Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε να επανεξεταστούν οι τραπεζικές πρακτικές της Ελβετίας και να συμπεριληφθεί η χώρα στη μαύρη λίστα βρώμικου χρήματος της ΕΕ, μετά τη διαρροή εγγράφων της Credit Suisse που αποκάλυψαν στοιχεία της τράπεζας για συναλλαγές με σκοτεινό πελατολόγιο.
Διαβάστε ακόμα: Αντιμέτωπη με κατηγορίες για διακίνηση κοκαΐνης η Credit Suisse
Ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας φέρεται να έχει υπηρετήσει ένα… ετερόκλητο ρόστερ πελατών για δεκαετίες, το οποίο περιελάμβανε αρχηγούς κρατών και αρχηγούς κατασκόπων, καθώς και παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άτομα υπό καθεστώς κυρώσεων.
«Τα ευρήματα των ‘ελβετικών μυστικών’ υποδεικνύουν τεράστιες ελλείψεις των ελβετικών τραπεζών όσον αφορά την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος», δήλωσε ο συντονιστής του ΕΛΚ για οικονομικές υποθέσεις Μάρκους Φέρμπερ, προσθέτοντας: «Όταν οι ελβετικές τράπεζες αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν τα διεθνή στάνταρ για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, η ίδια η Ελβετία γίνεται μια δικαιοδοσία υψηλού κινδύνου».
Το ΕΛΚ γνωστοποίησε την πρόταση μετά από δημοσιεύματα σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών για τη διαρροή στοιχείων για χιλιάδες λογαριασμούς που τηρούνται στην τράπεζα τις τελευταίες δεκαετίες.
Η έρευνα, που ονομάζεται Suisse Secrets, εντόπισε πελάτες της ελβετικής τράπεζας που είχαν εμπλακεί σε βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και άλλα σοβαρά εγκλήματα.
Η Credit Suisse απέρριψε σθεναρά τους ισχυρισμούς περί αδικοπραγίας, λέγοντας ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης βασίστηκαν σε «επιλεκτικές πληροφορίες που αφαιρέθηκαν εκτός πλαισίου, με αποτέλεσμα ερμηνείες για την επιχειρηματική συμπεριφορά της τράπεζας».
Εάν η Ελβετία προστεθεί στη μαύρη λίστα, θα αντιμετωπίσει το είδος της ενισχυμένης δέουσας επιμέλειας που εφαρμόζεται σε συναλλαγές που συνδέονται με χώρες όπως το Ιράν, η Μιανμάρ, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.
Η μαύρη λίστα της ΕΕ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος περιλαμβάνει επί του παρόντος 21 χώρες, καμία από τις οποίες δεν είναι ευρωπαϊκή.