Την πεποίθηση ότι η κυβερνητική στήριξη για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Θα συνεχιστεί η στήριξη της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την ενέργεια -το ρεύμα και το φυσικό αέριο– για όσο κρατούν αυτές οι ανατιμήσεις», είπε, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως το Φεβρουάριο διατέθηκαν 350 εκατ. ευρώ και όσα απαιτηθεί θα δοθούν το Μάρτιο.
«Είναι σαφές, ότι όσο η κατάσταση επιδεινώνεται στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, υπάρχουν μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας που χρειάζονται και επιπλέον στήριξη, πέραν αυτής της οριζόντιας. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα δούμε στοχευμένες παρεμβάσεις. Αυτό που συζητείται είναι το ύψος και η περίμετρός τους. Θέλω, όμως, να είμαι καθαρός. Πρέπει να είμαστε πολύ μετρημένοι, πολύ προσεκτικοί, γιατί η σταθερότητα και η σοβαρότητα στο εσωτερικό είναι ο δρόμος για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες δυσκολίες. Όταν θα είμαστε έτοιμοι -δεν θα αργήσουμε- θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις», ανέφερε σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα πει συγκεκριμένα πράγματα στον κόσμο, πάντοτε στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών.
«Φαντάζεστε να είχαμε εξαντλήσει τα όρια και τις δυνατότητες στήριξης πριν συμβεί αυτό που συνέβη τώρα με τη Ρωσία; Επειδή η Κυβέρνηση, όμως, ούτε με γυάλινη σφαίρα, ούτε με την Πυθία πορεύεται και επειδή ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό της ηγεσίας είναι να μπορείς να προβλέπει. Η ηγεσία δεν φαίνεται στη λιακάδα, φαίνεται στην καταιγίδα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου εξηγώντας πως όσο περισσότερα περιθώρια μας δοθούν, τόσο περισσότερο θα αξιοποιηθούν για τον κόσμο.
«Δεν θα είναι μικρή περίμετρος. Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίμετρο. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί. Η περίμετρος συζητείται και το μέγεθος», υπογράμμισε στην συνέχεια.
«Η Ευρώπη να βάλει λεφτά όπως έβαλε για την πανδημία»
«Πρώτον η Ευρώπη να βάλει λεφτά όπως έβαλε για την πανδημία, όπως έγιναν οι προμήθειες των εμβολίων, όπως αναχαιτίστηκαν οι συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία. Επ’ αυτού πρόσθεσε πως υπάρχει πρόταση της ελληνικής πλευράς για ένα Ταμείο αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων που θα χρηματοδοτηθεί από τα μελλοντικά έσοδα ρύπων, από το οποίο θα μπορούν οι χώρες να στηρίξουν τους καταναλωτές. Δεύτερον, η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει στο ύψος της τιμής ενέργειας και ταυτόχρονα να δούμε και την ενεργειακή μας απεξάρτηση» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:
«Και τρίτον, είναι προφανές ότι μια σειρά από δαπάνες θα πρέπει πλέον να εξαιρεθούν από αυτό που έχουμε όλοι συνηθίσει να ακούμε ως δημοσιονομικούς κανόνες. Όχι μόνο οι ενεργειακές. Ενδεχομένως και οι αμυντικές. Και αυτό είναι σημαντικό. Οι ταχύτητες των αποφάσεων πρέπει να είναι γρήγορες».
«Νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας σκηνές αιματοχυσία»
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ότι αυτές οι πρακτικές της αμφισβήτησης των συνόρων, της αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, δεν πρέπει με τον οποιοδήποτε τρόπο να γίνονται ανεκτές.
«Ούτε de facto ούτε de jure, γιατί οδηγούν σε κινδύνους και σε προβλήματα. Το κόστος τους μακροπρόθεσμα υπερβαίνει το οποιοδήποτε πρόσκαιρο όφελος που μπορεί να έχουν ορισμένοι στο μυαλό τους. Ο πολιτισμένος κόσμος δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί και να επιτρέψει αυτού του είδους τις λογικές. Ειδικά η χώρα μας, ειδικά ο Ελληνισμός, που βρέθηκε αντιμέτωπος στην Κύπρο το 1974 με τέτοιου είδους συμπεριφορές, πρέπει να είναι απόλυτος και καθαρός στην καταδίκη αυτής της εισβολής», επεσήμανε.
«Για χώρες, όπως Ελλάδα, αλλά και για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ζητούμενο είναι με ψυχραιμία να εμπνεύσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες μας. Ασφάλεια σε ό,τι αφορά τα πάντα. Ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη γενική εικόνα της απειλής, με την οποία η Ευρώπη ξαναείναι αντιμέτωπη πάρα-πάρα πολλές δεκαετίες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το τέλος του ψυχρού πολέμου. Νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας σκηνές αιματοχυσίας, σκηνές που οδηγούν σε τραγωδίες σαν και αυτή που βλέπουμε τώρα. Είμαστε αντιμέτωποι, λοιπόν, με αυτή την απειλή ξανά. Ασφάλεια σε ό,τι αφορά την κανονικότητα της ζωής, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες στις τσέπες των ανθρώπων», κατέληξε, τονίζοντας πως η σταθερότητα και η σοβαρότητα είναι ο μόνο δρόμος για να πορεύεσαι με ασφάλεια σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.