Στις 3 Φεβρουαρίου 2022, ο εξαιρετικός συνάδελφος Σαράντης Μιχαλόπουλος δημοσίευσε στον ιστότοπο Euroactiv ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ που απέδιδε σε κύκλους της Κομισιόν.
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Σύμφωνα με αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φερόταν ως εξαιρετικά δυσαρεστημένη από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, του απέδιδε αδυναμία να φέρει σε πέρας τις βαθιές τομές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ενώ, σε ό,τι αφορά την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ισχυριζόταν πως οι κοινοτικοί φοβούνται ότι η κυβέρνηση είναι έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων από μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών.
Το δημοσίευμα, το οποίο διαψεύστηκε με ένταση από την Κομισιόν, κατέληγε με την πληροφορία ότι προετοιμάζεται στις Βρυξέλλες, σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης μετά τις εκλογές, κυβέρνηση τεχνοκρατών. Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Μόναχο για να μετάσχει στη γνωστή διάσκεψη ασφαλείας. Εκεί, στο πλαίσιο μιας ημερίδας, επιτέθηκε ξαφνικά στους Ελληνες ολιγάρχες λέγοντας τα εξής: «Υπήρχε αδικία, υπήρχε ανισότητα, υπήρχε διαφθορά στην Ελλάδα. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα παράπονα είναι εύλογα και πρέπει επίσης να κάνουμε την αυτοκριτική μας ότι οι ελίτ δεν κάνουν πάντα το σωστό και πρέπει να αλλάξουμε πορεία».
Στην ίδια ομιλία του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επικίνδυνο για τη δημοκρατία τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, ένα εξαιρετικό newsletter, που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό συνδρομητών, το Kreport, σε ένα ενδιαφέρον σημείωμά του χαρακτήρισε καταστροφική την πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως υποστήριξε, αφαιρεί από τη χώρα τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη δημοκρατία της συναίνεσης που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.
Mε βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και στα Βαλκάνια, με εξαίρεση τη Γαλλία και την Αγγλία, όπου υπάρχουν μονοκομματικές κυβερνήσεις, η ήπειρός μας διοικείται από κυβερνήσεις συνεργασίας. Υπό το φως αυτών των δεδομένων, είναι εύλογο και κατανοητό γιατί, μετά το δημοσίευμα του Εuroactiv, ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στους Ελληνες ολιγάρχες επί γερμανικού εδάφους. Αλλά και γιατί επιτέθηκε με τόσο μεγάλη οξύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα μετά την ακατανόητη εκ πρώτης όψεως δήλωση του Γιώργου Τσίπρα, ότι μπορεί να συγκροτηθεί στο μέλλον κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με άλλο πρόσωπο επικεφαλής. Στοιχειώδης άμυνα!
Το ενδιαφέρον είναι ότι από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της παρέμβασης του πρωθυπουργού που διανεμήθηκε στους Ελληνες δημοσιογράφους έχει αφαιρεθεί η επίθεσή του στους Ελληνες ολιγάρχες. Κάτι που ανακάλυψε ο… επικίνδυνος για τη δημοκρατία ΣΥΡΙΖΑ και ενημέρωσε, ως αυθεντικός συνεργάτης της διαπλοκής και αυτός -κρυπτόμενος-, τους θιγόμενους ολιγάρχες. Για την ιστορία, παραθέτω τα κυριότερα αποσπάσματα του δημοσιεύματος της 3ης Φεβρουαρίου του ιστοτόπου Εuroactiv περί συγκρότησης κυβέρνησης τεχνοκρατών, καθώς επίσης και το κείμενο που διανεμήθηκε στους Ελληνες δημοσιογράφους, από το οποίο έχει αφαιρεθεί η επίμαχη αναφορά του πρωθυπουργού επί γερμανικού εδάφους, και μάλιστα στο Μόναχο, που είναι η έδρα του γερμανικού οικονομικού κατεστημένου, κατά των Ελλήνων επιχειρηματιών.
Το δημοσίευμα του Σαράντη Μιχαλόπουλου έχει ως εξής: «Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, μετά την εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τα πρώτα ορόσημα μεταρρυθμίσεων για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας, τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα. Με βάση το σκεπτικό των κύκλων αυτών, το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος “δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα”. Η Euractiv πληροφορήθηκε ότι το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026 και φοβούνται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι “έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών”. “Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις”.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που τον Ιούνιο του 2021 το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ήταν το μόνο που άλλαξε πριν λάβει το πράσινο φως των Βρυξελλών, με τη Γερμανία και άλλα κράτη να ζητούν “διευκρινίσεις” από την Αθήνα σχετικά με την επιλογή των εταιριών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια.
Συγκεκριμένα, πηγή ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε “ασφαλείς” επενδύσεις -οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες- και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ετοιμα σενάρια σε περίπτωση πολιτικής κρίσης “Υπάρχουν έτοιμα σενάρια απάντησης σε μια πιθανή πολιτική κρίση που θα προκληθεί, εάν μπλοκαριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης” τόνισε πηγή κοντά στο θέμα.
Το σενάριο αυτό ενισχύεται έντονα από το σύστημα των επόμενων εκλογών, με πολύ έντονο το σενάριο μη κυβερνησιμότητας στο “πιο κρίσιμο σημείο των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης”. Επικρατεί “έντονος προβληματισμός”, τονίζει η πηγή, και δη μετά τα τελευταία εμφανή κρούσματα αδυναμίας βασικών δομών του ελληνικού κρατικού μηχανισμού λόγω της χιονοθύελλας. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου ήδη έχει καθυστερήσει. Η Αθήνα προετίθετο να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση της δόσης τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε ποτέ, διότι η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι θα το απέρριπτε λόγω αργοπορίας των μεταρρυθμίσεων. “Νομοσχέδια έμεναν στα συρτάρια των γενικών γραμματέων των υπουργείων για μήνες, παρά την αρχική γραμμή της κεντρικής κυβέρνησης για ισχυρή πολιτική βούληση για προώθηση των μεταρρυθμίσεων” δήλωσε η πηγή. Αντίθετα, το αίτημα κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και τα χρήματα της πρώτης δόσης αναμένονται μέσα Μαρτίου».
Το κείμενο που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο απουσιάζει η επίθεση προς τους Ελληνες επιχειρηματίες -μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ομιλία στο YouTube- διαμορφώθηκε ως εξής: «Υπήρχε αδικία, υπήρχε ανισότητα, υπήρχε διαφθορά στην Ελλάδα. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα παράπονα είναι εύλογα, και πρέπει επίσης να κάνουμε την αυτοκριτική μας ότι ο πολιτικός κόσμος δεν κατανοεί πάντα σωστά αυτά τα προβλήματα και υπάρχει ανάγκη να αλλάξουμε πορεία»
Οπως αντιλαμβάνεστε, τις ευθύνες των ελίτ στο νέο κείμενο για την Ελλάδα και όχι για το γερμανικό οικονομικό κατεστημένο ανέλαβε ο ελληνικός πολιτικός κόσμος! Περιττεύει κάθε σχόλιο ως προς αυτό. Η στήλη μας, όμως, οφείλει να διατυπώσει δύο ξεκάθαρες θέσεις: Η επιστροφή στον διχασμό, στην πόλωση, στον μακαρθισμό, στο κλίμα εμφύλιου μίσους και πολιτικού πάθους, που επικράτησε σε άλλες εποχές μεταξύ Κέντρου και Αριστεράς, δεν μπορεί να είναι επιλογή για τη χώρα στον 21ο αιώνα – η πρώτη. Και η δεύτερη: Η δημοκρατία και οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν επιβάλλονται από τα διευθυντήρια και τα πολιτικά θερμοκήπια των Βρυξελλών. Τις μονοκομματικές ή τις πολυκομματικές κυβερνήσεις τις θέλει ή δεν τις θέλει ο λαός με την ψήφο του. Σενάρια ανωμαλίας, προκειμένου να στρογγυλοκαθίσουν στη θέση του πρωθυπουργού δοτοί εντολοδόχοι των δανειστών, απορρίπτονται!