Χθες ανακοινώθηκε το επικείμενο πλαφόν της κυβέρνησης στις ανατιμήσεις και σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία, η οποία στοχεύει στο να καταπολεμηθεί η αβάσταχτη ακρίβεια που τους τελευταίους μήνες μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Με βάση τη ρύθμιση που αναφέρεται στη συγκεκριμένη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα απαγορεύεται η αποκόμιση κέρδους από την πώληση οποιασδήποτε υπηρεσίας ή προϊόντος να είναι μεγαλύτερη από αυτή που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 . Η τροπολογία ουσιαστικά επιτρέπει μεν τις ανατιμήσεις (που είναι παγκόσμιο γεγονός), αλλά απαγορεύει τις «αθέμιτες» ανατιμήσεις, προκειμένου κάποιος να βγάλει περισσότερος κέρδος, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία.
Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει ότι: «Για την χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος έως και την 30η.6.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1.9.2021».
Πρόστιμα έως 1.000.000 ευρώ
Για τη λήψη καταγγελιών και διαπίστωση των παραβάσεων ορίζονται οι σχετικές αρχές και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου καθώς επίσης και η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, το πρόστιμο ξεκινά από τα 5.000 ευρώ και δύναται να φτάσει ως το 1 εκατομμύριο ευρώ!
Επίσης, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της αρχής, επιβάλλονται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.
Παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης είπε «έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει μηχανισμό πλαφόν οροφής, κόφτη του περιθωρίου κέρδους που μπορούν αν έχουν οι επιχειρήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες για τους πολίτες σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν υπόσχομαι ότι δεν θα αυξάνονται οι τιμές, θα αυξάνονται αναπόφευκτα λόγω της αύξησης των πρώτων υλών» και πρόσθεσε ότι με την ρύθμιση «θέλουμε να εμποδίσουμε όσους προσπαθήσουν στην αναμπουμπούλα του πολέμου να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους για να κάνουν μια “αρπαχτή”».