Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι πόλεμοι «συνήθως» δεν προαναγγέλλονται, έτσι εξ αρχής οι ανακοινώσεις περί έναρξης πολεμικής σύρραξης σήμερα, Τετάρτη 16/2, αμφισβητήθηκαν από τους περισσότερους σοβαρούς αναλυτές.
Εν αναμονή των εξελίξεων
Ένας… πόλεμος νεύρων. Διεθνής κινητοποίηση καθώς στις πτυχές ενός τέτοιου ενδεχομένου περιλαμβάνονται, η στρατιωτική, η ανθρωπιστική (μεταναστευτικό) και η ενεργειακή. Κανείς δεν πρέπει να παραλείπει ότι η Ουκρανία αποτελεί τον 4ο μεγαλύτερο εξωτερικό προμηθευτή τροφίμων στην ΕΕ, αλλά και οι επιπτώσεις στην Ευρώπη θα είναι μεγάλες.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιστρέφουν στις βάσεις τους
Η Μόσχα δεν ανακοίνωσε χθες μόνο την αποχώρηση ορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά και σήμερα -για την ακρίβεια πριν από λίγο- η Ρωσία απέσυρε και τους στρατιώτες και από την Κριμαία μετά το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων που έγιναν εκεί τις τελευταίες μέρες. .
Την είδηση πως η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμέα (την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014) μετέδωσε αρχικά το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
#BREAKING Russia announces end of Crimea military drills, troops leaving pic.twitter.com/JJatZSlgv6
— AFP News Agency (@AFP) February 16, 2022
«Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, έχοντας ολοκληρώσει τη συμμετοχή τους σε τακτικές ασκήσεις, επιστρέφουν στις βάσεις τους», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Η κρατική τηλεόραση, φυσικά, έδειξε πλάνα από τα στρατιωτικά οχήματα να περνούν τη γέφυρα που ενώνει τη χερσόνησο της Κριμαίας με την ηπειρωτική χώρα.
Παρόλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν πολλά. Είναι ή όχι με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Ρωσία; Παράλληλα, το Κρεμλίνο αξιώνει το NATO να περιορίσει τη δραστηριότητά του και την ανάπτυξη δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη και να δεσμευτεί πως δεν θα προχωρήσει στην εισδοχή στους κόλπους του πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Ουκρανία, κάτι που η Δύση απορρίπτει. Ζητεί επίσης να σταματήσει η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, ιδίως του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, στα ρωσικά σύνορα.
Το μήνυμα Μπάιντεν
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μήνυμά του υποστήριξε πως η ρωσική εισβολή παραμένει πιθανή αλλά πως είναι ανοιχτός και στη διπλωματία.
Ο Τζο Μπάιντεν, προέτρεψε τη Ρωσία να υποχωρήσει από το κατώφλι του πολέμου και διευκρίνισε ότι οι αναφορές πως η Μόσχα απέσυρε ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.
Γερμανοί διπλωμάτες εγκατέλειψαν το Κίεβο
Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει πλέον εγκαταλείψει την πρεσβεία της Γερμανίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.
Η γερμανική κυβέρνηση παροτρύνει τους πολίτες της χώρας να φύγουν από την Ουκρανία, εν μέσω προειδοποιήσεων της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής.
Διαβάστε ακόμα: