Επιμένει ο Νότης Μηταράκης να… πανηγυρίζει για την προετοιμασία του εδάφους που έκανε στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, προκειμένου να υποδεχτούμε και να νομιμοποιήσουμε χιλιάδες υπηκόους τους για να εργαστούν στην Ελλάδα.
Επικαλούμενος τις «ανάγκες» των αγροτών, των ξενοδόχων και των εμπλεκομένων με κατασκευαστικά έργα σε εργατικό δυναμικό αλλά και της βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απελάσεις των παρανόμων μεταναστών (!), ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα προσπάθησε πάλι να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. «Πανηγυρίζουν οι Πακιστανοί» τού ανέφερε ο δημοσιογράφος για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, για να απαντήσει ανερυθρίαστα ο κ. Μηταράκης: «Και εμείς πανηγυρίζουμε»! Ναι, ο αρμόδιος υπουργός… αυτοδοξάζεται για το «επίτευγμα» να εξασφαλίσει την είσοδο στη χώρα μας χιλιάδων μουσουλμάνων υπηκόων των δύο ασιατικών κρατών, με τις ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία, λες και δεν μας έφταναν αυτοί που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας.
«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και ειδικά για όσες είχαν φιλία με την Τουρκία» τόνισε ο κ. Μηταράκης, χωρίς να δικαιολογήσει ουσιαστικά τον λόγο για τον οποίο μετέβη στις δύο αυτές χώρες, και όχι σε κάποια χριστιανική, με την οποία η Ελλάδα έχει πιο ισχυρούς δεσμούς.
Η χώρα μας, όπως είπε, έχει βάλει στόχο να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση και διαβεβαίωσε ότι «ξεπερνά τη μεταναστευτική κρίση». «Οι ροές είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με το 2019», σημείωσε και προσδιόρισε ως στόχο το 2022 να ξεχωρίσουν αυτοί που έχουν νόμιμη παραμονή από τους παράνομους. Δεν εξήγησε, βέβαια, με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους παράνομους να παραμείνουν στην Ελλάδα, καθώς κανείς δεν θα θέλει προφανώς να επιστρέψει στη χώρα του.
Στην Ελλάδα ο υπουργός ανέφερε ότι έχουμε 26.000 νόμιμους υπηκόους Πακιστάν και 5.000 αυτούς που ζητούν άσυλο, συνολικά 31.000, δεν είπε όμως για τον αριθμό των παράνομων Πακιστανών που έφτασαν στο σημείο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να κάνουν κατάληψη της πλατείας Συντάγματος και να βρίζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
«Τα τελευταία 10-20 χρόνια», σημείωσε, αυτοί «έμπαιναν παράνομα, κρυβόντουσαν και στα επτά χρόνια που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία γίνονταν νόμιμοι και έφερναν τις οικογένειές τους για να είναι ακόμα πιο δύσκολο να φύγουν από εδώ. Πλέον σπάμε αυτό το μοντέλο με τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται και, δεύτερον, με την ενίσχυση της εποχικής εργασίας. Ερχεται κάποιος μόνος του, χωρίς την οικογένειά του, δουλεύει εδώ για κάποιο διάστημα, που και εμείς το θέλουμε και αυτοί το θέλουν, και επιστρέφουν μετά στη χώρα τους». Ούτε εδώ είχε πειστικό επιχείρημα στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν το κάνουμε με τους υπάρχοντες μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, και φέρνουμε κι άλλους.
«Στη συμφωνία με το Μπαγκλαντές θα δίνουμε 4.000 άδειες τον χρόνο» τόνισε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε: «Ο κάθε εργαζόμενος θα έρθει στην Ελλάδα, εφόσον έχει υπογράψει συμφωνία με συγκεκριμένο εργοδότη, όπως αγρότες, ξενοδοχεία ή έργα κατασκευαστικά που ζητούν εργάτες».
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα μιλάει και με άλλες χώρες για να συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες, όπως η Αίγυπτος, η Ινδία και βαλκανικές χώρες. «Μας ενδιαφέρει η οικονομία μας, να έχουμε τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε και μας χρειάζονται, να τους σεβόμαστε και να μας σέβονται, και όταν τελειώνουν τα συμβόλαια, να γυρνάνε στις χώρες τους» σημείωσε, περιγράφοντας μια ιδεατή κατάσταση, που προφανώς δεν μπορεί να ισχύσει στην πράξη.