Ο πρώην υπάλληλος της CIA, που αποκάλυψε τον Ιούνιο του 2013 τις μαζικές παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ «NSA», εντός και εκτός ΗΠΑ, θα ήθελε να του δοθεί άσυλο και από άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας, όπου και ζει τώρα.
Σύμφωνα με μια συνέντευξή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα ήθελε να αποκτήσει τη δυνατότητα πολιτικού ασύλου και στη Γαλλία.
Με αφορμή τα απομνημονεύματά του, με τίτλο “Permanent Record”, που θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «France Inter» υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει άσυλο από τη Γαλλία το 2013, επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά του το αρνήθηκαν. Τώρα εκφράζει την ελπίδα να του το παραχωρήσει ο σημερινός πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν!
«Το πιο λυπηρό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι το μοναδικό μέρος, όπου ένας αμερικανός πληροφοριοδότης έχει την ευκαιρία να ακουστεί δεν είναι στην Ευρώπη αλλά εδώ (στη Ρωσία)», λέει ο Σνόουντεν σε ένα τρέιλερ της συνέντευξής του, που θα μεταδοθεί ολόκληρη την προσεχή Δευτέρα.
Μέχρι στιγμής περισσότερες από 12 χώρες έχουν απορρίψει ανάλογα αιτήματα του 36χρονου, οδηγώντας τον στο να αμφισβητεί τις αιτιολογίες τους και «το σύστημα στο οποίο ζούμε».
«Η προστασία ενός πληροφοριοδότη δεν είναι μια εχθρική ενέργεια», λέει.
Τα απομνημονεύματά του Σνόουντεν θα κυκλοφορήσουν περίπου σε 20 χώρες.
Ο ίδιος μετά τις αποκαλύψεις ζει στη Ρωσία, αφού μόνο εκεί έγινε δεκτό το αίτημά του. Και ο ίδιος φαίνεται να έχει αποδεχθεί ότι προς το παρόν τουλάχιστον το μέλλον του είναι συνδεδεμένο με αυτή τη χώρα.
Ο Σνόουντεν συναντήθηκε, επίσης, με το δημοσιογράφο της Guardian, Ίεν Μακ Άσκιλ, για μια συνέντευξη πριν τη δημοσίευση του νέου του βιβλίου.
Στην αρχή, είπε, φοβόταν να έρθει στη Ρωσία, γιατί τη θεωρούσε το «Άντρο του Εχθρού», αλλά πλέον βλέπει τη χώρα πολύ διαφορετικά.
«Ένα από τα πράγματα που χάνονται σε όλη την προβληματική πολιτική της Ρωσίας είναι ότι πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες χώρες στον κόσμο. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί. Είναι πολύ εγκάρδιοι. Όταν πρωτοήρθα εδώ δεν καταλάβαινα τίποτα απ’ όλα αυτά. Ήμουν τρομοκρατημένος με το μέρος επειδή, φυσικά, ήταν οι μεγάλες δυνάμεις του Εχθρού. Αυτός είναι ο τρόπος που βλέπει τη Ρωσία ένας πράκτορας της CIA».
Την πρώτη χρονιά στη Ρωσία ο Σνόουντεν ένιωθε «μόνος, απομονωμένος και παρανοϊκός σχετικά με ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος Αμερικανών πρακτόρων».
«Βασικά ήμουν το πρόσωπο που η πιο ισχυρή κυβέρνηση στον κόσμο ήθελε να απομακρυνθώ. Δεν τους ένοιαζε αν θα πήγαινα φυλακή. Δεν τους ενδιέφερε αν θα πήγαινα στο χώμα. Απλά, ήθελαν να εξαφανιστώ», λέει ο πρώην πληροφοριοδότης για τα πρώτα χρόνια του στην εξορία.
«Σήμερα όλοι είναι πολύ απασχολημένοι να κοιτούν τα τηλεφωνά τους για να μου ρίξουν δεύτερη ματιά», έγραψε στο βιβλίο του, σύμφωνα με τους New York Times.
Παρότι οι υποστηρικτές του εξαίρουν το θάρρος του να προχωρήσει σε αυτήν του την πράξη, οι ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας και οι κατηγορίες περί κατασκοπείας θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν για δεκαετίες στη φυλακή.
Σε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σνόουντεν ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι «ό,τι κάνουμε τώρα διαρκεί για πάντα, όχι επειδή θέλουμε να θυμόμαστε, αλλά επειδή πλέον δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε. Το ότι συνέβαλα στη δημιουργία αυτού του συστήματος είναι αυτό για το οποίο μετανιώνω περισσότερο στη ζωή μου».