Η ελληνική τηλεόραση έχει γενέθλια – Αυτά ήταν τα πρώτα της προγράμματα

Must Read

Ο Φρέντυ Γερμανός έλεγε με το γνωστό σαρκαστικό του στιλ «στα πρώτα της βήματα η ελληνική τηλεόραση δεν ήταν ελληνική, ίσως και καθόλου τηλεόραση».

Δεν είχε άδικο. Το πρώτο της επίσημο πρόγραμμα που εξέπεμψε στις 6.30 το απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου 1966 το Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (αργότερα προστέθηκε και το «Τ» που σήμαινε τηλεόραση) ήταν απλά… ελληνόφωνο. Λίγα φιλμάκια που παραχωρήθηκαν από ξένες πρεσβείες και άγνοια κινδύνου από τους πρώτους, ρομαντικούς ίσως, που δεν μπορούσαν να φανταστούν την εξέλιξή της.

«Καλησπέρα σας. Από σήμερα το Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας καθιερώνει το νέο του βραδυνό ωράριο για τις τεχνικές δοκιμές του Πειραματικού πομπού τηλεοράσεως…” είπε η Ελένη Κυπραίου, μια νεαρή και όμορφη κοπέλα που έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη εκφωνήτρια.

Πραγματικοί πρωταγωνιστές ήταν άλλοι. Οι 13 τεχνικοί που έβγαλαν στον αέρα το πρόγραμμα με ελάχιστα τεχνικά μέσα και πολλές… πατέντες. Η πρώτη επίσημη εκπομπή πάντως εκτός από ελάχιστους τηλεθεατές (οι τηλεοπτικοί δέκτες με το… ζόρι έφθαναν τους χίλιους) είχε και… θεατές, Στον 5ο όροφο του Μεγάρου του ΟΤΕ στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου που βρισκόταν το στούντιο παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας με την ιδιότητα του προέδρου της ειδικής επιτροπής μελέτης για την τηλεόραση, ο υφυπουργός Τύπου Τάκης Γεωργίου, ο Γενικός διευθυντής του ΕΙΡ συγγραφέας Γρηγόρης Δαφνής, αλλά και ο εκπρόσωπος του BBC Κλάουβ.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας στις μέρες μας φαίνεται… θλιβερό.

Οι εφημερίδες είχαν προετοιμάσει το κοινό για την πρεμιέρα. Χαρακτηριστικό το σχόλιο της «Μεσημβρινής»

Την επόμενη μέρα, η ίδια εφημερίδα, όπως και οι υπόλοιπες, ήταν αυστηρή στην κριτική της.

Οι γελοιογράφοι δεν έχασε την ευκαιρία να ασχοληθούν με την… εισβολή της στην ελληνική οικογένεια.

Χαρακτηριστικά σκίτσα για την πρεμιέρα της ελληνικής τηλεόρασης, όπως τα είδαν ο Ηλίας Σκουλάς (αριστερά) και ο Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ)

Το πρώτο σήμα – κάρτα το σχεδίασσε η Έλλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου και ως μουσική υπόκρουση ακουγόταν ένας ύμνος του Πίνδαρου από άρπα. Η προσαρμογή ανήκε στον υπάλληλο της ΕΡΤ Αντώνη Λάβδα.

Δύο κίονες Ιωνικού ρυθμού με αέτωμα που σχημάτιζε τα γράμματα ΕΙΡ κι ένα μεγάλο “Τ” στο κέντρο ήταν το πρώτο σήμα της τηλεόρασης.

Η ελληνική τηλεόραση έψαχνε το βηματισμό της. Και σιγά σιγά αρχίζει η προσπάθεια να παρακολουθήσει τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω της.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, στις 8.15 το βράδυ, από την ΤΕΔ, μετέπειτα ΥΕΝΕΔ, προβάλλεται ένα κινηματογραφημένο δεκάλεπτο, από τον αγώνα Παναθηναϊκού – ΑΕΚ (3-2) για το πρωτάθλημα που είχε γίνει στις 19 Δεκεμβρίου 1965 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Παρασκευή 4 Μαρτίου, το πρώτο αθλητικό πρόγραμμα, ένα ημίωρο φιλμ αφιερωμένο στο Μουντιάλ του 1962

Τρίτη 8 Μαρτίου, η ΤΕΔ στις 20.30, μεταδίδει την πρώτη ζωντανή εκπομπή με θέμα τη ΔΕΗ. Η εκπομπή λεγόταν «Πνοή αναδημιουργίας στην Ελλάδα»

Παρασκευή 25 Μαρτίου, το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για το ημίωρο πρόγραμμα του Βασίλη Μάρου «Ο Ορφέας τραγουδά» παραγωγής 1965 για τη γερμανική τηλεόραση που αναφέρεται στα ελληνικά φεστιβάλ. Την εκφώνηση στα ελληνικά έκανε ο Γιώργος Αναστόπουλος.

Κυριακή 27 Μαρτίου, ο Μιχάλης Γιαννακάκος, γνωστός από τις περιγραφές ποδοσφαιρικών αγώνων στο ραδιόφωνο, παρουσιάζει την πρώτη αθλητική συνέντευξη με τον Μίσα Πανταζόπουλο, προπονητή της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ και τον Γιώργο Τρόντζο. Η Ενωση είχε προκριθεί στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τίτλος της «εκπομπής» που κράτησε έξι λεπτά «στο Μιλάνο με ελπίδες»

Τρίτη 29 Μαρτίου, κινηματογραφημένα στιγμιότυπα διαρκείας έξι λεπτών από το ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ (4-0) που είχε γίνει δύο μέρες νωρίτερα για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής

Πέμπτη 14 Απριλίου, το πρώτο μουσικό πρόγραμμα. Η καλλιτέχνης Κίτσα Καζάκου, γνωστή από περιοδείες της στο εξωτερικό, παρουσίασε στις 18:45 για ένα 15λεπτο στο οποίο ερμήνευσε επιτυχίες του Πέρι Κόμο. Τη συνόδευσε στη κιθάρα ο συνθέτης Βασίλης Τενίδης.

Τετάρτη 20 Απριλίου, ξεκινά η «Ηχώ των Γεγονότων». Το πρώτο ουσιαστικά δελτίο ειδήσεων. Περιοριζόταν σε διεθνή θέματα αφού η εσωτερική ήταν κάτι το απαγορευμένο σε τέτοιες ταραγμένες εποχές. Το παρουσίασε ο Βασίλης Παπαθανασόπουλος. Θέματά της οι προετοιμασίες των Αμερικανών για την εκτόξευση του Τζέμινι 9, η κρίση στη Ροδεσία, τα προβλήματα της Ινδίας, η σχολή μουσικής του Γεχούντι Μενουχίν και ένα θέμα για τις μίνι φούστες που έκαναν την εμφάνισή τους στο Λονδίνο. Η εκπομπή ήταν 15λεπτη και αρχικά εβδομαδιαία.

Πέμπτη 12 Μαΐου, η ΤΕΔ, μεταδίδει το πρώτο δικό της δελτίο ειδήσεων που περιλαμβάνει αθλητική ενημέρωση (πρωτιά), αλλά και ανάγνωση των προβλέψεων της ΕΜΥ για τον καιρό

Τρίτη 17 Μαΐου 1966, έκτακτο δελτίο με την μετακομιδή της κάρας του Αγίου Τίτου από τη Βενετία στη Ρώμη

Πέμπτη 19 Μαΐου, ο Κώστας Σισμάνης παρουσιάζει την εκπομπή «Ματιές στα σπορ» με στιγμιότυπα από την διεθνή επικαιρότητα (Ρεάλ – Παρτιζάν, αγώνες ράλι, μοτοσυκλέτες και γιωτ). Την ίδια μέρα προβλήθηκε φιλμ για το Ράλι Αντίκα.

Παρασκευή 20 Μαΐου, εκπομπή του Δημοσθένη Μαρκίδη για την 25η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Την ίδια μέρα σε έκτακτο δελτίο μεταδόθηκε φιλμ για την έκλειψη του ήλιου

Σάββατο 21 Μαΐου, για πρώτη φορ, το ΕΙΡ παρουσιάζει αυθημερόν στιγμιότυπα από το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού (1-1)

Τρίτη 23 Μαίου 1966, ειδική εκπομπή για το ράλι Ακρόπολις. Ο Δημοσθένης Μαρκίδης φιλοξένησε στο στούντιο τον ραλίστα Π.Γιαννικώστα

Πέμπτη 26 Μαΐου, στις 5.17 δόθηκε η εκκίνηση του Ράλι Ακρόπολις στις 8.05 το ΕΙΡ παρουσίασε σε έκτακτη εκπομπή την εκκίνηση. Το σπικάζ ήταν του Γιώργου Αναστόπουλου

Με τον καιρό ήρθαν και οι πρώτες εκπομπές

Κυριακή 19 Ιουνίο: «Από τη μεγάλη οθόνη στη μικρή» με τον Ίωνα Νταϊφά. Παρουσίαση των νέων ταινιών που προβάλλονται στους κινηματογράφους.

Τρίτη 21 Ιουνίου: «Για σας Κυρία μου» με την ‘Ελλη Ευαγγελίδου, θέματα για τη σύγχρονη γυναίκα

Δευτέρα 15 Αυγούστου: Καθιερώνεται μόνιμη ημίωρη αθλητική εκπομπή με τον τίτλο«Ματιές στα σπορ» και παρουσιαστή τον Γιάννη Διακογιάννη που στη συνέχεια έγινε «Αθλητική Κυριακή».

Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 1966: «Ο Μπάρμπα Μητρούσης» παραστάσεις κουκλοθεάτρου της Ελένη Θεοχάρη-Πετράκη με ήρωες τον καλοκάγαθο θείο και τα ανίψια του Κλούβιο και Σουβλίτσα!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 1966: «Σπεύδε βραδέως», εκπομπή για το αυτοκίνητο, παρουσιαστής ο Χρήστος Ράπτης.

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This