«Νεκρώνουν» μεθαύριο, Τετάρτη 2 Μαρτίου, τα δικαστήρια σε όλη την χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προγραμματίσει οι δικαστικοί υπάλληλοι λόγω των σοβαρών κενών σε οργανικές θέσεις.
Την 24ωρη απεργία εξήγγειλε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), καθώς επί 8.769 οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, υπηρετούν σήμερα 5.966, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69%.
Όπως επισημαίνουν, διαγωνισμοί πρόσληψης του ΑΣΕΠ, που ξεκίνησαν το 2017, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί γιατί οι διοριζόμενοι δεν αποδέχονται τις θέσεις, καθώς οι αμοιβές των δικαστικών υπαλλήλων έχουν υποστεί μειώσεις κατά 35% από την πρώτη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
Η αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστικούς λειτουργούς είναι 1,34:1 (5.966 υπηρετούντες δικαστικοί υπάλληλοι προς 4.429 υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3.
Σύμφωνα με την ΟΔΥΕ, η επίλυση μιας διαφοράς στα πολιτικά δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 – 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, ενώ η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα ποινικά δικαστήρια 4 έως 5 χρόνια.
«Η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, είναι πως οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, ώστε όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία». Μάλιστα η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΟΔΥΕ.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν, εξάλλου, πως τα κτίρια των δικαστηρίων στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν πληρούν τις στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς λειτουργίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος με την ευκαιρία της έναρξης δίωρων στάσεων εργασίας την περασμένη εβδομάδα, ζητά την ικανοποίηση των ακόλουθων αιτημάτων:
• Διορισμοί δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων
• Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών
• Πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους και κατά τρόπο που δεν υποτιμά την προσφορά και την αξιοπρέπειά τους
• Επαναλειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας
• Αύξηση (τουλάχιστον διπλασιασμό) των εξόδων κίνησης των επιμελητών, για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους
• Υλοποίηση στην πράξη της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης, που προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων.
• Προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια
• Εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών (κτιριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).