Λίγα, πολύ λίγα, είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία. Αν και συνήθως στο Βελλίδειο εκφωνείται η ομιλία για την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μιλήσει πολιτικά.
Για την οικονομία ανέφερε ότι «δεν αρκεί που βγήκαμε από την κρίση, χρειάζεται να μην επιστρέψουμε στο παραγωγικό πρότυπο και τις πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτή».
Με αυτό το σκεπτικό περιέγραψε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα βασισμένο σε 4 προτεραιότητες.
1) Δίκαιη ανάπτυξη: στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ψηφιακή οικονομία, αλλά και σε στοχευμένες επενδύσεις στον Τουρισμό που θα συνδέουν τις τουριστικές μονάδες με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση
2) Οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους. «Στον 21ο αιώνα καμία κοινωνία δεν πρέπει να εκδικείται και να περιθωριοποιεί όσους αποτυγχάνουν, όσους βρέθηκαν μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά και όσους είχαν την ατυχία να μην ανήκουν στην τάξη των «κληρονόμων»», είπε ο Αλ. Τσίπρας υπερασπιζόμενος «τα θεμέλια στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια αλλά και την κοινωνική ασφάλιση».
3) Ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης: α) «ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους που εμείς ξεκινήσαμε, με σοβαρούς όρους για να τελειώνουμε οριστικά με τα πελατειακά δίκτυα». β) «ολοκλήρωση της τεράστιας προσπάθειας που ξεκινήσαμε για το Ψηφιακό Δημόσιο, με την αναβάθμιση των υποδομών και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων».
4) Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ασφάλεια για τους πολίτες: «Η ελευθερία και η ασφάλεια είναι έννοιες συμπληρωματικές και όχι αντιθετικές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «ένα κράτος που την ίδια ώρα που καταπολεμά το έγκλημα, διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών και διευρύνει δικαιώματα και ελευθερίες».
Για τις Πρέσπες
Σε άλλο κόσμο παραμένουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών. Όλοι όσοι ήταν στο Βελλίδειο σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκροτούσαν – μόνο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έμεινε στη θέση του!
Λες και ήταν σε κομματική εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας «πάτησε» πάνω στην αλλαγή πολιτικής της ΝΔ και ρωτούσε «που είναι τώρα οι Μακεδονομάχοι;». «Εκεί που πραγματικά ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του σε υποκρισία και δημαγωγία ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.
Όταν προεκλογικά επένδυε με κάθε τρόπο στα ψεύδη, την πατριδοκαπηλία, την κάλυψη εθνικιστικών επιθέσεων, ενάντια σε μια «προδοτική» όπως την ονόμαζε συμφωνία, για την οποία τώρα μετεκλογικά δεν βρίσκει λέξη να πει, παρά μόνο φυσικά ότι θα την εφαρμόσει και θα την τιμήσει», είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε δεικτικά: «θα την τιμήσουν, λένε τώρα, τη κατά τα άλλα προδοτική συμφωνία. Και κάνουν τη κυβίστηση να μοιάζει πιο εντυπωσιακή. Οι υποκριτές που πέρυσι τροφοδοτούσαν το κλίμα του εθνολαικισμού και πυροδοτούσαν το διχασμό, μόνο και μόνο για να κερδίσουν λίγες ψήφους στις επερχόμενες εκλογές. Υποκριτές, διπλοπρόσωποι αλλά και εγκλωβισμένοι ταυτόχρονα. Γιατί ότι κάνεις σε αυτή τη ζωή, το βρίσκεις κάποια στιγμή μπροστά σου».
Απάντησε στη Novartis με… ΕΥΠ
Έμμεση απάντηση στην απόπειρα εμπλοκής του στη Novartis έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ώρα που απειλείται με προκαταρκτική, ο Αλ. Τσίπρας «απαντά» με ΕΥΠ και Κοντολέων. Συγκεκριμένα, ένα λόγο για «πρωθυπουργικό σκάνδαλο που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων, αφού ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν δικό του, τον κο Κοντολέοντα, για επικεφαλής της ΕΥΠ χωρίς να πληροί καν τα τυπικά προσόντα που προέβλεπε ο νόμος. Δεν είχε δηλαδή καν πτυχίο».
«Αλλά αν δεν συμφωνεί ο νόμος με τις επιθυμίες του Κ. Μητσοτάκη, αλλάζουμε απλά τον νόμο. Κατά τα άλλα ομνύουν στην αριστεία», σχολίασε χειροκροτούμενος και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να τοποθετήσει «μυστικούς και αδιαφανείς συνδέσμους της ΕΥΠ, σε όλα τα υπουργεία και σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς». «Από ποιόν κινδυνεύει η εθνική μας ασφάλεια στα υπουργεία και στους Δημόσιους οργανισμούς; Για ποιον λόγο μας γυρνάνε πίσω στις πιο σκοτεινές εποχές των χαφιέδων της πάλαι ποτέ Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών;», αναρωτήθηκε.
Αδράνεια για τα ελληνοτουρκικά
Από τα δεξιά βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας της κυβέρνησης όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την τουρκική προκλητικότητα και εκτίμησε ότι «στην εξωτερική πολική επιστρέφουμε από ότι φαίνεται στην εποχή της αδράνειας, αλλά και της σιωπής».
Μάλιστα πρότεινε στην κυβέρνηση να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε. «Η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις κυρώσεις που έχουν ψηφιστεί από την Ε.Ε. παρά το ότι τα τουρκικά ερευνητικά αλωνίζουν στη κυπριακή ΑΟΖ και φτάνουν ως το Καστελόριζο», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση των ηγετών της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα ελήφθη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πονάει πολύ το Μάτι
Ακόμη «πληγώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ η τραγωδία στο Μάτι και γι’ αυτό προσπαθεί να αντιστρέψει την εικόνα. Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για το ότι διόρισε γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που ήταν στο Μάτι. «Αναδεικνύεται το μέγεθος της αναξιοπιστίας και της υποκρισίας της νέας κυβέρνησης», είπε κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη για «πολιτική τυμβωρυχία μετά την τραγωδία στο Μάτι».
«Αφού ζήτησαν την παραίτηση του τότε αρχηγού της αστυνομίας για παραλείψεις και λάθη στην διαχείριση της πυρκαγιάς και αφού έκαναν αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες και τους νεκρούς, τελικά διόρισαν σε καίρια θέση ευθύνης γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον άνθρωπο που είχε τη βασική επιχειρησιακή ευθύνη για το Μάτι, τον τότε αρχηγό της αστυνομίας Τσουβάλα, του οποίου την παραίτηση είχα ζητήσει εγώ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε: «τι ακριβώς συμβαίνει άραγε εδώ;».