Προσωρινά σταματά ο ρωσικός στρατός να πλήττει αρκετές μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές τις περιοχές.
Την ίδια ώρα, ο Πούτιν ζητά επιτακτικά από το Κίεβο αποστρατιωτικοποίηση προκειμένου να σταματήσουν οι ρωσικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την Ουκρανία.
?? La place Maïdan de Kiev se barricade alors que les troupes russes se rapprochent pic.twitter.com/PgrHne08mi
— BFMTV (@BFMTV) March 6, 2022
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία
Κίεβο και Οδησσός προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να οχυρωθούν προκειμένου να προετοιμαστούν για μία πιθανή, νέα επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων.
Νωρίτερα, οι άμαχοι είχαν επιχειρήσει δύο φορές να εγκαταλείψουν την πόλη μετά από συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο εν μέσω αλληλοκατηγοριών από τις δύο πλευρές, η εκεχειρία τινάχθηκε και τις δύο φορές στον αέρα.
Ζελένσκι: «Ούτε λέξη από τους δυτικούς ηγέτες»
Νέο μήνυμα στο λαό της Ουκρανίας έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που ανέβηκε στην πλατφόρμα Telegram, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα έβαλε και με τους δυτικούς ηγέτες και κυρίως τη σιωπή τους, την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων της Ουκρανίας.
«Αναλογιστείτε την αίσθηση ατιμωρησίας των εισβολέων», στηλίτευσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανέβηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram. «Δεν άκουσα καμία αντίδραση από οποιονδήποτε ηγέτη χώρας του κόσμου ούτε λέξη, είναι λες και οι δυτικοί ηγέτες διαλύθηκαν».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι χιλιάδες εργάζονται στις εγκαταστάσεις αυτές και ότι βρίσκονται σε πόλεις με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και μίλησε για «φόνο» και εσκεμμένη δολοφονία». «Το θράσος των εισβολέων είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία δεν αρκούν», έκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Πρέπει να στηθεί ένα δικαστήριο για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι διατάζουν και εκτελούν τέτοια εγκλήματα. Σκεφτείτε το αίσθημα ατιμωρησίας των κατακτητών που μπορούν να ανακοινώνουν τέτοιες προγραμματισμένες φρικαλεότητες», σημείωσε ο Ζελένσκι.
«Θα βρούμε κάθε μπάσταρδο!»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την οργή να «ζωγραφίζεται» στο πρόσωπό του, αναφέρθηκε και στο Ιρπίν, όπου μια 4μελής οικογένεια, η μητέρα, ο πατέρας και τα δυο τους παιδιά, που προσπαθούσε να διαφύγει από τους βομβαρδισμούς, σκοτώθηκε. Οι εικόνες με τα άψυχα σώματά τους στην άκρη του δρόμου, συγκλόνισαν τον κόσμο.
«Προσπαθούσαν απλά να φύγουν από την πόλη. Να δραπετεύσουν. Όλη η οικογένεια. Πόσες οικογένειες σαν αυτή έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία; Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα τιμωρήσουμε όποιον κάνει τέτοιες θηριωδίες σε αυτόν τον πόλεμο. Στη χώρα μας. Θα βρούμε κάθε μπάσταρδο που πυροβόλησε στις πόλεις μας, στο λαό μας, που βομβάρδισε τη γη μας, που εξαπέλυσε πυραύλους, που έδωσε την εντολή, που πάτησε το κουμπί. Δεν θα υπάρξει μέρος στη γη για εσάς για να βρείτε ησυχία, εκτός από τον τάφο σας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ποια είναι η κατάσταση
Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.
Στο Κίεβο Ουκρανοί στρατιώτες ενίσχυσαν την άμυνα γύρω από το Κίεβο χθες, σκάβοντας χαρακώματα, κλείνοντας δρόμους και επικοινωνώντας με μονάδες πολιτικής άμυνας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις γύρω περιοχές και επιτέθηκαν σε κοντινές πόλεις και χωριά. Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις και οι πολίτες εθελοντές σκάβουν χαρακώματα, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη των 3,4 εκατομμυρίων, καθώς οι φόβοι για πλήρη επίθεση εξαπλώνονται.
Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, που αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, «διακόπηκε» χθες, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.
Πούτιν: «Θα πετύχω τους στόχους μου είτε με διάλογο, είτε με πόλεμο»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.
Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας – όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν – αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.
Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».
Διαβάστε ακόμα:
Ο Ζελένσκι κατηγορεί τους ηγέτες της Δύσης! Μάχες στο πεδίο, «πυρετός» στις επαφές