Τις τελευταίες ημέρες η ομάδα ηλεκτρονικού πολέμου του Μεγάρου Μαξίμου έχει ενεργοποιηθεί. Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχαν σιγήσει επί μήνες πήραν μπρος, ενώ στο Twitter έχει ξεκινήσει μια μεγάλη αντεπίθεση.
Αυτή η αιφνίδια ενεργοποίηση της ομάδας που κατά πολλούς έδωσε στον Κυριάκο την αυτοδυναμία, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι προπομπός προεκλογικής περιόδου, επαναλαμβάνοντας το σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στις 8 Μαΐου.
Μέσα από το Μαξίμου πάντως κάνουν λόγο για ανάγκη απάντησης στα όσα ανυπόστατα διαδίδονται από την αντιπολίτευση, με αιχμή του δόρατος το κύμα ακρίβειας που προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και κάποιες εξελίξεις όπως η διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικοινωνιακής αντεπίθεσης, είναι το χάσταγκ που εμφανίστηκε στο Twitter «Τσίπρας Ξεφτίλας». Το συγκεκριμένο χάσταγκ το οποίο κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, διακινήθηκε με χιλιάδες σχετικές αναρτήσεις, εκ των οποίων όμως μόνο 4 στις 100 προέρχονταν από πραγματικούς λογαριασμούς.
96 στους 100 λογαριασμούς που διακίνησαν το συγκεκριμένο σύνθημα, είναι τα λεγόμενα «bot», σαν αυτά που είχε καταγγείλει προγενέστερα ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής. «Ρομποτάκια» δηλαδή. Ενώ το κόστος της συγκεκριμένης ενέργειας εκτιμάται στα 3200 € από ιστοσελίδα η οποία ειδικεύεται στον έλεγχο της πιστότητας λογαριασμών του Twitter.
Το συγκεκριμένο μέγεθος πάντως δεν θυμίζει σε τίποτα τις πολυδάπανες καμπάνιες που χρησιμοποίησε η ομάδα ηλεκτρονικού πολέμου του Μαξίμου στην προεκλογική περίοδο. Πιθανόν λοιπόν να πρόκειται απλά για μία απάντηση στην σκληρή κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση το τελευταίο δεκαπενθήμερο.