Δραματικές οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία με τα άρματα μάχης και τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις να καταφτάνουν σε Ντονμπάς, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει «ειρηνευτική επιχείρηση» στην περιοχή.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, συγκλήθηκε για κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία, ενημέρωσαν διπλωμάτες.
Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ρωσία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Φεβρουάριο και κατά συνέπεια ορίζει την ατζέντα, ήθελε η συνεδρίαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, κάτι όμως στο οποίο εναντιώθηκαν οι ΗΠΑ.
??⚡️As per reports, Russian military columns already entering Donbass. pic.twitter.com/Xnc08uZZGa
— Ukraine War Report (@UkrWarReport) February 21, 2022
«Τα ουκρανικά σύνορα δε θα αλλάξουν»
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε παρεμβαίνοντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.
ΥΠΕΞ: Παράνομη και μονομερής η ανακήρυξη «ανεξαρτησίας» του Ντονμπά
«Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ.
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ μετά την απόφαση Πούτιν για ανακήρυξη του Ντονμπάς.
«Βροχή» οι παραβιάσεις
Κατεγράφησαν μέσα σε 48 ώρες πάνω από 3.200 νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ανεβάζοντας κι άλλο τον κίνδυνο του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι δύο περιφέρειες αυτές, βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών που πολεμούν με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου από το 2014.
????⚡️Eyewitnesses on the ground in Donbass report massive amount of Russia military equipment being deployed. pic.twitter.com/lY542qwioQ
— Ukraine War Report (@UkrWarReport) February 21, 2022
Ρωσία: «Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία»
Η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στις περιφέρειες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που το Κρεμλίνο αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό, ο Βασίλι Νεμπένζια.
Ζελένσκι: «Τώρα θα δούμε ποιος είναι αληθινός φίλος μας»
Βοήθεια από τους συμμάχους του περιμένει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την διαταγή Πούτιν για «ειρηνευτική επιχείρηση» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα απευθύνοντας έκτακτο διάγγελμα στο έθνος την παραβίαση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας μετά την αναγνώριση των δύο αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς.
«Η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», τόνισε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν «φοβούνται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν.
Η Βρετανία ετοιμάζει πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
Σήμερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να προεδρεύσει σε συνεδρίαση στενού κλιμακίου του υπουργικού συμβουλίου αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναμένεται να εγκριθεί η επιβολή «μεγάλου πακέτου κυρώσεων» σε βάρος της Μόσχας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Συναγερμός στο Μαξίμου
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η Αθήνα υπό τον κίνδυνο να ηχήσουν τα τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία. Σήμερα στις 09:30 το πρωί συνέρχεται εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να ασχοληθεί με τρόπους αντιμετώπισης ενός ορατού κινδύνου που αφορά στις επιπτώσεις για τη χώρα μας από πιθανή πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Από το θέμα της ενεργειακής ασφάλεια της χώρας ως το θέμα της προστασίας των ομογενών. Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ μετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας θα αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Ανησυχία για τους 150.000 ομογενείς
Το ΚΥΣΕΑ θα απασχολήσει και το θέμα της ασφάλειας των περίπου 150.000 ομογενών που ζουν στην Ουκρανία από πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία. Το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ βρίσκονται μακριά από τη Μαριούπολη και άλλα σημεία όπου ζουν Έλληνες, ωστόσο δεδομένου ότι ο πόλεμος είναι ένα πιθανό σενάριο, στο ΚΥΣΕΑ θα εξεταστούν όλες τις πιθανές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια τους.
Διαβάστε ακόμα:
Η «βόμβα» Πούτιν πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις! Ανακοινώνει κυρώσεις ο Μπάιντεν