Εφιάλτης για την κυβέρνηση η τροφοδοσία φυσικού αερίου

Το Μαξίμου ψάχνει εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία και κλείσουν οι στρόφιγγες

Must Read

Να καθησυχάσει τις ανησυχίες για μια ενδεχόμενη έλλειψη φυσικού αερίου στη χώρα μας, στην περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία, επιχείρησε χθες η κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν -έπειτα από σύσκεψη που έγινε χθες στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή- ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια εφοδιασμού και τις επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα η κλιμάκωση της έντασης, καθώς οι ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο καλύπτονται σε ένα ποσοστό που φτάνει και το 40% από τη Ρωσία.

Όπως έγινε γνωστό, κυβέρνηση και φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας από άλλες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος. Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, αν διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας από τη Ρωσία, το κενό θα μπορούσε έως έναν βαθμό να καλυφθεί από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο, που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Στην περίπτωση, όμως, που διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, εκτιμήθηκε ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς η τροφοδοσία της από το ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχιστεί μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου από μια πιθανή πολεμική σύρραξη

Ολα τα παραπάνω ωστόσο είναι ακόμα σε επίπεδο σεναρίων και εισηγήσεων, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Ως προς τις τιμές του φυσικού αερίου, κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η διάρκεια της κρίσης, καθώς, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα τις ανεβάσει στα ύψη και θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην τροφοδοσία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και κάθε χώρας.

Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Α. Σκέρτσος και Γ. Γεραπετρίτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας.

Tηλεδιάσκεψη για την κρίση στην Ουκρανία, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην οποία συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρωθυπουργοί άλλων πέντε χώρων της Ε.Ε (Ολλανδίας, Σλοβενίας, Σλοβακίας, Πολωνίας, Φινλανδίας), επισημάνθηκε ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είχε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης.

Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This