Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ρωσο-ουκρανική κρίση, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ζητάει έγκριση από την Βουλή για να αναπτύξει στρατό στο εξωτερικό.
Το απόγευμα της Τρίτης ο Ρώσος πρόεδρος υπέβαλε αίτημα στο ρωσικό κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες ρωσικές δυνάμεις στο εξωτερικό, ενώ σύμφωνα με τις εξελίξεις που μεταδίδει το RT, έλαβε τελικά την έγκριση. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, το αίτημα έχει ήδη σταθμιστεί από τις επιτροπές της Γερουσίας.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ακούστηκαν έξι εκρήξεις στο κέντρο του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο ελέγχεται από τους Ρώσους αυτονομιστές.
Η κίνηση του Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων στην Ευρώπη, με την Γερμανία και την Βρετανία να ανακοινώνουν τις πρώτες κυρώσεις στη Ρωσία. Η συνθήκη φιλίας που υπέγραψε ο Πούτιν με τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες ανοίγει τον δρόμο για αποστολή ρωσικού στρατού και εγκατάσταση ρωσικών βάσεων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Από πλευράς τους οι Δυτικοί χαρακτηρίζουν την ενέργεια παράνομη και υποστηρίζουν ότι είναι η αφορμή για να ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ενημερώνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει νέες δηλώσεις στις 20.00 (ώρα Ελλάδας) για την κατάσταση και αναμένεται να παρουσιάσει μέτρα-απάντηση στον Ρώσο πρόεδρο.
Κίεβο: «10.000 Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν ήδη στην ανατολική Ουκρανία» – Διαψεύδει η Μόσχα
Το μεσημέρι της Τρίτης, στρατιωτικές πηγές του Κιέβου υποστήριξαν ότι η εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει και ότι 10.000 στρατιώτες έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, ωστόσο η Μόσχα διέψευσε και απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο αν προκύψει κάποια απειλή.
«Δεν έχουμε πρόθεση να ανασυστήσουμε μια αυτοκρατορία»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία: «Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα». Ο Πούτιν υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία «αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει» τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια «διαφορετική κατάσταση» γιατί «το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».