«Αντίο, φίλε»

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκλεισε» με αυτόν τον τρόπο, ύστερα από μια 35ετία γνωριμίας και στενών οικογενειακών σχέσεων, τους λογαριασμούς του με τον παλαιό συμμαθητή του Σπήλιο Λιβανό

Must Read

Η περίοδος του 1985-1986 ήταν από τις πιο ταραγμένες πολιτικά αλλά και εσωκομματικά για τη Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου είχε κερδίσει με τις γνωστές «ανορθόδοξες» μεθόδους τις εκλογές και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε διαδεχθεί τον Ευάγγελο Αβέρωφ από το 1984 στην ηγεσία, βρισκόταν σε δεινή θέση και υπό αμφισβήτηση. Και μία από τις πρώτες συνέπειες της ήττας ήταν η (συνοδευόμενη από βαρύτατες καταγγελίες) ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Διονύση Λιβανού…

Την ίδια εποχή αποφοιτούσε από το Κολλέγιο Αθηνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν συμμαθητής με τον (γιο του βουλευτή) Σπήλιο Λιβανό. Και οι δύο ανήκουν στην τάξη αποφοίτων του 1986.

Ενώ, πάντως, το επόμενο διάστημα ο Διονύσης Λιβανός εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της Ν.Δ. και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ώσπου έγινε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν υπουργός Τουρισμού στη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου, οι δύο συμμαθητές -αφήνοντας πίσω τους τις «αιματηρές» διαμάχες των οικογενειών τους- έφυγαν για σπουδές στα ακριβότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά το 1992-’93.

Ετσι ο Σπήλιος Λιβανός «απομακρύνθηκε» και από το ισόγειο της πολυκατοικίας στην οδό Λυκαβηττού, στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο πατέρας του είχε εγκαταστήσει το στρατηγείο του εναντίον του Κων. Μητσοτάκη…

Η έως το 1985 εσωκομματική φιλία του Διον. Λιβανού με τον Κων. Μητσοτάκη συνοδευόταν και από στενές οικογενειακές σχέσεις, στο πλαίσιο των οποίων τα δύο τέκνα τους περνούσαν πολλές ώρες μαζί, πότε στο ένα και πότε στο άλλο σπίτι.

Πολιτική δράση στο Κολλέγιο

Στο Κολλέγιο ωστόσο -που τη δεκαετία του 1980 έζησε κλίμα έντονης πολιτικοποίησης με δραστήριες και δυναμικές μαθητικές οργανώσεις-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σπήλιος Λιβανός δεν μοιράζονταν και πολλά πράγματα. Ειδικά για το κομμάτι της πολιτικής, ο Κυριάκος επέλεξε να ασχοληθεί και να εμπλακεί με τη ΜΑΚΙ (τη μαθητική παράταξη της Ν.Δ.) κατά τα δύο τελευταία χρόνια της φοίτησής του και μόνο αφότου ο πατέρας του εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

Αντίθετα, ο Σπήλιος Λιβανός είχε ήδη ενταχθεί στην ΑΝΕΚΑ (Ανεξάρτητη Νεολαία Κολλεγίου Αθηνών), επικεφαλής της οποίας ήταν ο Νίκος Γεωργιάδης. Η παράταξη αυτή είχε «κεντροφιλελεύθερο» προσανατολισμό και όταν ο Ν. Γεωργιάδης (που το 2004 εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ., υπήρξε στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη από το 2015 και μετά την υπόθεση της παιδεραστίας αποσύρθηκε από το προσκήνιο) αποφοίτησε, την ηγεσία της ανέλαβε ο Σπήλιος Λιβανός, ενώ βασικό στέλεχός της διετέλεσε και ο γνωστός Σταύρος Παπασταύρου…

Ανταγωνισμός

Ο λανθάνων ανταγωνισμός που επικρατούσε σε αρκετούς τομείς των κολλεγιακών δραστηριοτήτων δεν είχε αφήσει ανεπηρέαστες -υπό το βαρύ, δε, πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου- και τις δικές τους σχέσεις. Κι αν έχει επικρατήσει, ειδικώς τα τελευταία χρόνια, η εικόνα ότι «Κυριάκος και Σπήλιος ήταν πολύ φίλοι», κατά τους γνωρίζοντες άταν με έναν άλλο Σπήλιο – τον μετέπειτα σύζυγο της Αννας Ροκοφύλλου και βιομήχανο Σπήλιο Μανιά…

Πρόεδρος στο 20μελές

Η κορύφωση των δυσκολιών στο Κολλέγιο ήρθε, πάντως, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να εκλεγεί πρόεδρος στο 20μελές συμβούλιο. Και τότε, μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, χρειάστηκε να τηλεφωνεί ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις οικογένειες αλλά και στους μαθητές για να μπορέσει να επικρατήσει (οριακά) στην ενδοκολλεγιακή κάλπη. Εντέλει, ο τελειόφοιτος τότε Σπήλιος Λιβανός (εκλεγμένο μέλος του 20μελούς μαθητικού συμβουλίου), με την ψήφο του, και έπειτα από πολλές παλινωδίες, έκρινε την προεδρία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ελέω επωνύμου, εκλέχτηκε πρόεδρος…

Αναπάντητο «γιατί»

Η διαδρομή αυτή δεν φαίνεται να εξηγεί, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό, και το γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης –που ως πρωθυπουργός τα 2,5 προηγούμενα χρόνια δεν έχει τολμήσει να απομακρύνει υπουργούς και στελέχη του για πολύ βαρύτερα και επαχθέστερα παραπτώματα– «έκλεισε» με αυτόν τον τρόπο, ύστερα από μια 35ετία, τους λογαριασμούς του με τον παλαιό συμμαθητή του. Η εικόνα που προβάλλεται τις τελευταίες ημέρες, για να τονωθεί επικοινωνιακά το αποτέλεσμα την ώρα που η κυβέρνηση παραπατά και απειλείται με πρόωρη κατάρρευση, είναι ότι παρά τη φιλία τους ο κ. Μητσοτάκης έδειξε αποφασιστικότητα…

Κορυφή του παγόβουνου το βίντεο

Στις ημέρες που μεσολάβησαν, πολλά σενάρια κυκλοφόρησαν για τους βαθύτερους λόγους της αποπομπής του Σπ. Λιβανού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από την επίμαχη σύσκεψη στη Σπάρτη στις αρχές του μήνα με τον τοπικό δήμαρχο -και πρώην υφυπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή- Π. Δούκα για τις πυρκαγιές του 2007 ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Ο,τι κι αν ισχύει, πάντως, πηγές του αγροτικού χώρου υποστηρίζουν ότι η διαχείριση των προβλημάτων είχε καταστεί τόσο προβληματική, που -εν όψει μάλιστα των εκλογών- το αδιέξοδο φαινόταν αναπόφευκτο. Μπορεί, μάλιστα, ο κ. Λιβανός να είχε τοποθετηθεί στον προηγούμενο ανασχηματισμό σε αυτό το τόσο προνομιακό για βουλευτή της Περιφέρειας υπουργείο, αλλά ο ίδιος τελικά δεν κατάφερε να «ταιριάξει».

Σημειολογικά και μόνο σχολιάζεται, για παράδειγμα, ότι ακόμη και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του για τα προβλήματα με τις καλλιέργειες στην περιοχή του Μαραθώνα το ντύσιμό του ήταν περισσότερο για σαλόνι και ο ίδιος θύμιζε άνθρωπο που νοιάζεται να μη λερώσει τα παπούτσια του στις λάσπες…

Ο πόλεμος για τη «γαλάζια» έδρα της Αιτωλοακαρνανίας

Αφού πέρασαν τα χρόνια, ο Σπήλιος Λιβανός μπήκε στην κεντρική πολιτική σκηνή εκλεγόμενος το 2007 με τη Ν.Δ. στην ίδια Περιφέρεια με τον πατέρα του. Ο άνθρωπος που τον βοήθησε τότε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο ήταν ο Γιώργος Σουφλιάς -λόγω της στενής φιλικής σχέσης με τον πεθερό του Δημ. Κυρζόπουλο,- παρά τις επιφυλάξεις που είχε ο Κώστας Καραμανλής.

Από το 2009 διετέλεσε επί Αντ. Σαμαρά αναπληρωτής γραμματέας και γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού. Στις εκλογές του 2019 (επαν)εξελέγη βουλευτής στην Αιτωλοακαρνανία ως «μητσοτακικός», διότι όντως ήταν από τους λίγους που στην εσωκομματική αναμέτρηση είχε ταχθεί ανοικτά στο πλευρό του σημερινού πρωθυπουργού.

Ταυτόχρονα, όμως, εξυπηρετούσε και την προσπάθεια να αποδυναμωθούν οι άλλοι δύο βουλευτές, Μ. Σαλμάς και Κ. Καραγκούνης, που ήταν έκτοτε «προγραμμένοι» για την ηγεσία. Αλλωστε, ο πιο γνήσιος μητσοτακικός στην περιοχή θεωρείται ο νυν γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. Βασίλης Φεύγας, ο οποίος, όμως, δεν διέθετε το αναγκαίο λαϊκό έρεισμα για να εκλεγεί.

Και τώρα αυτός που σκέπτεται να δοκιμάσει εκεί την τύχη του, καθώς «δημιουργείται» χώρος, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης ο οποίος έως πρότινος ετοιμαζόταν για τον νότιο τομέα Αθηνών. Ο κ. Λιβανός είχε φροντίσει, πάντως, όλο το προηγούμενο διάστημα να «οργανωθεί», με τη δύναμη και τις εξουσίες του υπουργείου, για να κυριαρχήσει στον νομό του στις επόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό είχε κάνει και διάφορες αμφιλεγόμενες επιλογές, όπως του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου. Επίσης, τοποθέτησε αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την κ. Γεωργία Μπόκα -που ήταν συνυποψήφιά του στις εκλογές του 2019- προκειμένου να αποσυρθεί υπέρ του, ενώ μεσολαβούσε για να ενταχθεί στη Ν.Δ. και ο καταγόμενος από την Αιτωλοακαρνανία πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί Κ. Σημίτη, Χρ. Βερελής.

Ανδρέας Καψαμπέλης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This