από την απάντηση σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο ΟΑΣΕ και Ρωσία – ΝΑΤΟ, και ότι προσπαθούν να φροντίσουν για την δική τους ασφάλεια σε βάρος μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Τηλεφωνική σύσκεψη μεταξύ ηγετών της Δύσης
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, γύρω στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Τζο Μπάιντεν, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, αναμενόταν να συνομιλήσουν τηλεφωνικά για την ουκρανική κρίση, καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στα ύψη.
Στη συνομιλία αυτή αναμενόταν να συμμετάσχουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Πολωνός ηγέτης Αντρέι Ντούντα, όπως τόνισαν πηγές της γερμανικής καγκελαρίας και της γαλλικής προεδρίας.