Απόγνωση και αγωνία για την επόμενη ημέρα είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν τα τελευταία 24ωρα τους Eλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ουκρανία. Κάποιοι από αυτούς κρύφτηκαν στα καταφύγια προκειμένου να γλιτώσουν από τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού, ενώ άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες για να καταφέρουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμα: Ακόμα τέσσερις ομογενείς νεκροί στο Σαρτανά! Επίθεση από αέρος καταγγέλλει το ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με την Αθηνά Χατζίνοβα, που ζει και εργάζεται στη Μαριούπολη, περίπου 70 άτομα με ελληνικό διαβατήριο έχουν ήδη επικοινωνήσει με το προξενείο. «Υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αμάχων. Το ελληνικό προξενείο επικοινωνεί με ανθρώπους που έχουν ελληνικό διαβατήριο, άκουσα ότι είναι περίπου 70 άτομα, αλλά όλοι φοβόμαστε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Πιστεύουμε ότι η πόλη θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού και της κυβέρνησης».
Οπως είπε, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν έχει απομακρυνθεί από τη Μαριούπολη, εκτός από μερικούς που έφυγαν με τα αυτοκίνητά τους ή κατάφεραν να βρουν εισιτήριο με τρένο. «Είμαστε σε άγνοια για την επόμενη ημέρα. Πήγαμε για ύπνο χωρίς να γνωρίζουμε πού θα ξυπνήσουμε» πρόσθεσε η ίδια και τόνισε ότι οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία θα πρέπει να είναι πολύ σκληρές. «Μας βομβαρδίζει από αέρος ο Πούτιν, είμαστε σε δύσκολη κατάσταση» συνέχισε.
Πανικοβλημένοι είναι και οι κάτοικοι της Οδησσού καθώς, σύμφωνα με την Αγλαΐα Πολυχρονίδη, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην πόλη, κανείς δεν πίστευε ότι ο Πούτιν θα δράσει με αυτόν τον τρόπο. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή σε όλη τη χώρα. Προσπαθούν να χτυπήσουν στρατιωτικές αποθήκες, αεροδρόμια και εργοστάσια» είπε και επισήμανε ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Οσο για τους δρόμους της πόλης, περιέγραψε πως είναι άδειοι, ενώ τα καταστήματα με είδη τροφίμων άδειασαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. «Χρειαζόμαστε αποθέματα και πλέον αρχίζουμε να μαζεύουμε και νερό. Δεν ξέρουμε αν αύριο ή μεθαύριο θα έχουμε πρόσβαση σε ρεύμα και νερό. Είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε ούτε αυτά. Δεν πίστευα ότι θα φτάναμε ως εδώ…» κατέληξε.
Στο Χάρκοβο, οι κάτοικοι κατέφυγαν στους υπόγειους σταθμούς του μετρό προκειμένου να ξεφύγουν από τη λυσσαλέα επιδρομή των ρωσικών στρατευμάτων. Κρατώντας βαλίτσες με τα άκρως απαραίτητα και έχοντας ανά χείρας τα κατοικίδιά τους περιμένουν υπομονετικά μια θετική είδηση που θα τους επιτρέψει να γυρίσουν ασφαλείς στα σπίτια τους. «Ολα είναι κλειστά. Μαγαζιά, σχολεία, τα πάντα. Το φαρμακείο ήταν ανοιχτό και είχε πολύ κόσμο, αλλά τώρα έκλεισε. Τώρα είναι ανοιχτό μόνο ένα περίπτερο, που θα κλείσει κι αυτό, επειδή όλοι φοβούνται. Ολοι είναι στο μετρό της πόλης ή κλεισμένοι σε υπόγεια σπιτιών. Το μετρό είναι μεγάλο, έχει 30 στάσεις, το έχουν κάνει καταφύγιο και έχουν κουβέρτες και άλλα, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να περάσουν τη νύχτα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων «Ηλιος» Κατερίνα Σεβτσένκο, προσθέτοντας ότι κάθε ώρα που περνά είναι πολύ κρίσιμη για τον ουκρανικό λαό.
«Μια φίλη μου ερχόταν προς το σπίτι μου και είδε τανκς να κινούνται προς τα δυτικά, προς το Κίεβο. Ο δήμαρχος της πόλης ανέβασε στο facebook μία ανάρτηση να μείνουμε στα σπίτια μας ψύχραιμοι, αλλά αυτό δεν γίνεται. Δεν γίνεται τώρα να είμαστε ψύχραιμοι» συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Διασποράς Ανδρέας Κατσανιώτης ανακοίνωσε πως περίπου 100 ομογενείς θα μεταφερθούν με ασφάλεια από τη Μαριούπολη στην Αθήνα, μέσω της Ρουμανίας. «Πολλά μέλη της κοινότητάς μας δεν έχουν ζητήσει ακόμη να φύγουν, αλλά μια μικρή ομάδα, περίπου 100 άτομα, θα φύγει από τη Μαριούπολη. Υπάρχει σχέδιο και το εφαρμόζουμε. Οταν άλλες χώρες απέσυραν τους διπλωμάτες τους, εμείς ενισχύαμε το γενικό μας προξενείο στη Μαριούπολη» είπε ο κ. Κατσανιώτης.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις, με τις οποίες αποθάρρυνε έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας και συνιστούσε στους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν άμεσα.
Ξεκίνησε από το Μεταξουργείο το πρώτο λεωφορείο με 35 επιβάτες με προορισμό το Κίεβο
Σε κατάσταση απελπισίας είναι οι Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα, οι οποίοι, μην έχοντας άλλο τρόπο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ναυλώνουν τουριστικά λεωφορεία για να φτάσουν κοντά στους συγγενείς και τους φίλους τους. Ετσι, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε από το Μεταξουργείο το πρώτο λεωφορείο με 35 επιβάτες με προορισμό το Κίεβο.
«Θέλω να γυρίσω στο Χάρκοβο, είναι εκεί τα παιδιά μου. Απ’ όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί φοβάμαι, μιλάμε μέσω internet, αλλά θέλω να βρεθώ δίπλα τους. Υπάρχει ανησυχία και φόβος» είπε μια κοπέλα από την Ουκρανία που εργάζεται στην Αθήνα αλλά έχει αφήσει τα δύο της παιδιά στην πατρίδα της.
Στο πούλμαν μπήκαν και δύο 40χρονοι Ουκρανοί, οι οποίοι αφήνουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα για να πολεμήσουν ενάντια στον ρωσικό στρατό. «Μόλις μας είπαν για την εισβολή επικοινωνήσαμε με τις οικογένειές μας και αποφασίσαμε να δηλώσουμε εθελοντές και να πολεμήσουμε στο πλευρό των συμπατριωτών μας» δήλωσαν.
Με κομμένη ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Ουκρανή πιανίστα Ολένα Φέντκο, που μένει στην Πάτρα αλλά έχει αφήσει πίσω στην Οδησσό την 21χρονη κόρη της και τη 74χρονη μητέρα της.
«Δεν θα παραδοθούμε ποτέ. Και, αν χρειαστεί, θα πάμε κι εμείς οι γυναίκες να πολεμήσουμε τον Πούτιν! Δεν θα υποκύψουμε» είπε με θάρρος και αποκάλυψε: «Αυτό που δεν ξέρει η διεθνής κοινότητα είναι ότι από το 2014 έχουμε κανονικό πόλεμο με τη Ρωσία, που εκτελείται από τους πράκτορές της με αλλεπάλληλες προβοκάτσιες. Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν χάσει τη ζωή τους όλα αυτά τα χρόνια, ανάμεσά τους και 330 παιδάκια»!
Οσο για τον πρόεδρο της Ρωσίας, η γνώμη της είναι καταπέλτης: «Πρόκειται για έναν κανονικό δικτάτορα. Είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας του 21ου αιώνα»!
«Ρωσία, ντροπή»! Ουκρανοί πολίτες στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν Ουκρανοί πολίτες, διαδηλώνοντας κατά της ρωσικής εισβολής στην πατρίδα τους, που άρχισε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Το Μοναστηράκι «πλημμύρισε» την Πέμπτη από Ουκρανούς που κρατούσαν πλακάτ και σημαίες της Ουκρανίας και της Ελλάδας και φώναζαν συνθήματα κατά του πολέμου και κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αλλά και την Παρασκευή αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, τόσο στη νέα παραλία όσο και έξω από το προξενείο της Ρωσίας, επί της οδού Δημοσθένους, από πολίτες ουκρανικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στην πόλη.
«Ρωσία, ντροπή» φώναζαν, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Πούτιν δολοφόνος», ενώ απηύθυναν έκκληση για βοήθεια σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στη συνέχεια, προσευχήθηκαν για τους συμπολίτες τους, έψαλαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους και αποχώρησαν χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις.
«Βομβαρδίζεται η Ουκρανία σε διαφορετικά σημεία. Εχουμε εκεί συγγενείς και φίλους. Τους υποστηρίζουμε όπως μπορούμε και θέλουμε να σταματήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται ο πόλεμος» είπε η Ολγα, Ουκρανή με καταγωγή από το Κίεβο, που ζει στην Ελλάδα.